Slavlje Erana Zahavija u Pireju (©Reuters)
Slavlje Erana Zahavija u Pireju (©Reuters)

U Amsterdamu negledljiv antifudbal, začinjen sa dva isključenja; Eran Zahavi preorao Karaiskakis

Vreme čitanja: 5min | čet. 07.03.24. | 20:43

Lil ubedljiv u Gracu, Molde uspeo da sruši Briž u nadoknadi

Trebalo je da bude najzanimljivija i najbolja utakmica osmine finala Lige konferencije, umesto toga u Amsterdamu su Ajaks i Aston Vila priredili 'festival' negledljivog antifudbala koji je završen bez golova, čak i bez prave šanse da se zatrese mreža.

Užas u režiji fudbalera dva inače ofanzivno orijentisana kluba može verovatno da se podvede kao prevelika opreznost da se protivniku ne otvori prostor da iz eventualne kontre dođe u priliku da povede, što je zapravo 'umrtvilo' meč i dovelo do toga da smo za dva sata utakmice videli jednu polušansu Brajana Brobija i pokušaj Keneta Tejlora koji je Emilijano Martinez rešio gotovo rutinski. Maltene je bilo više isključenja, nego dobrih situacija.

Izabrane vesti

I zaista, dva crvena kartona obeležila su meč na stadionu Johan Krojf. Oba su se dogodila u razmaku od samo nekoliko minuta, pre ulaska u nadoknadu vremena. Prvo je Aston Vila ostala bez Ezrija Konse zbog toga što je u 83. minutu nepropisno zaustavio Čubu Akpoma tokom istrčavanja ka šesnaestercu čime bi se verovatno našao u prilici da postigne gol (situaciju pogledajte OVDE), da bi samo tri minuta kasnije i Ajaksovom detetu Tristanu Hojeru bio pokazan put u svlačionicu pre vremena, takođe zbog neprimerenog starta s leđa (situaciju pogledajte OVDE). Istina, obojica su isključeni zbog dva žuta, ne posle direktnog crvenog kartona.

Iako se pre utakmice verovalo da je Aston Vila bliža pobedi, Ajaks je u meču bez previše emocija pokazao nešto bolji fudbal. Za nijansu. I zadovoljniji može da bude upravo domaćin, iako će se revanš igrati u Birmingemu.

Nije ovo više onaj Ajaks koji smo godinama sa zadovoljstvom gledali, koji je pre samo pet godina delio fudbalske lekcije Real Madridu i bio nadomak finala Lige šampiona. Trener Džon van et Šip izveo je postavu sa praktično petoricom defanzivaca, odnosno dva ofanzivna beka, a činjenica da je ovo prva utakmica za Kopljanike da nisu primili gol još od pobede nad Viteseom pre skoro četiri meseca, dovoljno govori o ovoj ekipi.

Njegov kolega Unaj Emeri je u odnosu na meč sa Lutonom napravio pet promena i bilo je jasno od početka da mu je mnogo važniji nedeljni duel sa Totenhemom u Premijer ligi, nego prvi meč osmine finala Lige konferencije.

Sve ovo dovelo je do toga da prvo poluvreme bude ekstremno dosadno, dok je nastavak bio, takođe, za nijansu bolji. I to je sve.

Olimpijakos je doživeo potop u Pireju, gde je Makabi iz Tel Aviva preorao stadion Karaiskakis na pogon Erana Zahavija – 4:1 (3:1).

Izraelski napadač je sa dva gola maltene srušio evropske snove crveno-belih, dok su Dor Perec i Ido Šahar kompletirali pobedu kojom je Makabi već napravio korak i po ka četvrtfinalu Lige konferencije, pa će samo ostati da u revanšu ovaj rezultat potvrdi.

Što je najinteresantnije od svega, Olimpijakos uopšte nije bio toliko loš. Imao je dugo znatno veći posed, čak i više šuteva ka golu, samo lopta nije htela u metu, dok su pokušaji Makabijevih fudbalera završili tamo gde je i trebalo da budu...

Da se Olimpijakosu sprema katastrofa videlo se posle nepunih deset minuta. Zahavi je već posle četiri probio bedem domaćina posle katastrofalne greške odbrane (gol pogledajte OVDE), da bi posle još jednog ispada poslednje linije Olimpijakosa Šahar duplirao vođstvo nekoliko trenutaka kasnije (gol pogledajte OVDE). Tračak nade vratio je Ajub El Kabi u 13. minutu pošto se odlično snašao na centaršut Fortunisa (gol pogledajte OVDE), ali tu je Olimpijakos dotakao plafon i preko toga nije mogao. I ne samo da nije mogao, već se ozbiljno mučio da uopšte pokuša da iskoristi posed i šanse koje je stvarao. Zato je i stigla kazna u vidu novog Zahavijevog pogotka nalik onim koje možemo da vidimo na malom fudbalu (gol pogledajte OVDE), čime je postalo jasno da Olimpijakos nema šta da traži u ovoj utakmici, verovatno ni u celom dvomeču.

Uprkos debelom zaostatku Hose Luis Mendilibar je ostao veran istoj postavi sve do 67. minuta, kada je Šikinja zamenio Jorgosom Masurasom. No, umesto da se nešto dogodi u domaćim redovima, usledio je totalni potop Olimpijakosa, pošto je Perec iskoristio asistenciju Gabija Kaničovskija i zatresao mrežu po četvrti put za Makabi.

Klub iz Tel Aviva ima sasvim dovoljno veliku zalihu golova da drugi meč dočeka komotno, mada je jasno da će i Olimpijakos morati da pokaže neku reakciju. Bez obzira na brojne izostanke u redovima pirejskog sastava, ovakav debakl niko nije očekivao...

Lil je razbio Šturm u Gracu sa 3:0 (1:0) i praktično već obezbedio sebi ulaz među osam najboljih u jednom evropskom takmičenju po po prvi put . Heroj Doga bio je Džonatan Dejvid sa dva pogotka, dok je Edon Žergova na prelep način zatresao mrežu i u 71. minutu zadao konačni udarac domaćinu.

Ekipa Paula Fonseke apsolutno je zaslužila pobedu. Džonatan Dejvid je potvrdio odličnu formu, pošto mu je ovo šesti gol u poslednje četiri utakmice. Golove pogledajte OVDE i OVDE. Ipak, o golu Edona Žergove pričaće se dugo. Pre svega će se diskutovati da li je želeo da uputi centaršut ili da zaista proba da matira protivničkog golmana. Iako je prilično jasno da je ovo samo srećna okolnost, njegov pogodak verovatno će se naći na reklamnim špicama... Gol možete pogledati OVDE.

Molde je na svom terenu uspeo da pobedi Briž rezultatom 2:1 (1:0). Vođstvo norveškom sastavu dao je Halidor Stenevik pred sam odlazak na pauzu (gol pogledajte OVDE), da bi Fredrik Gulbrandsen pobedu overio u drugom minutu nadoknade, odnosno nepunih deset minuta pošto je Maksim de Kujper sa bele tačke umalo doneo remi pred revanš.

LIGA KONFERENCIJE - OSMINA FINALA (prvi mečevi)

Ajaks – Aston Vila 0:0

Molde – Briž 2:1 (1:0)

/Stenevik 43, Gulbrandsen 90+2 – De Kujper 85 penal/

Olimpijakos – Makabi Tel Avi 1:4 (1:3)

/El Kabi 13 – Zahavi 4, 30, Šahar 9, Perec 74/

Šturm Grac – Lil 0:3 (0:1)

/Dejvid 28, 51, Žergrova 71/

21.00: (2,35) Dinamo Zagreb (3,30) PAOK (3,10)

21.00: (5,50) Makabi Haifa (3,70) Fjorentina (1,67)

21.00: (2,40) Union Sen Žiloaz (3,40) Fenerbahče (2,95)

21.00: (2,10) Servet (3,40) Viktorija Plzen (3,60)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Ezri KonsaLiga konferencijeEran ZahaviMakabi Tel AvivOlimpijakosAston VilaAjaksDžon van et Šip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara