Bruno Petković (©Reuters)
Bruno Petković (©Reuters)

Neuhvatljivi Petković skinuo Dinamovo prokletstvo! Živković jedini pretio u Zagrebu, prvenac Tadića

Vreme čitanja: 5min | čet. 07.03.24. | 23:07

Ludnica u Budimpešti pripala Fiorentini, Fenerbahče već jednom nogom u četvrtfinalu

Fudbaleri zagrebačkog Dinama pobedili su jedan grčki klub prvi put od 1978. godine! Moralo je i to jednom da se dogodi. Posle neuspelih pokušaja protiv Olimpijakosa dva puta, te Paoka i Aeka, solunski klub položio je oružje pred Dinamom u Zagrebu.

Aktuelni šampion Hrvatske slavio je rezultatom 2:0 (1:0) u prvoj utakmici osmine finala Lige konferencije i sa velikim šansam da ode dalje putuje u Solun na revanš. Velika je šteta za goste iz Soluna koji su se dobro držali veći deo prvog poluvremena, ali je katastrofalna greška Jonija otvorila Brunu Petkoviću vrata slave.

Izabrane vesti

Snažni hrvatski napadač srušio je mit o nepobedivim grčkim klubovima i sa dva pogotka doveo Dinamo pred vrata četvrtfinala. Da bi tamo i završio, moraće da izdrži nalete Paokovih fudbalera, mada je i stadion u Solunu u poslednje vreme izgubio epitet neosvojive ili teško osvojive tvrđave.

PAOK nije ima o čemu mnogo da se nada kada je jedino Andrija Živković bio raspoložen da izađe na crtu Dinamu. Niko osim srpskog krila nije uspeo da pripreti, a on je imao dve solidne prilike da zatrese mrežu Ivana Nevistića. Najbolju je propustio u 27. minutu, kada je Tajson poslao centaršut, Živković je pucao glavom sa desetak metara, a lopta je proletela kraj leve stative.

Nedugo posle tog pokušaja, Dinamo je poveo. Igrao se 37. minut, kada je Joni napravio početničku grešku i predao Brunu Petkoviću loptu. Ovaj se sjurio ka šesnaestercu i njegov prvi udarac brani Dominik Kotarski, ali je iz odbitka ipak matirao sunarodnika za zasluženo vođstvo domaćina. Gol pogledajte OVDE.

Gotovo da se ništa značajno nije dogodilo sve do 71. minuta, kada je Dinamova 'devetka' ponovo našla put do mreže. Više od pola gola ide na računa Martina Baturine jer je poslao teledirigovanu loptu u srce šesnaesterca i razbio Paokovu odbranu, posle čega je Petković natrčao i matirao dotad izuzetno dobrog Kotarskog. Postojala je nedoumica da li je Petkovićev gol neregularan zbog potencijalnog ofsajda Darija Špikića, ali je VAR snimak brzo pokazao da je sve bilo regularno. Gol pogledajte OVDE.

Najveću šansu na utakmici za goste propustio je Tomas Murg u 84. minutu. On je posle kombinacije u kaznenom prostoru pucao sa osam-devet metara, ali je njegov šut protutnjao iznad prečke. Da je pogodio, Paok bi imao mnogo bolje šanse u Solunu. Ovako, moraće baš ozbiljno da se potrudi da bi uopšte bio u prilici da prođe dalje.

Fenerbahče je kao gost Unionu u Briselu ostvario rutinsku pobedu sa 3:0 (1:0) i praktično već overio plasman u četvrtfinale.

Turski velikan je već u 20. minutu stigao do prednosti posle dobrog pogotka Mišija Batšuaja na asistenciju Čaglara Sojundžua (gol pogledajte OVDE), mada je vrhunac dostigao u samom finišu kada su pala još dva pogotka. Prvo je Džejden Ostervolde iskoristio proigravanje Edina Džeka da duplira prednost (gol pogledajte OVDE), da bi Dušan Tadić u četvrtom minutu nadoknade postavio konačnih 3:0 sa bele tačke pošto je Kristijan Burges igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Tadiću je ovo prvi gol u Ligi konferencije, ako ne računamo četiri iz kvalifikacija za trećerazredno takmičenje...

Posebna je priča ono što se dogodilo u Budimpešti večeras! Ko nije gledao, ne zna šta je propustio. Tri puta su se menjala vođstva, Makabi je od 0:1 stigao do 2:1 i 3:2, ali su se fudbaleri Fiorentine poslednji smejali jer su odneli pobedu sa neverovatnih 4:3 (1:2) pred revanš u Firenci.

Ukratko – gledali smo pravi fudbalski triler! I svega je bilo, neizvesnosti, preokreta, crvenih kartona, tenzije... Na kraju da li je pobeda Viole zaslužena ili ne možda je i najmanje važno, mada stoji da je preživela haotičnu utakmicu u kojoj je domaći sastav ostao sa desetoricom za poslednjih deset minuta.

Baš u tom intervalu je i pao odlučujući gol. Strelac je bio Antonin Barak u dubokoj nadoknadi, tačnije u petom minutu i to pošto se fantastično snašao na 15 metara od gola i kroz šumu fudbalera uspeo da pošalje laserski precizan udarac i matira nemoćnog Šarifa Kajufa. Gol pogledajte OVDE.

Aktuelni šampion Izraela još se i dobro pokazao, s obzirom da u sastavu nije bilo Kenija Sajefa, Tomera Hameda, Dina Dejvida, Mahmuda Žabera i suspendovanog Danijela Sundgrena. Dok se nominalni domaćin tražio, Fiorentina je povela već posle 90 sekundi posle gola Mbale Nzole koji nije čak ni skočio, ali je uspeo da pogodi glavom mrežu. Gol pogledajte OVDE.

Izjednačujući pogodak Makabija definitivno će biti predmet diskusija, najviše zato što je korner iz kojeg je stigao gol dosuđen greškom jer je bilo nedozvoljene pozicije ranije. Ipak, to nije sprečilo Abulaja Seka da sa peterca donese 1:1. Gol pogledajte OVDE.

Makabi je samo osam minuta kasnije poveo preko Kinde (gol pogledajte OVDE), ali je novo izjednačenje doneo Lukas Beltran pre isteka punog sata igre. Gol pogledajte OVDE. No, to je bio samo početak ludila. Fiorentina je imala nekoliko prilika da stigne do prednosti, umesto toga 3:2 je imao Makabi posle gola Anana Kalailija (gol pogledajte OVDE). Ni tada se gosti nisu predali, pa je Rolando Mandragora još jednom poravnao rezultat (gol pogledajte OVDE), pre nego što je Barak zablistao pre poslednjeg sudijskog zvižduka.

LIGA KONFERENCIJE - OSMINA FINALA (prvi mečevi)

Ajaks – Aston Vila 0:0

Molde – Briž 2:1 (1:0)

/Stenevik 43, Gulbrandsen 90+2 – De Kujper 85 penal/

Olimpijakos – Makabi Tel Avi 1:4 (1:3)

/El Kabi 13 – Zahavi 4, 30, Šahar 9, Perec 74/

Šturm Grac – Lil 0:3 (0:1)

/Dejvid 28, 51, Žergrova 71/

Dinamo Zagreb – PAOK Solun 2:0 (1:0)

/Petković 37, 71/

Makabi Haifa – Fiorentina 3:4 (2:1)

/Sek12, Kinda 29, Kalaili 67, Nzola 2, Beltran 58, Mandragora 73, Barak 90+5/

Union – Fenerbahče 0:3 (0:1)

/Batšuaji 20, Ostervolde 84, Tadić 90+4 penal/

Servet – Viktorija Plzenj 0:0


tagovi

Dinamo ZagrebBruno PetkovićAndrija ŽivkovićPAOK SolunLiga konferencijeFenerbahčeEdin DžekoDušan Tadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara