Atalanta (©Reuters)
Atalanta (©Reuters)

Nedelja u Seriji A: Atalanta i Juve jure bodove za LŠ

Vreme čitanja: 7min | ned. 25.04.21. | 12:32

Fjorentina i Kaljari traže luku spasa

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U Firenci sanjaju otvorenih očiju realizaciju podviga na koji čekaju više od pola veka: dvostruki trijumf u istom šampionatu nad Juventusom. Veliko rivalstvo između dva grada i kluba biće začinjeno značajem današnjeg okršaja: poraz, a u dobroj meri i remi vodi oba tima u predvorje pakla. Odgovara samo pobeda.

Izabrane vesti

Inter želi što pre da zatvori priču o skudetu, tim pre što je poslednja dva meča odigrao nerešeno, istina u gostima. Boljeg protivnika, barem tako istorija kaže, nije mogao da ima: Verona nikada nije pobedila na Meaci. Inter ima 18, a 11 puta je bio remi.

Kaljari bez Najngolana lovi bodove za opstanak u Seriji A protiv Rome koja misli samo na Mančester Junajted. U Bergamu, Atalanta dočekuje prilično oslabljenu Bolonju, svoju redovnu mušteriju od kako je Đan Pjero Gasperini preuzeo kormilo: šest utakmica na Gevis stadionu, šest pobeda.

FJORENTINA - JUVENTUS (15.00)

Fjorentina je pobedila oba puta Juventus u jednoj sezoni pre više od 50 godina, a u ovom šampionatu nije još uspela da veže dve pobede. Budući da su Ljubičasti pobedili Bjankonere u Torinu, a da su u prošlom kolu osvojili sva tri boda u Veroni, postaje jasno koliko bi bio veliki uspeh eventualna pobede na Frankiju ovog popodneva.

Fjorentina ne samo da nije uspela da pobedi na tri poslednja meča Juventus u Firenci nego nije uspela ni da postigne gol. Takođe, na poslednjih šest mečeva u Firenci, Ljubičasti su ostvarili samo jednu pobedu, uz jedan remi i četiri poraza. Dah optimizma u redove toskanskog tima je udahnula pobeda nad Veronom u prošlom kolu, ali da bi uplovila u zonu spasa Fjorentina mora da osvoji još barem šest bodova.

Juventus se nije proslavio na poslednjih pet gostovanja u Seriji A. Tim Andree Pirla je ostvario samo jednu pobedu (protiv Kaljarija) uz dva poraza i dva remija. Istini za volju Juve je tokom celog šampionata igrao promenljivo daleko od Torino: samo 24 boda na 15 mečeva u gostima do sada su najočigledniji dokaz.

Moraće da se probude i napadači Stare dame koji na poslednja dva meča nisu postigli nijedan gol. Dibala već na dva meča “juri” svoj jubilarni 100 gol u dresu Juvea. Situacija nije mnogo bolja ni u Fjorentini gde mrežu trese redovno samo Dušan Vlahović. Srpskom centarofru nedostaje jedan gol da stigne Mutua, a tri ga dele od Đilardina na listi najboljih strelaca Fjorentine u jednoj sezoni u novom milenijumu. Jedini golgeter Fjorentine koji je van domašaja, zasada, je Luka Toni sa 31 golom.

Bjankoneri su došli u Firencu bez Kjeze i Demirala, dok trener domaćih Bepe Jakini ne može da računa na Bonaventuru (kartoni) i povrđene Borha Valeru i Kokorina. U tim Ljubičastih se vraća naš Nikola Milenković koji je prethodni meč propustio zbog kartona. Pirlo će odbranu poveriti iskusnom Kjeliniju, a na gol se vraća poljski čuver mreže Ščešnji.

FJORENTINA (3-5-2): Drongovski - Milenković, Pecela, Kaseres - Venuti, Amrabat, Pulgar, Kastrovili, Biragi - Riberi, Vlahović.

JUVENTUS (4-4-2): Ščešnji - Danilo, De Liht, Kjelini, Aleks Sandro - Kvadrado, Bentankur, Rabio, Remzi - Dibala, Ronaldo.

INTER - VERONA (15.00)

Inter je sve bliži skudetu i ovog popodneva može da napravi još jedan važan korak ka tom cilju tim pre što Nerazuri nisu nikada izgubili od Verone na San Siru. Ne treba smetnuti s uma i da su na poslednja tri susreta na Meaci svaki put izlazili kao pobednici.

Reči Antonija Kontea na konferenciji za novinare pred današnji meč su imale veliki odjek. Neki ih čak interpretiraju i kao najavu mogućeg razlaza na kraju sezone. Ne bi bilo prvi put Konteu da napusti tim s kojim je tek osvojio jedan trofej. Dogodilo se u Juveu a i u Čelsiju, razlika je što je u prvom slučaju otišao sam, a u drugom su ga najurili.

U svakom slučaju Inter bi mogao već sledećeg vikenda da slavi 19. skudeto, a za matematičku sigurnost, čak i da njegovi rivali dobiju svih šest utakmica, treba mu samo osam bodova. Ali, igra Intera, mnogo više od bodovne razlike, ubeđuje da je titula već de fakto osvojena. Nijedan tim sem donekle Atalante nije pokazao takav kontinuitet u igri u 2021. godini kao Konteov. Zbog toga ne čudi da ćemo i ovog popodneva videti sastav koji već svi znamo napamet.

Verona je u padu forme, na poslednjih sedam mečeva u seriji A ostvarila je samo jednu pobedu i šest poraza. Čim je prešla čarobnu granicu od 40 bodova, koja istorijski znači siguran opsanak u Seriji A, ekipa Ivana Jurića se malo opustila i porazi su bili neminovni.

Inter je nanizao 12 uzastopnih pobeda na svom stadionu u šampionatu. Takođe, Nerazuri su remizirali na gostovanjimau Napulju i Speciji, a pod komandnom palicom Antonija Kontea su samo jednom vezali tri utakmice bez pobede, prošle godine u januaru.

Interu nedostaju samo veterani Kolarov i Vidal koji ionako nisu u prvom planu Kontea, dok Verona ne može da računa na kapitena Veloza, talentovanog defanzivca Lovata i Vijeiru. Prema najavama iz Jurićevog tabora oba Srbina bi trebalo da počnu meč od prvog minuta: Lazović na levom krilu, a Ilić na sredini terena.

INTER (3-5-2): Handanović - Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Hakimi, Barela, Brozović, Eriksen, Perišić - Lukaku, Lautaro Martinez.

VERONA (3-4-2-1): Silvestri - Davidowič, Čekerini, Dimarko - Faraoni, Tameze, Ilić, Lazović - Barak, Zakanji - Lazanja.

KALJARI - ROMA (18.00)

Da li Roma želi da igra Konferens ligu u sledećoj sezoni znaćemo večeras. Jučerašnja pobeda Sasuola nad Sampdorijom je stavila pritisak na Đalorose jer se nalazi na samo tri boda prednosti od izabranika Roberta De Zerbija. U Trigoriji zvanično tvrde da im je stalo da igraju novo evropsko takmičenje, mada im slabo ko veruje u Rimu.

Roma ne zna za poraz od Kaljarija već osam godina. Sardi su poslednjih put slavili protiv Đalorosih 2013. godine, od tada pa do danas devet pobeda Rome i četiri remija. Međutim, Roma prolazi kroz veliku krizu rezultata u Seriji A: pobedili su samo jednu utakmicu u poslednjih sedam mečeva i pali su na sedmo mesto na tabeli.

Dve uzastopne pobede Kaljarija su rasplamsale nade Sarda da mogu da se domognu opstanka u ovoj sezoni. Veliki peh za trenera Sempličija je suspenzija Rađe Najngolana koji mora da preskoči sudar sa bivšim timom zbog zbira žutih kartona. Na golu ćemo ponovo videti mladog Vikarija budući da je Kranjo i dalje van stroja.

Iz Trigorije su juče stigle veoma pozitivne vesti. Ključni fudbaleri Rome su se oporavili brže od povreda nego što se mislilo pa će Smoling, Spinacola, El Šaravi i Kumbula moći da odigraju bar par desetina minuta pre odlučujućih dvoboja sa Mančester Junajtedom u Ligi Evrope.

Posebno su važni povratci Smolinga, Kumbule i Spinacole jer protiv Junajteda neće moći da igra Mančini (kartoni) i Kalafjori (povreda). Inače u Kaljari nisu doputovali golman Mirante, Pedro i pomenuti Kalafjori. Njima treba dodati i suspendovanog Ibanjeza.

Sa Sardinije stižu najave da će Kaljari igrati u veoma ofanzivnoj postavci sa duplim špicom (Simeone i Pavoleti) i Žoao Pedrom u ulozi ofanzivnog pleja.

KALJARI (3-4-1- 2): Vikario - Čepiteli, Godin, Karboni - Nandez, Dankan, Marin, Likojanis - Žoao Pedro - Pavoleti, Simeone

ROMA (3-4-2-1): Pau Lopez - Mančini, Kristante, Facio - Karsdorp, Viljar, Dijavara, Bruno Pereš - Karles Perez, Pelegrini- Borha Majoral.

ATALANTA - BOLONJA (20.45)

Znam kako da napravim veliku Bolonju”, poručio je Siniša Mihajlović svom predsedniku Džou Saputu sa kojim se viđa ovih dana kako bi postigli dogovor o produžetku saradnje.

Srpski stručnjak dolazi u Bergamo sa prilično oslabljenim timom pošto ne može da računa na Dajksa, Tomijasua, Hikija, Domingeza i Sansonea pored već odavno povređenih Medela i Santandera.

Na drugoj strani u Bergamu je svima popravilo raspoloženje oporavak Hatebora koji će se vratiti na teren posle dva meseca. Holanđanin će biti na klupi, a Mehle će zameniti Gosensa na poziciji levog beka pošto je Nemac suspendovan zbog isključenja na meču sa Romom.

Bolonja je redovna mušterija u Bergamu u prethodnih šest sezona: šest mečeva, šest pobeda Atalante. Uz to, Boginja je tim koji je osvojio najviše bodova uz Inter u 2021. godini, 43. Podsetimo, Dea je pre remija sa Romom napravila i niz od pet pobeda i svakako je jedan od glavnih favorita da obezbedi kartu za Ligu šampiona i u sledećoj sezoni. Bolonja je na poslednjih pet gostovanja zabeležila samo jednu pobedu, protiv Krotonea.

ATALANTA (4-2-3-1): Golini - Toloi, Romero, Palomino, Mehle - De Ron, Frojler - Malinovski, Pesina, Muriel - Zapata.

BOLONJA (4-2-3-1): Skorupski; De Silvestri, Antov, Sumaoro, Mbaje - Skouten, Svanberg - Skov Olsen, Soriano, Barou - Palasio.

SERIJA A – 33. KOLO

Subota

Đenova – Specija 2:0 (0:0)

/Skamaka 63, Šomurodov 82/

Parma - Krotone 3:4 (1:3)

/Ernani 29, Žervinjo 50, Mihaila 54 - Magaljan 14, Envankvo 42, 69pen, Unas 45+2/

Sasuolo - Sampdorija 1:0 (0:0)

/Berardi 69/

Nedelja

12.30: (2,80) Benevento (3,20) Udineze (2,60)

15.00: (5,20) Fjorentina (3,70) Juventus (1,72)

15.00: (1,32) Inter (5,10) Verona (10,0)

18.00: (2,65) Kaljari (3,25) Roma (2,70)

20.45: (1,33) Atalanta (5,40) Bolonja (8,50)

Ponedeljak

18.30: (4,60) Torino (3,60) Napoli (1,80)

20.45: (2,30) Lacio (3,40) Milan (3,10)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

JuventusInterAtalantaKaljariVeronaSerija A

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara