Majk Menjan (©AFP)
Majk Menjan (©AFP)

Ni Pioli nije znao da je ovako dobar: Koliko je u ovom trenutku boljih golmana od Majka Menjana?

Vreme čitanja: 5min | čet. 13.04.23. | 11:14

Francuz među stativama Milana još jednom oduševio

Drugi put u manje od deset dana Milan je dobio Napoli, no, ovaj drugi, sinoćnji trijumf mnogo je vredniji. Ulog neuporedivo veći, pa je i sama utakmica bila neuporedivo tesnija, a pobeda minimalna. I na njoj Stefano Pioli može da zahvali prvenstveno - Majku Menjanu.

Rafael Leao bio je neuhvatljiv za protivničke rivale, Ismael Benaser dominirao veznim redom i pride postigao gol, nagradu za igrača utakmice poneo Braim Dijaz, ali je po završetku prve četvrtfinalne utakmice Lige šampiona na San Siru fudbalska javnost u Italiji (i šire) pisala i pričala o francuskom čuvaru mreže.

Izabrane vesti

"Čestitke Menjanju za ono što je uradio", morao je trener lidera italijanskog prvenstva Lučano Spaleti da mu oda priznanje, a "ruku mu je pružio" i desni bek Napolitanaca Đovani Di Lorenco.

"Menjan je izvrstan golman, imao je nekoliko odličnih odbrana."

Poslednja od pet koliko je zabeležio sinoć (tri posle udaraca unutar šesnaesterca) ona je o kojoj se najviše priča. Igrao se 87. minut kada je upravo Di Lorenco sa šest metara šutirao u bliži ugao, visoko pod prečku, a Francuz iako je bio u padu, u poslednjem trenutku podigao ruku i sprečio Napoli da znatno mirnije dočeka revanš na svom terenu. Usput još jednom potvrdio zbog čega je zvanično najbolji golman u Seriji A. Ako pitate medije u Italiji – i šire.

"Najbolji golman u ligi i šire. Odlučujuće odbrane kod udaraca Zjelinskog, Elmasa i Di Lorenca. Sada svi shvatamo koliko je falio Milanu u smislu poena i sigurnosti", obrazlaže milanska Gazeta “sedmicu“ kojom je ocenila partiju "super Majka", kako ga je u istom tekstu nazvala. Korijere ga je nagradio sa 7,5, a ugledni Ekip, koji uglavnom nije darežljiv, osmicom.

I nije Di Lorenco prvi kojem je Menjan u poslednje vreme ukrao ogrtač heroja u završnici meča. Harija Kejna je dubokoj nadoknadi revanša osmine finala sprečio da dvomeč odvede u produžetke, potom Memfisu Depaju protiv Holandije odbranio penal u 95. minutu, a tri dana kasnije protiv Irske u Dablinu u 90. minutu "skinuo" već viđen gol Nejtanu Kolinsu i reprezentaciji Francuske sačuvao minimalan trijumf.

"Gledao sam ponovljeni snimak, gore je nego što sam mislio. Mislio sam da sam uradio sve kako treba. Skočio sam najviše što sam mogao, šutirao sam snažno, ali bila je to neverovatna odbrana", govorio je defanzivac Vulverhemptona posle meča.

Bio je to drugi u nizu od pet mečeva zaključno sa sinoćnim protiv Napolija na kojima Menjan nije primio gol u svim takmičenjima. Da pitate navijače Milana, reći će vam da bi njihov tim i dalje bio u trci za Skudeto samo da 27-godišnjak pet meseci nije bio van terena zbog povrede lista. Da je realno i nije, šampion Italije ima 22 boda manje od Napolija, ali je utisak da bi bodovna razlika bila manja da je Francuz bio na golu. Jer Ćiprijan Tatarušanu što je branio gol Milana u njegovom odsustvu i nije ga baš najbolje branio, navijači, pa i tamošnja javnost kritikovali su ga da je primao golove koje Menjan sigurno ne bi. To uostalom potvrđuje i statistika. Na kraju krajeva nije uzalud rezervni golman.

Kada je pre dve sezone Đanluiđi Donaruma napustio San Siro, mnogi su verovali da je Milan na velikom gubitku. Nije Milan dobio ni cent od golmana čija je vrednost u tom trenutku procenjena na 60.000.000 evra i pride je pogoršao ionako loše stanje u kasi dovevši Menjana za 15.000.000 evra. I mada su zbog odluke da ne produži ugovor sa klubom koji ga je fudbalski odgajio pristalice Milana bile kivne na Donarumu, niko nije mogao da ospori kako se radi o jednom od najtalentovanijih golmana na svetu.

Tada 26-godišnji Menjan je s druge strane iza sebe imao tek četiri cele sezone u seniorskom fudbalu, pa ljubiteljima fudbala što ne prate pomno Ligu 1 – a takvih je, priznaćete, mnogo – nije bio preterano poznat. Jedan od takvih je očigledno bio i njegov sadašnji trener Pioli koji se sa Menjanovim kvalitetima upoznao tek tokom grupne faze Lige Evrope na utakmici između Milana i Lila kada je francuski klub slavio het-trikom Jusufa Jazidžija.

"Rekao sam svom treneru golmana posle utakmice: 'Onaj tamo, isprati ga.' Njegova komunikacija i učestvovanje u igri su me impresionirali. Znao sam da je izvrstan golman, ali on je i bolji nego što sam mislio. Iscrpljujuće je trenirati ga, jer je previše zahtevan. Ali to je odlično, naravno, jer je vrlo motivisan", otkrio je Pioli u razgovoru za Ekip uoči jučerašnjeg meča.

Menjanova kasna pojava na seniorskoj sceni delom je i krivica čelnika Pari Sen Žermena koji su ostali slepi na njegov talenat i za svega milion evra ga prepustili Lilu, a ovaj im se pet godina kasnije isprečio na putu ka titulu. S tim da je u slučaju "Menjan" karma dva puta zakucala vrata Parka prinčeva. Drugi put samo sezonu kasnije kada je Menjan krenuo put Milana i na izlaznim vratima San Sira sreo Donarumu koji se uputio ka Parku prinčeva. Efekat leptira prouzrokovan davnim odlukama čelnika francuskog šampiona zbog kojih se verovatno sada kaju u Parizu.

U Milanu sigurno ne, jer u svojim redovima imaju jednog od najboljih golmana na svetu. Prošle sezone je od čuvara mreže u izboru za nagradu "Lav Jašin" bio tek peti, iza Eduara Mendija, Edersona, Alisona i Tiba Kurtoe. U izboru za Zlatnu loptu je pak, paradoksalno, ispred njega od kolega završio jedino golman Reala. Isti bi slučaj trebalo da bude i ove sezone, jer utisak je da trenutno i nema boljih golmana na svetu od Kurtoe i Menjana.


tagovi

Majk Menjan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara