Đan Pjero Gasperini i Žoze Murinjo (©Reuters)
Đan Pjero Gasperini i Žoze Murinjo (©Reuters)

Nedelja u Seriji A: Juventus ostao bez Kjeze, Murinjo protiv noćne more Gasperinija

Vreme čitanja: 7min | ned. 07.01.24. | 12:37

Uzbudljivo na kraju prvog dela prvenstva Italije

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Vrlo uzbudbljiva završnica prvog dela Serije A će imati svoje glavne pozornice u Rimu i Salernu. Na Olimpiku će odmeriti snage Roma i Atalanta koji će u mislima imati i mečeve u Kupu Italije, protiv Lacija odnosno Milana, dok će Juventus pokušati da pobedi Salernitanu drugi put u tri dana.

Izabrane vesti

Neće biti jednostavno kao što bi mogao da navede rezultat od četvrtka (6:1 za Juventus) jer će Bjankonerima nedostajati par važnih igrača, pre svih Kjeza, a Pipo Inzagi će večeras izvesti na teren, za razliku od susreta u Kupu Italije, najjači mogući sastav.

ROMA - ATALANTA (20.45)

Atalanta je noćna mora Rome, pogotovo na Olimpiku od kada je Đan Pjero Gasperini na klupi Boginje. U poslednjih osam godina Atalanta je samo jednom izgubila od Rome uz četri pobede i tri remija.

Đalorosi su u poslednja četiri kola uknjižili samo četiri boda, ali Olimpikom je sa Murinjom na klupi i redovno rasprodatim tribinama postao tvrđava. Nakon početnih kikseva protiv Salernitane i Milana na svom stadionu Roma je nanizala šest pobeda i remi, samo se Fjorentina spasila poraza u poslednja četiri meseca pored Tibra.

Atalanta je u ovoj sezoni u potpunosti promenila narav, od tima koji je osvajao više bodova na gostovanjima nego na svom terenu, Dea je postala “domaćinski” tim. Na poslednjih pet gostovanja su zabeležili samo jednu pobedu, uz remi i tri poraza. Štaviše, na poslednja dva meča u gostima nisu uspeli da postignu ni gol. Ipak, pobede protiv Lečea u Seriji A i Sasuola u Kupu Italije dali su novi adrenalin Gasperinijevim fudbalerima.

20.45: (2,45) Roma (3,40) Atalanta (3,10)

Oba tima će igrati večeras sa mislima na Kup Italije. Romu čeka derbi sa Lacijom a Atalantu okršaj sa Milanom. Murinjo želi da prekine seriju bez pobede nad Sarijem a Gasperini vidi šansu da osvoji Kup Italije budući da bi u polufinalu, ako prođe Rosonere, igrao protiv boljeg u dvoboju Bolonje i Fjorentine.

Kuriozitet je da će večerašnji duel biti odmeravanje snaga dva tima koji su pogodili najviše prečki i stativa u prvenstvu, po deset.

I Roma i Atalanta su oslabljeni izostankom nekoliko važnih igrača zbog povreda ili Kupa Afrike, dok će novo pojačanje Đalorosih Dik Hijsen, prema najavama, početi meč na klupi, baš kao i novi defanzivac Atalante pristigao iz Verone Hijen.

Renato Sančez se ponovo povredio potvrdivši da je veoma malerozan igrač. Ako je za utehu ovoga puta se ne radi o mišićnoj povredi. Murinjo je juče izjavio da mu je Smoling upropatio sezonu. Podsetimo, Englez odbija da se leči tradicionalnim metodama zbog čega je već puna četiri meseca van stroja. Endika i Ouar su na Kupu Afrike.

Artalanti najviše nedostaje Lukman, a van pogona su Hatebor i Toloi zbog povreda. Centarfor Ture bi trebalo da debituje, konačno u dresu Boginje krajem januara.

ROMA 3-5-2: Rui Patrsio - Mančini, Kristante, Ljorente - Kristensen, Bove, Paredes, Pelegrini, Zalevski - Dibala, Lukaku

ATALANTA 3-4-1-2: Karneseki - Skalvini, Đimšiti, Kolašinac - Zapakosta, De Ron, Ederson, Ruđeri - Kopmejners - Skamaka, De Ketelare

SALERNITANA - JUVENTUS (18.00)

Atmosferu u Juventusu su pokvarile pobeda Intera protiv Verone u sudijskoj nadoknadi vremena i posebno nova povreda Federika Kjeze i prehlada Andree Kabijaza. Kada se na to doda i odsustvo Manuela Lokatelija zbog zbira kartona, postaje jasno zašto je Maks Alegri veoma oprezan pred drugi meč sa Salernitanom u tri dana i pored pobede od 6-1 u četvrtak veče u Kupu Italije.

Pipo Inzagi ima otvoren račun sa Maksom Alegrijem još iz milanskih dana kada je toskanski stručnjak stavio tačku na fudbalsku karijeru bivšeg napadača pre nego što je nekadašnji golgeter Juvea i Milana želeo da okači kopačke o klin.

18.00: (8,00) Salernitana (4,40) Juventus (1,43)

Imajući u vidu da je za Salernitanu večerašnji meč daleko važniji od susreta u Kupu Italije pre tri dana jasno je zašto je Inzagi sačuvao svoje glavne adute za večeras. Nema sumnje da je ključni igrač u redovima Salernitane Antonio Kandreva, inače meteora u dresu Juventusa pre 15 godina.

Izostanak Kjeze otvara vrata za mladog Kenana Jildiza koji će praviti društvo Vlahoviću u špicu napada. Izgleda da su se zvezde urotile da lansiraju u ovoj sezoni Turčina rođenog i odraslog u Nemačkoj. Umesto Lokatelija će igrati još jedan produkt Juventusovog B tima, Nikolusi Kavilja.

Nije samo Juventus oslabljen u ovom meču izostankom važnih igrača. Salernitana i dalje ne može da računa Bohinena, Diju, Kastanosa i Pirolu, sva četvorica povređeni.

Salernitana je dala samo jedan gol Juventusu u prethodna četiri susreta na Arekiju a večerašnji meč će biti i duel tima koji je dozvolio najmanje udaraca u okvir vlastitog gola (Juventus samo 46) i ekipe koja je pretrpela najviše u dosadašnjem toku šampionata (Salernitana 103).

----------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------

Salernitana je na svom terenu pobedila samo Lacio u ovoj sezoni, ali je zaustavila i Milan remizirajući 2-2. Juventus je na gostovanjima pretrepo jedini poraz u šampionatu, od Sasuola, a ostavio je po dva boda u Đenovi i Bergamu, ostalo su bile sve pobede, uglavnom, “za njušku” kako bi to slikovito rekao Alegri.

Pažnja na Dušana Vlahovića, srpski reprezentativac je protiv tima iz Kampanje stavio potpis na sedam golova (pet pogodaka i dve asistencije). Takođe, Vlahoviće je u Salernu, prošlog februara, poslednji put dao dva gola na jednom meču u gostima.

SALERNITANA 4-4-2: Kostil - Daniliuc, Facio, Đomber, Bradarić - Čauna, Mađore, Legovski, Kandreva -Simi, Ikvuemesi

JUVENTUS 3-5-2: Ščesni - Gati, Bremer, Danilo - Vea, Mekeni, Nikolusi Kavilja, Rabio, Kostić - Jildiz, Vlahović

TORINO - NAPOLI (15.00)

Torino je mušterija Napolija u buvkalnom smislu. Azuri su savladali pet puta uzastopno Granete i na tim utakmicama Toro je postigao samo jedan gol. Napoli je sačuvao svoju mrežu na četiri poslednja gostovanja protiv Torina.

Međutim, tim Ivana Jurića je promenio trend u drugom delu jesenje/zimskog dela sezone: Torino je na prvih pet mečeva na Olimpijskom stadionu osvojio samo jednom sva tri boda a na poslednja četiri je upisao 10 od 12 (tri pobede i remi).

15.00: (2,70) Torino (3,20) Napoli (2,90)

Napoli je na gostovanjima ima dijametralan učinak, nakon početnih sedam mečeve bez poraza (pet pobeda i dva remija) Azuri su položili oružje bez postignutog gola protv Juventusa i Rome.

U timu domaćina neće biti našeg Radonjića, Sopija i Engusena dok je Napoli doputovao bez Osimena i Angise (na Kupu Afrike), Mereta, Natana, Ostigarda i Olivere (povređeni)

TORINO 3-4-1-2: Milinković - Điđi, Bonđorno, Rodrigez - Belanova, Tameze, Ilić, Vojvoda - Vlašić - Zapata, Sanabrija

NAPOLI 4-3-3: Golini - Di Lorenco, Rahmani, Huan Žesus, Mario Rui - Kajuste, Lobotka, Zjelinski - Politano, Raspadori, Kvarchelija

UDINEZE - LACIO (15.00)

Lacio igra danas u Udinama misleći na derbi u Kupu Italije protiv Rome. O tome najbolje svedoči odluka Mauricija Sarija da poštedi Alesija Romanjolija. Komandant odbrane Nebeskoplavih se oporavio od povrede ali stručni štab ne želi da rizikuje ništa i on bi trebalo da počne meč na klupi.

U prethodnih par dana je došlo definitivno do promene hijarerhije u napadu Lacija i prema najavama bi trebalo da vidimo od prvog minuta Isaksena dok će Felipe Anderson biti alternativa za Kasteljanosa u ulozi lažne devetke, barem dok se Imobile ne oporavi od povrede.

Lazar Samardžić će još jednom početi susret na klupi jer u Udinama ne žele da ugroze sve izvesniji prelazak srpskog reprezentativca u Napoli eventualnom povredeom na terenu.

Udineze ima problem sa golovima kada igra sa Lacijom. Na poslednjih 17 utakmica dva tima, u čak 12 tim iz Friulija nije uspeo da zatrese mrežu. Još gori podatak po domaćin je da deset godina ne zna za pobedu nad Nebeskoplavima u Udinama (tri remija i sedam poraza).

Klub familije Poco je prošle nedelje zabeležio prvu pobedu na svom terenu posle šest remija i dva poraza. Trijumf protiv Bolonje je ulio samopouzdanje fudbalerima Čofija, međutim i Lacio je napunio baterije samoverenosti pobedama nad Frozinoneom i Empolijem.

Interesantno je da je Udineze tim koji je remizirao najviše puta u pet najjačih šampionata Evrope u 2023. godini: čak 18 puta.

Laciju nedostaju Čiro Imobile i Luis Alberto, svi ostali fudbaleri su se oporavili od povreda a u timu će biti i Kamada koji nije dobio poziv da igra za Japan na Kupu Azije.

UDINEZE 3-5-1-1: Okoje - Fereira, Perez, Kristensen - Ebosele, Lovrić, Valas, Pajero, Kamara - Pereira - Luka

LACIO 4-3-3: Provedel - Lacari, Patrik, Hila, Marušić - Guenduzi, Rovela, Kamada - Isaksen, Kasteljanos, Zakanji

SERIJA A – 19. KOLO

Petak

Bolonja - Đenova 1:1 (0:1)

/De Silvestri 90+5 - Gudmundson 20/

Subota

Inter - Verona 2:1 (1:0)

/Martinez 13, Fratezi 90+6 - Anri 74/

Frozinone - Monca 2:3 (0:2)

/Arui 56, Soule 75 penal - Mota 18, Karboni 45, Soule 55 autogol/

Leče - Kaljari 1:1 (1:0)

/Žendri 31 - Oristanio 68/

Sasuolo - Fjorentina 1:0 (1:0)

/Pinamonti 9/

Nedelja

12.30: (5,60) Empoli (3,70) Milan (1,65)

15.00: (2,70) Torino (3,20) Napoli (2,90)

15.00: (3,40) Udineze (3,35) Lacio (2,30)

18.00: (8,00) Salernitana (4,40) Juventus (1,43)

20.45: (2,45) Roma (3,40) Atalanta (3,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Serija ARomaAtalantaJuventusLacioŽoze MurinjoĐan Pjero Gasperini

Obaveštavaj me

Roma
Juventus
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara