Konli i Jokić (Foto: AFP)
Konli i Jokić (Foto: AFP)

Da se zna ko je šampion i MVP: Denver i Jokić razbucali Minesotu i uzvratili udarac

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.05.24. | 06:20

Potpuna dominacija Nagetsa u trećem meču polufinala Zapada (117:90). Srbinu jedna asistencija nedostajala do tripl-dabla (24 poena, 14 skokova i devet asistencija)

Uzvratili su aktuelni šampioni. I to brutalno, pobedom od 27 poena razlike. Možda ih je motivisala nedavna inauguracija Nikole Jokića za MVP lige po treći put, možda to što su prva dva meča odigrali kao bez kičme, a možda i to što im se tron zaklimao kao nikad dosad. Šta god da je od toga, uspelo je da kod košarkaša Denvera probudi ponos te su oni kroz "Target centar" u Mineapolisu protutnjali kao besni savladavši domaću Minesotu rezultatom 117:90 čime su polufinalnu seriju Zapadne konferencije smanjili na 2-1. Sledeći meč na programu je u ponedeljak od 02.00 po srednjeevropskom vremenu na istom mestu.

Bila je ovo najbolja partija Denvera u ovogodišnjem plej-ofu. Uz procente šuta od 60 odsto, odigrali su fantastičnu odbranu na Entoniju Edvardsu koji je ubacio samo 19 poena uz šest skokova i pet asistencija. Drastično manje od prva dva meča u kojima je prosečno davao 35. U sjajnoj timskoj izvedbi najubojitiji kod pobednika su bili Nikola Jokić kojem je jedna asistencija nedostajala do tripl-dabla, Stasiti Somborac je upisao 24 poena, 14 skokova i devet asistencija uz 10/18 iz igre, a 1/3 za tri. Pored njega je napokon dobru partiju imao i Džamal Mari sa identičnim brojem poena, dok su dvocifrene poenterske učinke imali i preostali članovi prve postave. Majkl Porter Džunior je meč završio sa 21 poenom, Eron Gordon 13, a Kentavijus Kaldvel Poup 12. U poraženom sastavu je sem Edvardsa vredan pomena samo još Karl Entoni-Tauns koji je upisao 14 poena.

Priterani uza zid, Nagetsi su bili primorani da pokažu reakciju nakon prva dva poraza. Da podsete sve da su još uvek aktuelni šampioni. I da se neće tako lako dati raljama mladih Vukova. Prvo poluvreme bilo je najbolje odigrano u polufinalnoj seriji za njih. Konačno je igra ekipe iz Kolorada zaličila na onu tipičnu njihovu - sa mnogo ekstra dodavanja, brzog trčanja i pronalaženje lakih pozicija u reketu.

Iako je Jokić odigrao nešto slabije prvo poluvreme u kojem je postigao tek sedam poena (3/9 šuti iz igre) uz devet skokova i šest asistencija, ono što je bilo veoma važno za Denver jeste da se iz hibernacije probudio Mari. Sjajni plejmejker je sa razlogom trpeo najveće kritike na račun svoje igre i bio označen za glavog krivca za trenutni zaostatak u seriji. U prve dve utakmice nije postojao, ali je zato u trećem duelu bio onaj stari. Prvo poluvreme je završio kao ubedljivo najefikasniji igrač u oba tima postigavši 18 poena. Sjajan je bio u šutu i građenju pozicija za sebe pa je tako gost na njegovu raspoloženost kontrolisao rezultat u prva 24 minuta. Međutim, Nagetsi su pritom važne poene sa klupe dobijali od Džastina Holdeja i Kristijana Brauna što je bilo nešto novo. I što je obećavalo pozitivan ishod.

Na kraju prve deonice su izabranici trenera Majkla Melouna imali plus osam (20:28), da bi na startu drugog kvartala otišli i na maksimalnih plus 20 (25:45). Minesota je za prvih šest minuta ubacila samo četiri poena. Nije domaćin bio nimalo raspoložen u šutu za tri, najbolji šuteri Majk Konli, Edvards i Naz Rid su združeno sa ovalne linije šutirali 2/11, a ceo tim 6/20. Od tih šest, četiri su stigle iz ruku Taunsa koji je jedini bio raspoložen postigavši 12 poena za poluvreme. Nedovoljno za bilo šta više od 41:56 koliko je glasio rezultat na semaforu na 15-minutnoj pauzi.

Nastavak je bio još ubedljiviji. Procenti šuta su bili još bolji. Pokušali su domaćini da uspore Marija, ali je to otvorilo prostor za Gordona, Portera juniora i Kaldvela-Poupa. Kao da su na šuterskom treningu su izgledali Nagetsi dok su nemilice zatrpavali protivnikov koš. Poenterski se u trećem kvartalu probudio i Jokić, dok je Minesota izgledala potpuno izbezumljeno. Bez rešenja i energije. Na kraju treće četvrtine je bilo gotovo 30 poena prednosti za Denver - 66:93.

Time je priča u ovoj utakmici bila završena. Do kraja je Denver bez ikakvih poteškoća zadržao nagomilani plus, a ni Timbervulvsi mu nisu otežali posao u tome. Sve je svima bilo jasno već dosta ranije. Još tamo negde sredinom druge deonice.



tagovi

Denver NagetsMinesota TimbervulvsNikola JokićNBA plej-of

Obaveštavaj me

NBA

Ostale vesti


Najviše komentara