Sadio Mane (Reuters)
Sadio Mane (Reuters)

Najgori transfer u istoriji Liverpula: Zbog odlaska Manea i Van Dajk je na vetrometini, pustili su ga za šoljicu čaja

Vreme čitanja: 3min | uto. 04.10.22. | 10:04

"Darvin Nunjez nije ista liga u ovom trenutku. Ne pripada istoj ligi uopšte..."

Štuca Liverpul na startu sezone. Mašina koja je prethodnih godina uglavnom sejala strah po Engleskoj i Evropi, ozbiljno trokira. U Premijer ligi tek deset od mogućeg 21 boda, u Ligi šampiona napuljski potop, pa mučenje protiv Ajaksa sa srećnim krajem. Sve u svemu start sezone koji ne nagoveštava trofeje.

A ne tako davno, izgledalo je da je Jirgen Klop pametno osvežio tim. Na 30-godišnjem Sadio Maneu zaradio 32.000.000 (blizu 40.000.000 ako se ostvare bonusi) i time zakrpljena polovina iznosa plaćenog Benfici za Darvina Nunjeza. Hitronogi Kolumbijac Luis Dijaz uskočio je na Maneovu poziciju, a u špicu se obreo jedan od najtalentovanijih napadača Starog kontinenta. A da li je baš tako?

Izabrane vesti

Stručni konsultant i analitičar birtanskog Sky Sporta i legenda Arsenala Pol Merson se ne bi saglasio. Jer osnovu Klopove fudbalske filozofije čini Gegenpressing, visoki presing i na protivničkoj trećini terena, sa težnjom da mu se lopta što pre oduzme, ili bar poremeti organizacija napada. A upravo je Senegalac svojom agilnošću, ubrzanjem i trčanjem bio prva Liverpulova osica.

"Problemi Liverpula u odbrani počinju iz prednje linije. Ne zatvaraju prostor kao kompaktna celina. I da, možete da ponavljate koliko je talentovan bio taj napadački trio (Salah, Mane, Firmino), ali zapravo oni su toliko dobro pritiskali protivnika i kada bi mu odluzeli loptu, dovoljan je bio jedan pas i padali bi golovi", smatra Merson.

Liverpul posle sedam utakmica, već ima devet primljenih golova. U čitavoj prošloj sezoni, na 38 mečeva, odbrana mu je kapitulirala tek 26 puta. Njen komandant Virdžil Van Dajk godinama unazad slovi za jednog od najboljih štopera planete, ali je ove sezone prečesto ostavljen na vetrometini.

"Koliko fudbalera ove sezone je jurišalo na Van Dajka u poređenju sa prethodne tri, četiri godine. To koliko ste kvalitetan fudbaler pada u vodu kada ekipa dozvoli da vas ljudi napadaju i sleva i zdesna i kroz sredinu", nastavlja Merson.

Da, Liverpul i osve sezone postiže poprilično mnogo golova, ali ne zaslugama Darvina Nunjeza. Pa trenutno baš i ne deljuje da je letos izvedena napadačka rokada Bog zna šta donela Liverpulu osim troška od oko 40.000.000 evra kada uračunamo prodaju Manea.

"Mane je predvodio ofanzivnu liniju prilikom presinga i ne mogu da razumem tu prodaju... Ne za taj novac. Darvin Nunjez nije ista liga u ovom trenutku. Ne pripada istoj ligi uopšte. Govorim od prvog dana, da je prodaja Manea najgori posao u istoriji Liverpula. Momak je postizao važne golove, golove u velikim utakmicama. Cepao odbrane, otvarao rivale pogocima, davao golove za izjednačenje, pobedonosne golove, golove u završnicama utakmica."

Nisu u Liverpulu očigledno dovoljno cenili sve ono što im je Senegalac doneo od 2016. godine kada su ga kupili od Sautemptona za 41.200.000 evra. Godinama u senci Mohameda Salaha koji je isporučivao daleko impresivnije brojke. Ali posle odlaska sa Enfilda jasno je da je Mane radio stvari koji nisu upadale u oči tako dominantno kao Salahovi golovi.

Bio je Mane pravi Skoti Pipen Premijer lige. Jedan od najboljih na Ostrvu, ali uvek u senci egipatskog faraona, a platežno se stopio u prosek engleske elite. Jedan od glavnih razloga njegove nezadržive želje za odlaskom jeste što je uprava u nekoliko navrata odbila da mu ponudi novac koji zaslužuje... A na Enfildu je zarađivao samo 2.500.000 evra godišnje na neto nivou.

"Nisam osoba od statistike. Za mene je Mane bio veliki, veliki igrač Liverpula. Prodali su ga za nešto više od 30.000.000. To je za novac koji se vrti u Premijer ligi šoljica čaja. Zar ne bi bilo bolje da su ga zadržali na Enfildu još jednu sezonu i onda ga pustili da ide bez obeštećenja", zaključio je Merson.

Proteklog vikenda razočaravajući remi 3:3 sa Brajtonom, predstojećeg gostvanje lideru Arsenalu na Emirejtsu - ujedno i duel koji će pokazati da li je nemaneovski Liverpul spreman da uhvati jedan od poslednjih vozova za priključak konkurenciji u borbi za titulu, ili će mu realnost biti borba za Ligu šampiona.


tagovi

Sadio ManeLiverpulBajern Minhen

Obaveštavaj me

Bajern
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara