Neka se ne zanosi Bernd Koperfild trikovima - neće biti Superlige! Tržište se vraća u normalu

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.02.24. | 15:31

"Mnogi klubovi postali su neodrživi i vlasnici su rekli: "Dosta je bilo, dosta bacanja novca". Ovo je ustvari normalno. Mislim da se ni na leto stvari neće promeniti u velikoj meri. Dolazi vreme normalnijih vrednosti...

Dok 90 odsto vrhunski kluba mora do najsitnijeg detalja da vodi računa o Finansijskom fer pleju (FFP) i dovija se na najrazličitije načine kako da 'reagularno' izigra Uefina pravila, Real Madrid može da bude bezbrižan. To je još jednom potvrdio prvi čovek španske La lige Havijer Tebas, koji je kazao kako Kraljevski klub ni na jedan način neće ugroziti niti domaće finansijske regulative (RFEF), niti evrope (UEFA) ukoliko izdvoji pomenuti astronomski novac za Kilijana Embapea. Štaviše, on je podvukao da će Real i pored eventualnog angažovanja francuskog napadača bez mnogo problema moći da nastavi da troši na najveće zvezde.

Tebas je usput pecnuo generalnog direktora kompanije koja zastupa Superligu - Bernda Rajharta, ali Florentina Pereza, već godinama najmoćnijeg čoveka evropskog fudbala bez kog ideja Superlige ne bi ni mogla da bude začeta.

Izabrane vesti

"Mislim da Superligu nećemo videti u budućnosti. Ponavjam, biće velike buke, ali Superlige neće biti. Uostalom, tako je od 2000. godine. Uvek neka buka", počeo je Tebas. "Evropski parlament je već doneo svoj stav o tom takmičenju, svi smo videli su deklaraciju 26 zemalja podrške nacionalnim savezima i tradicionalnom evropskom modelu sporta, zasnovanom na sportskim rezultatima. Samo ponavljam reči 26 ministara sporta Evropske unije. Jedini način da se pristupi evrpopskim takmičenjima biće nacionalne lige. Sa modelom koji oni predlažu, Đirona ne bi igrala najjače takmičenje. Da li je to pošten model?"

Tebas se potom osvrnuo na jednu debatu sa Rajhartom...

"Razgovarali smo u Antverpenu. Ja ga zovem Bernd Koperfild, jer izvlači trikove iz rukava. Priča kako njegov model neće šteti nacionalnim ligama... Naravno da hoće! To je velika laž! Mađioničarski trik! Govore kako bi utakmice bile besplatne za gledanje?! To je nemoguće, ne bi postojalo tržište reklama koje bi održavalo takmičenje. Čak i ako je u utorak, sredu i četvrtak evropski fudbal besplatan, šta da radimo sa domaćim ligama? Kako da ih naplaćujemo? To bi značilo da u prodavnici tokom nedelje imate pesplatnu piletinu, a za vikend morate da je platite. Besmisleno! I onda kažu da neće uticati na domaće šampionate"...

Jedan od najvažniji ljudi evropskog fudbala ne čudi se što su ove zime cene transfera bile značajno manje nego nekih ranijih godina. Zanimljivo, on očekuje smirivanje tržišta i na leto.

"Dinamika se promenila, događaju se normalne stvari, logične... Mnogi klubovi postali su neodrživi i vlasnici su rekli: "Dosta je bilo, dosta bacanja novca". Ovo je ustvari normalno. Mislim da se ni na leto stvari neće promeniti u velikoj meri. Dolazi vreme normalnijih vrednosti. Naravno, u Premijer ligi će i dalje davati duplo više novca nego u Španiji, Nemačkoj ili Italiji. Prosto, imaju veće mogućnosti, duplo veći promet, marketinške ugovore".

Zanimljivo da Tebas 'gađa' i cifre...

"Cenim da će premijerligaši potrošiti od 500 do 700 miliona evra tokom leta. La liga i Bundesliga oko 300-350 miliona evra, uvek u zavisnosti da li će Bajern uraditi nešto kao sa Kejnom... Italija će značajno pasti ukoliko ne vrati uredbu o poreskim olakšicama za strance. Francuska će biti na sadašnjem nivou, Saudijska Arabija je već uradila šta je htela... Njima sada predstoji napredak u digitalnom, audiovizuelnom smislu. Za nekoliko godina mogli bi da budu među najvavžnijim ligamana svetu".

Navijačima Barselone ne dopada se ono što Tebas govori, ali ispostavilo se da je maltene uvek bio u pravu, da ih ispravno usmerava da se vrate na pravi put.

"Oni vrlo dobro znaju šta treba da urade. Trošili su 600.000.000 evra godišnje na plate. Sada su na 400.000.000. To i dalje nije dovoljno smanjenje za normalno funkcionisanje. Želim im da reše probleme i da ponovo mogu da potpisuju najbolje igrače, to će značiti i španskom fudbalu".

A Real i Kilijan Embape?

"Svakog dana povećavam mogućnost njegovog dolaska za dva odsto. Neće obnoviti sa Parizom... Možda grešim, ali mislim da u 26. godini treba da potraži veliki klub, koji će mu dati mogućnost da izgradi sopstveni brend, kao što je to uradio Kristijano Ronaldo, recimo. Da sam na njegovom mestu zaista ne bih zakerao oko 20 miliona gore ili dole".

Tebas je potom potvrdio da za Real nema nikakvih prepreka da potpiše Kilijana čač ni ako bi mu samo za potpis dao 120.000.000 evra, odnosno 50.000.000 po godini ugovora, kako se šuška.

"Ne znam koja je njegova tačna cena. Ono što znam, jeste da Real finansijski stoji izuzetno. Dugo nisu uradili ništa ludo, imaju izbalansiran tim. Florentino jeste odradio dobar posao u Madridu, ali veoma je loš lobista za druga takmičenja. Za posao u Realu dajem mu 'devetku', za ovo što pokušava oko Superlige - 'nulu'! Real je veoma zdrav klub. Lako prebrodio kovid krizu. Pored Embapea mogao bi bez problema da potpiše još jednu veliku zvezdu".

U Italiji se razmatra smanjenje lige na 18 klubova. Tebasov stav je i po ovom mišljenju zanimljiv...

"Biće to greška! Kalendar je gust? Neka ga smanjuju drugi - Liga šampiona, FIFA Svetsko klupsko prvenstvo... Ponavljam: baza fudbala su nacionalne lige i to tako treba da ostane. Italija bi smanjenjem lige samo izgubila na sponzorstvima, biće manje utakmica. Zarada bi mogla da padne i do 30 odsto, u zavisnosti koji koji klubovi ne budu igrali Seriju A", zaključio je Havijer Tebas.


tagovi

Havijer TebasKilijan EmbapeAlfonso DejvisZimski prelazni rok 2024

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara