Najskuplji transferi u istoriji fudbala (©Reuters, ©AFP)
Najskuplji transferi u istoriji fudbala (©Reuters, ©AFP)

Nije sve u novcu, ima nešto i u glavi: TOP 12 najskupljih transfera u istoriji – promašaji skoro po pravilu

Vreme čitanja: 8min | čet. 23.06.22. | 08:07

Samo dvojica su osvojila Ligu šampiona, a i taj jedan - skoro pa slučajno. O Zlatnoj lopti da ne govorimo...

Beše 2009. kada je Real Madrid podigao lestvicu i za 94.000.000 evra iz Mančester junajteda doveo Kristijana Ronalda oborivši tada svetski rekord i započevši dominaciju koja im je u ovih evo 13 godina donela već pet titula prvaka Evrope. U međuvremenu je fudbal postao još profitabilniji, menadžeri i gazde klubova još ambiciozniji (čitaj: gramziviji) i taj Ronaldov transfer danas je na tek 13. mestu liste najskupljih u istoriji.

A u TOP 12 Ronaldovo ime još jednom, ovog puta se računa selidba iz Reala u Juventus, nije bila ni izbliza toliko uspešna, jer ne samo da nije osvojena Liga šampiona – a zbog toga je došao – no je prekinuta i njegova supremacija u Seriji A.

Izabrane vesti

Ono što je posebno interesantno je da u modernom fudbalu takvi raspleti ne da nisu izuzeci, već su postali skoro pa pravilo. Jer u 12 najplaćenijih u istoriji reklo bi se da su samo Kilijan Mbape i Geret Bejl - bez obzira na to kako se u slučaju ovog drugog situacija završila - u potpunosti opravdali toliki novac.

Ostali? Nisu baš potpuni promašaji, mada je bilo i takvih, ali niko nije u potpunosti ispunio očekivanja i niko od njih nije prišao Zlatnoj lopti, a rekordi su se obarali samo za one koji su smatrani najboljima. Neki jesu davali dosta, utisak je ipak – ne dovoljno. Uostalom, o tome svedoči i podatak da su samo dvojica osvajala "ušati" pehar Lige šampiona u klubovima koji su za njih plaćali astronomsko obeštećenje. Jedan je Eden Azar, a on se nije baš istakao u Realovom pohodu na krov Evrope. Drugi je Bejl, koji na svaku kritiku može da odgovori tako što će da otvori trofejnu vitrinu i pokaže pet komada da ućutka zlonamerne.

Neki od njih će imati nove prilike. Neki su već ostali arhivirani kao potpuni promašaji. A očigledno razilaženje Pari Sen Žermena i Nejmara – iako ne još stvarno, koliko emotivno – bilo nam je samo povod da se podsetimo 12 najskupljih.

NEJMAR

(Barselona – Pari Sen Žermen – 222.000.000 evra)

Nejmar na promociji u Parizu (©AFP)Nejmar na promociji u Parizu (©AFP)

Pet već godina u Parizu, sa ugovorom do 2025. I bilo je tu zaista lepih trenutaka, ali za cenu od 222.000.000 evra plus mamutsku platu od sada već 30.000.000 – opet nedovoljno. Bilo bi tako i da nije ponekad arogantnog stava zbog kojeg su mu i navijači zviždali, a predsednik Naser Al Kelaifi već nekako ravnodušno poručio da “igrači dolaze i odlaze” i da Pari Sen Žermenu sada nije potrebna lepršavost u igri koliko momci koji zaista osećaju klub i žele da poginu za taj grb. Jeste fraza, ali Nejmar je na trenutke zaista delovao iritantno nezainteresovan. Nije tajna da PSŽ ne bi imao ništa protiv da ga sada proda, teško da će naći kupca, jer Nejmar prosto – ne vredi toliko. Ne više.

Trofeji: Liga 1(x4), Kup Francuske (x3)…

KILIJAN MBAPE

(Monako – Pari Sen Žermen – 180.000.000 evra)

Kilijan Mbape (©Reuters)Kilijan Mbape (©Reuters)

Stigao istog leta kad i Nejmar kao testament želje Svetaca da postanu dominantna evropska sila. Nije ni Kilijan Mbape pomogao Pari Sen Žermenu da pokori Stari kontinent, ali barem navijači nisu čupali kosu zbog njega, a jeste uspeo i da u hijerarhiji preskoči ne samo Brazilca, no i Lionela Mesija, te da se izbori za status lica oko koga će se graditi budućnost kluba. Tek u narednim godinama videćemo da li će Mbape zaista opravdati svu tu halabuku koja se svih ovih sezona dizala oko njega, ali od svih igrača na ovoj listi on deluje kao nekako najbliži mogućnosti da posle rekordnog transfera prigrli Zlatnu loptu. Videćemo da li i Ligu šampiona.

Trofeji: Liga 1(x4), Kup Francuske (x3)…

USMAN DEMBELE

(Borusija Dortmund – Barselona – 140.000.000 evra)

Usman Dembele (©Reuters)Usman Dembele (©Reuters)

Može biti najbolja prodaja u istoriji fudbala. U Dortmund verovatno i danas otvaraju šampanjac na svaku godišnjicu transfera Usmana Dembelea, u ono vreme dok je Barselona kao muva bez glave jurila po Evropi da nađe zamenu za Nejmara. Umesto o golovima, pisalo se o igranju igrica do ranih jutarnjih sati, stalnim povredama, onda i neuspelim pokušajima da ga nekom prodaju dok su još mogli, pa zatim ubede da produži ugovor. Bilo je tu i teških reči i omalovažavanja, a koliko je trpeo Dembeleov ugled možda najbolje svedoči to što se najveći klubovi ne otimaju za njega ni sada kada ima čiste papire. Nada se da će mu se smilovati Tomas Tuhel, čekamo da vidimo…

Trofeji: La Liga (x2), Kup kralja (x2)…

FILIPE KUTINJO

(Liverpul – Barselona – 135.000.000 evra)

Filipe Kutinjo (©Reuters)Filipe Kutinjo (©Reuters)

Ovo je već potpuni fijasko. Kad je Nejmar otišao u Pariz Barselona je krenula u paničnu potragu za novom zvezdom, Filipe Kutinjo je zaista delovao kao logičan izbor, fudbaler koji ima vic u potezu i koji bi mogao da se stopi sa Lionelom Mesijem u nezaustavljiv duo… Umesto toga, potpuno razočaranje, jedva poneki gol da se pamti, osvojio je Ligu šampiona, ali ne sa Barselonom, već na pozajmici u Bajernu, kao da je hteo da Kataloncima sipa so na živu ranu. Na kraju transfer u Aston Vilu za skromnih 20.000.000 evra, tek da posvedoči o Kutinjovom padu.

Trofeji: La Liga (x2), Kup kralja (x2)…

ŽOAO FELIKS

(Benfika – Atletiko Madrid – 127.200.000 evra)

Žoao Feliks (©Reuters)Žoao Feliks (©Reuters)

Smatralo se te 2019. godine da je dovođenje Žoaoa Feliksa jasan znak da Atletiko želi da se otrgne imidžu kluba koji nešto može da uradi samo iz defanzive, ispostavilo se kao dokaz da Dijego Simeone drugačije jednostavno ne ume. Imao je Feliks finih partija, uzeo i onu Primeru u sezoni 2020/2021, a to se u crveno-belom delu Madrida ceni kao pehar Lige šampiona u krugu onih najvećih klubova, ali ovog leta se već piše da su ga Jorgandžije nudile svima, od Barselone do Pari Sen Žermena, jer su i na Vanda Metropolitano stadionu shvatil da su ga – precenili.

Trofeji: La Liga

ANTOAN GRIZMAN

(Atletiko Madrid – Barselona – 120.000.000 evra)

Antoan Grizman (©Reuters)Antoan Grizman (©Reuters)

Ako je kupovina Žoaoa Feliksa bila možda i prenategnuta – barem kada govorimo o obeštećenju – onda je Atletiko sa prodajom Antoana Grizmana pogodio u centar. Francuz nikako nije mogao da se uklopi sa Lionelom Mesijem, navijači kao da ga nikada nisu u potpunosti prihvatili posle svih silnih teatralnosti pred i tokom transfera, a na kraju se vratio za tri puta manje novca – za 40.000.000 evra. Nije sve u novcu, rekosmo u naslovu, ali ovakav pad u ceni jasno govori koliko je podbacio.

Trofeji: Kup kralja

DŽEK GRILIŠ

(Aston Vila – Mančester Siti – 117.500.000 evra)

Nije da on ne zna fudbala i možda je rano kritikovati ga posle tek prve sezone u plavom delu Mančestera, ali Džeku Grilišu nikako ne pomaže to što smo ga u poslednjih godinu dana više gledali na fotografijama kako se sa društvom opija po raznim mondenskim letovalištima u društvu prsatih lepotica. Osvojio je tituli prvaka u Premijer ligi, kojoj je doprineo sa tri gola i tri asistencije. Problem je samo to što je tek jedan od njih pao na utakmici koju su Građani dobili sa manje od tri gola razlike. Ima vremena da popravi utisak, čini se da će prvo morati da shvati da kao igrač od 117.000.000 evra ne bi smeo baš toliko često u provod.

Trofeji: Premijer liga

KRISTIJANO RONALDO

(Real Madrid – Juventus – 117.000.000 evra)

Kristijano Ronaldo (©Juventus)Kristijano Ronaldo (©Juventus)

Prva priča je bila tačno 100.000.000 evra, onda se kasnije saznalo da je Juve isplatio Kristijanu Ronaldu i 17.000.000 na ime bonusa, nije to bilo užasno, mada je sve vreme bilo praćeno pričama da je Stara dama ovde debelo omašila kad je pomislila da joj je vreme da zasedne na evropski tron. Kad je na kraju odlazio, nakon što je Inter skinuo krunu Juventusu, u Torinu nije bilo suza, više uzdaha olakšanja, jer je sve bilo gotovo. Davao je on golove, lomio i teške mečeve, ali je bio i žrtva sopstvene veličine, jer kad dovedeš Ronalda ili Mesija zna se šta je cilj. A Juve je bio daleko od njega.

Trofeji: Serija A (x2), Kup Italije…

EDEN AZAR

(Čelsi – Real Madrid – 115.000.000 evra)

Eden Azar (©Reuters)Eden Azar (©Reuters)

Nekad jednostavno nema krivca, ima samo nesrećnog spleta okolnosti. I mada će neko reći da je Eden Azar mogao više da pazi na ishranu i da je upravo kilaža razlog zbog kojeg su mu povrede unakazile prve dve sezone u Realu, činjenica je da obe sakupio tek po nekih 900 minuta na terenu i da je njegov doprinos titulama koje su u međuvremenu osvajali Karim Benzema, Luka Modrić i ostali bio – zanemarljiv. Mada i ovde još ima nade, jer Eden Azar deluje rešen da u narednoj sezoni bude zdravi i od koristi klubu koji ga platio 115.000.000 evra i za to dobio samo osmehe tokom proslave pehara Lige šampiona.

Trofeji: Liga šampiona, La Liga (x2)

ROMELU LUKAKU

(Inter – Čelsi – 115.000.000 evra)

Da je ovde reč o njegovom dolasku u Inter pisali bismo drugačije, ali kako se radi o selidbi iz Milana u Čelsi – nema mnogo opravdanja. Možda i nije njegova krivica koliko uprave, jer Romelu Lukaku očigledno nije igrač za sistem Tomasa Tuhela zbog čega je i javno kritikovao trenera kome se to nimalo nije dopalo. Sve skupa 15 golova, tri protiv niželigaša u FA kupu, pa još tri Zenitu i Malmeu… Jeste pogodio u finalu Klupskog svetskog prvenstva protiv Palmeirasa, ali devetocifrena obeštećenja daju se za golove protiv Reala, Sitija, Liverpula… Ovog leta će nazad u Inter, na pozajmicu vrednu svega 8.000.000 evra, možda još 4.000.000 u bonusima, bez prava otkupa, najbolji je to dokaz koliko je ovaj posao bio loš.

Trofeji: Svetsko klupsko prvenstvo

POL POGBA

(Juventus – Mančester junajted – 105.000.000 evra)

Pustili ga jednom za džabe, pa ga platili 105.000.000 evra, a onda im je opet pobegao bez centa obeštećenja. Transfer skrojen po ukusu Mina Rajole, pokojnog menadžera koji se sigurno najviše okoristio od ovog posla. Mančester junajted je dobio rasturenu svlačionicu – niko ne kaže da je Pol Pogba tu najveći krivac – a Francuz koji je nekada slovio za najboljeg vezistu sveta sada se u tom kontekstu spominje samo kada igra reprezentacija i to sve ređe. Bilo je tu dobrih partija, nažalost po Junajted, mnogo više priča o klanovima, miniranju trenera, propuštenim šansama… Najmanje je bilo – trofeja.

Trofeji: Liga Evrope, Liga kup

GERET BEJL

(Totenhem – Real Madrid – 101.000.000 evra)

Geret Bejl i Florentino Perez (©Reuters)Geret Bejl i Florentino Perez (©Reuters)

Poslednji stomilionski transfer u istoriji fudbala i uz onaj Kilijana Mbapea verovatno jedini koji se isplatio kupcu. Jer mada su, kao što navesmo na početku teksta, u Madridu u poslednje dve sezone pojeli ne samo nokte, no i prste dok su gledali Gereta Bejla kako u kariranim pantalonama zamahuje palicom za golf, činjenica je da je on jedini fudbaler sa ove liste koji je osvojio više od jedne titule u Ligi šampiona. A i ta jedna pripala je Azaru, bez njegovog velikog goprinosa. Bejl ih osvojio čak pet i mada je u ovoj poslednjoj bio bitan koliko i svaki čitalac ovog teksta, nemojmo zaboraviti da se u tri finala upisivao u listu strelaca, da je sam poslao Lorisa Karijusa u penziju… To su ipak stvari koje se ne zaboravljaju, pa nek je Real dao i koju desetinu miliona više da finansira njegove golf izlete u poslednje dve godine, neće propasti zbog toga.

Trofeji: Liga šampiona (x5), Klupsko svetsko prvenstvo (x3), La Liga (x3), Kup kralja…


tagovi

NejmarKilijan EmbapeŽoao FeliksUsman DembeleFilipe KutinjoAntoan GrizmanDžek GrilišKristijano RonaldoEden AzarPol PogbaRomelu LukakuGeret Bejl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara