Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Najvažnija utakmica kolumbijskog fudbala krije šampiona

Vreme čitanja: 5min | sre. 21.06.23. | 23:03

Kolumbija 1: Atletiko Nasional domaćin u prvom meču finala Aperture protiv Miljonariosa

Stigao je trenutak istine. Dva najtrofejnija kolumbijska kluba Atletiko Nasional i Miljonarios noćas (03.00) se na stadionu Atanasio Žirardot u Medeljinu upuštaju u borbu za prvaka Aperture. Ovaj sukob nije samo jedan od najvažnijih klasika u kolumbijskom fudbalu, kako se već više decenija predstavlja, već će to biti i prvi put u istoriji da se ova dva kluba sastaju u velikom finalu. Uprkos svemu viđenom, nije iznenađenje što su ove dve ekipe stigle do poslednje instance takmičenja, jer oba tima su imala izuzetan učinak u ligaškoj fazi, ali i u Kvadrangularu gde su osvojili prve pozicije u svojim grupama.

Opet, ne možemo da se otmemo činjenici da oba sastava imaju važne izostanke pred ovaj duel, poput Kevina Mjera i Andresa Salazara u Nasionalu i Oskara Kortesa, Huana Pabla Vargasa i Alvara Montera u redovima Milionera. Ipak, čini se da u ovaj duelu ulaze pod jednakim uslovima, osim što će Zeleni biti potpomognuti velikim brojem svojih navijača sa tribina stadiona Atanasio Žirardot.

Izabrane vesti

Na prvu utakmicu velikog finala Atletiko Nasional stiže kao jedan od klubova sa najboljim učinkom na domaćem terenu ove sezone. Zeleni su uspeli da slave u sedam utakmica, uz pet nerešenih i sa samo jednim pretrpljenim porazom, pa se sa pravom nadaju da će potvrditi taj epitet protiv rivala iz glavnog grada. Međutim, Milioneri će takođe pokušati da pokažu zašto su jedni od najboljih ekipa kada su upitanju gostovanja. Oni koje predvodi Alberto Gamero uspeli su tokom sezone da zadrže dobar broj bodova postignutih van svog El Kampina. Za sada je jedino sigurno da će ovaj prvi duel velikog finala biti važan, ali ne i presudan, jer će se konačna odluka o prvaku formata Apertura doneti u Bogoti, na revanšu najvažnije utakmice kolumbijskog fudbala, poznatijem i kao Clásico del FPC (Fútbol Profesional Colombiano).

03.00: (2,15) Atletiko Nasional (3,30) Miljonarios (3,50)

Atletiko Nasional, sa 12 bodova u šest odigranih kola, pokazao je konzistentnost tokom Kvadrangulara. Tim je postigao sedam golova i primio samo četri, imajući drugi najbolji napad u Grupi A, iza Alijanse Petrolere, koja je postigla osam golova. U poslednjih deset mečeva generalno gledano, Verdolagosi su slavili u pet navrata, uz četiri remija i sa samo jednim pretrpljenim porazom. U prethodnom meču, ujedno i poslednjem kolu grupne faze, ekipa je na svom terenu pobedila Deportivo Pasto sa 3:2, golom Harlana Barere u sudijskoj nadoknadi. Bila je to pobeda koja im je omogućila da stanu u odbranu trofeja Aperture iz minule sezone.

Sa druge strane, Miljonarios je sa 13 poena imao impresivan učinak u fazi Kvadrangulara. Tim je postigao devet, uz šest primljenih golova, pokazujući efikasan napad. Međutim, poslednji nastupi u gostima, Milionerima nisu doneli tako izražajne rezultate, ostvarivši samo tri pobede, uz pet remija i dva dva poraza u poslednjih deset mečeva. U prethodnih sedam mečeva u gostima ekipa je pobedila samo jednom, sa dva poraza i četiri remija. U poslednjem kolu Kvadrangulara, igrajući na svom El Kampinu, pobedili su Independijente iz Medeljina sa 2:1.

Pod komandom trenera Paula Autuorija, tim Atletiko Nasionala za ovaj duel mora se suočiti sa odsustvom levog beka Alvara Angula, zbog povrede. Pored toga sastav iz Antiokije će sigurno jedan od većih problema imati zbog izostanka standardnog čuvara mreže Kevina Mjera, koji je otputovao sa reprezentacijom Kolumbije na prijateljske utakmice protiv Iraka i Nemačke. Golman je bio fundamentalan tokom razvoja prvenstva, ostvarivši ukupno sedam mečeva od 14 koliko se našao u startnoj postavi, bez primljenog gola. Imaju i sjajnu odbranu, u stvari najbolju u osnovnoj fazi turnira, u kojoj su primili samo 14 golova.

U polufinalnim obračunima na domaćem terenu takođe je primio najmanje golova od svih ostalih učesnika Kvadrangulara. Kristijan Zapata je bio stub u odbrani i igrač kojeg Autuori najviše koristi u defanzivnoj postavci. Sa druge strane, napad ne bi trebalo da predstavlja problem jer su Dorlan Pabon i Džeferson Duke stvorili dobar duo, zajdedno postigavši 21 gol do sada ove sezone. Samo Pabon je postigao 14 golova, a dobar deo njih bilo je sa distance. Ovaj fudbaler je obično taj koji otvara mečeve za ekipu Verdolagosa, pošto je u pet navrata prvi poništavao nule na semaforu.

Treneru gostujuće ekipe Albertu Gameru nedostajaće ofanzivni vezista Danijel Katano, koji je povređen, i defanzivac Huan Pablo Vargas, koji je pozvan u reprezentaciju Kostarike. Pored toga, Gamero će imati i određena taktička pomeranja, zbog poziva Alvara Montera i Oskar Kortesa u reprezentaciju Kolumbije, a koji se vraćaju na nacionalnu teritoriju ove srede popodne, tako da im to neće biti dovoljno da stignu do Medeljina. Huan Moreno će najverovatnije biti prva opcija umesto Montera, koji je stalni starter. Učinak 23-godišnjeg igrača je vredan pomena, jer je do sada na ukazane prilike sa klupe za rezerve uzvraćao na sjajan način.

David Makalister Silva i Danijel Katano su zaduženi za oblikovanje napada prestoničkog tima. Desetka Milionera je najbolji asistent ekipe, dok kapiten stvara najviše šansi po utakmici. Drugi ključ tima iz Bogote je korišćenje brzih krilnih igrača, uglavnom po levoj strani, posebno preko Oskara Kortesa, koji će biti veliki izostanak u prvoj utakmici. Igrač, koji je trenutno sa reprezentacijom Kolumbije, zabeležio dve asistencije i pet golova je u dosadašnjem toku Aperture.

Huan Moreno je sinonim za sigurnost na golu. Do sada u 2023. godini, njegovi nastupi se isključivo odnose na nacionalno prvenstvo, nastupajući u ukupno osam mečeva kao starter. Od tih utakmica, rezultat je pet dobijenih i tri nerešene, bez poraza. Pored toga, veredno pomene je da je golman za prvi tim Milionera debitovao upravo protiv Nasionala, u Bogoti, duelu koji je Miljonarios dobio sa 3:0 u novembru 2020.

Kada analiziramo direktne okršaje između ovih timova na stadionu Atanasio Žirardot, u poslednjih pet mečeva, Atletiko Nasional nije uspeo da zabeleži pobedu protiv ovog rivala, tri puta je remizirao i dva puta je pretrpeo poraz. Poslednji njihov okršaj na ovom stadionu, koji se odigrao u martu ove godine, završen je nerešenim rezultatom bez postignutih golova.

KOLUMBIJA 1, APERTURA - FINALE, PRVI MEČ

Četvrtak

03.00: (2,15) Atletiko Nasional (3,30) Miljonarios (3,50)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1MiljonariosAtletiko Nasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara