Dans, Kumas i Nioni (@Reuters)
Dans, Kumas i Nioni (@Reuters)

Ne zaboravite na ovu decu kada dođe prelazni rok

Vreme čitanja: 4min | čet. 29.02.24. | 10:51

Snažna poruka Jirgena Klopa navijačima Liverpula

U poslednjih deset godina Liverpul na dovođenje igrača prosečno troši oko 126.500.000 evra po sezoni (računajući i letnji i zimski prelazni rok). Od 2013. godine klub sa Enfilda najmanje novca je uložio u kalendarskoj 2019/2020, kada je potrošeno 10.400.000 evra i to na dolaske Minamina iz Red Bul Salcburga (8.500.000) i Van den Berga iz Cvolea (1.900.000). Bila je to, zapravo, posledica prethodno uloženih 182.200.000 evra na dolaske Alisona, Keite, Fabinja i Šaćirija.

Uoči aktuelne sezone Redsi su ponovo potrošili pozamašnu sumu, pošto su za Soboslaja, Makalistera, Gravenberha i Enda platili 172.000.000 evra i stvorili tim kadar da skine Mančester Siti sa trona engleskog fudbala. Videćemo da li će uspeti, ali trenutno su u dobroj poziciji sa bodom više, a dva od Arsenala.

Izabrane vesti

Bez obzira na ishod premijerligaške trke, deluje da će na Enfildu moći da budu zadovoljni kada se u maju budu svodili računi. S obzirom na 13 bodova više od petoplasiranog Totenhema, već sada se može govoriti o povratku Liverpula u Ligu šampiona, pritom će Englezi vrlo moguće imati i pet predstavnika u elitnom takmičenju sledeće sezone. U osmini finala Lige Evrope Redsi su za rivala dobili Spartu iz Praga od koje su objektivno jači, te se očekuje prolaz, u FA kupu će se za polufinale boriti sa Mančester Junajtedom, dok je nedavnim osvajanjem Liga kupa Liverpul pretekao upravo svog najvećeg rivala i ponovo postao najtrofejniji engleski klub.

Kraj sezone doneće suze na licima Liverpulovih navijača zbog rastanka sa Jirgenom Klopom, ali i uzbuđenje zbog onoga što sledi sa novim trenerom. I - novim timom.

Po svemu sudeći, Mohamed Salah sprema se na odlazak sa Enfilda nakon sedam godina, klub bi mogao da napusti i Endi Robertson, kog traži Bajern Minhen kao zamenu za Alfonsa Dejvisa (Real Madrid), a neizvesno je šta će biti sa Tijagom Alkantarom i Džoelom Matipom.

Smena generacije uveliko je u toku, ali iako taj proces često ume da bude bolan, prethodnih nedelju dana pokazalo je da u Liverpulu ne moraju previše da brinu. Momci iz klupske akademije u Kerbiju, koji su usled brojnih povreda prvotimaca dobili veliku šansu da se dokažu, u mečevima sa Čelsijem u finalu Liga kupa (1:0) i Sautemptonom u osmini finala (FA kupa) nagovestili su da Liverpul narednog leta neće morati da troši mnogo novca na dovođenje pojačanja.

Baš tu poruku poslao je Jirgen Klop navijačima slavnog kluba.

"Ne zaboravite na ove momke kada dođe prelazni rok, nemojte da tražite 12 novih igrača", izjavio je nemački trener nakon pobede nad Sautemptonom potpisane golovima dvojice 18-godišnjaka.

Vodeći pogodak protiv Svetaca dao je debitant Luis Kumas, sin nekadašnjeg reprezentativca Velsa i ofanzivnog veziste Vest Bromvič Albiona, Džejsona Kumasa, dok je u drugom poluvremenu njegova zamena, Džejden Dans, dvaput bio strelac. Reč je o lokalnom dečaku iz Liverpula, koji je kod prvog pogotka demonstrirao ogromno samopouzdanje "bocnuvši" loptu preko gostujućeg golmana, a kod drugog osećaj za gol, našavši se na pravom mestu nakon Lamlijeve odbrane.

"Reč je o izuzetnim talentima. Nikada nisam imao toliko dece u timu i zaista je interesantno iskustvo. Ne mogu da zamislim kako je njima, ja se osećam prilično dobro. Bila je ovo posebna nedelja za nas, nedelja naše Akademije", konstatovao je Klop.

Protiv Čelsija na Vembliju u startnoj postavi Liverpula bila su petorica igrača do 21 godine, dok su se među rezervama našla osmorica iz klupskog podmlatka. Protiv Sautemptona od prvog minuta na terenu su bila šestorica mlađih od 21, a pored dvostrukog strelca i junaka Dansa, šansu sa klupe desetak minuta pre kraja dobio je 16-godišnji Trej Nioni. Još jedan mladić koji će zauvek pamtiti sinoćnju utakmicu.

Momak poreklom iz Zimbabvea rođen je četiri dana pre nego što je Fernando Tores 2007. godine potpisao za Liverpul. Sa 16 godina i 243 dana postao je najmlađi igrač Liverpula koji je zaigrao u FA kupu ipak, Nionijev početak je nešto drugačiji od lokalnog dečka Dansa ili Kumasa, koji je sa 11 godina stigao među Redse iz Tranmir Roversa. On je prošle jeseni stigao iz Lestera, nakon sudskog procesa dva kluba zbog nesuglasica oko obeštećenja. Među Lisicama je proveo 10 godina, a ubrzo po dolasku u Liverpul nametnuo se golovima za ekipu do 18 godina i zaslužio prekomandu na treninge prvog tima, kao i sinoćnji debi.

S obzirom na broj povređenih seniora, sigurno je da će neke od Liverpulovih nada ponovo dobiti šansu u subotu protiv Notingem Foresta. Uz pomenuta imena, pažnju bi trebalo obratiti i na Bena Douka, Kajdea Gordona, Bobija Klarka... Dok je Harvi Eliot iako tek 20-godišnjak već sakupio više od 100 nastupa za prvi tim Liverpula,

"Povremeno zaboravljamo da je on i dalje veoma mlad. Već je odigrao neverovatan broj utakmica i to na vrhunskom nivou. Pre teške povrede (septembar 2021), bio je naš najbolji igrač po formi", pričao je Klop u decembru.

Skoro godinu dana van terena nije poremetilo mladog fudbalera da nastavi gde je stao. A, deluje da ga čeka svetla budućnost sajedno sa "klasićima" na Enfildu.


tagovi

Premijer ligaLiverpulJirgen KlopDžejden Dans

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara