Nije želeo da bude fudbaler, želeo je da postane Barsin igrač

Vreme čitanja: 5min | sub. 05.11.22. | 09:36

Još malo o oproštaju Đerarda Pikea, njegovom uticaju na Barselonu i ostalim sposobnostima

Ako se ikome učinilo da je Đerard Pike priteran uza zid – zbog igre koja je daleko od nekadašnjeg nivoa i sve češćih zvižduka publike, zbog toga što Ćavi ne računa na njega, a Laporta ga javno proziva, zbog skandala oko Superkupa u Saudijskoj Arabiji ili zbog Šakire koja ga uspešno i rentabilno blati u stihovima - očigledno se prevario.

Španski mediji kažu da je predsednik Barselone o Pikeovom oproštajnom videu obavešten pet minuta ranije, da je Ćavi slutio, ali nije znao datum, i da su neki delovi snimani na Kamp nou samo dan ranije, bez znanja uprave. Pike, ako ništa, zna da rukuje društvenim mrežama – i vremenom. Večeras protiv Almerije mu publika neće zviždati. Svi se pozivaju da kupe kartu i oproste sa još jednom pripadnikom šampionske generacije koja nepovratno nestaje.

Izabrane vesti

„Kao mali nisam želeo da budem fudbaler, želeo sam da budem igrač Barse“ i „Posle Barse više ne mislim igrati u drugom klubu“, rečenice su koje je i ovaj put ponovio štoper legendaran kako po svojoj igri, tako i po polemikama koje su, bar njega, odlično zabavljale.

Jer nezaboravne su kako anegdote o ubacivanju novinara bliskih Realu u četove fudbalera Barselone ili zahvalnica Kevinu Roldanu, Kolumbijcu koji je našao najgori trenutak da peva na Ronaldovoj proslavi i to objavi na Tviteru, tako i slika sa otvorenim dlanom kada su Realu dali pet golova, i susret u kojem je on sam zabio šesti.

 „Uvek želim da Real izgubi. Svejedno protiv koga igra“, bio je iskren Pike.

Bez obzira na polemike, teško je nabrojati sve koji su mu uputili lepe reči za oproštaj. Od klupskih saigrača kao što su Buskets ili Levandovski, preko nekadašnjih Barsinih zvezda poput Nejmara i Ronaldinja i bivših trenera kao Gvardiola, do protivnika, među kojima se ističe, kao i uvek, Serhio Ramos – drugi deo čuvenog bekovskog para španske reprezentacije i žestoki protivnik u svakodnevnici klupskih lidera. „Qué te quiten lo bailao”, poručio mu je Ramos, što bi značilo da mu ono „odigrano“ – kao aluzija na iskustvo i lepa vremena - ne može niko uzeti. Odlazi sa 35 godina, nakon 11 sezona i 616 utakmica. Retki su igrači koji mogu da se pohvale sa tolikim brojem osvojenih trofeja: 4 Lige šampiona (3 sa Barselonom i 1 sa Mančesterom), 9 nacionalnih prvenstava (8 u Španiji i 1 u Engleskoj), 7 Kupova kralja, 3 klupska mundijala, 3 Superkupa Evrope, 6 Superkupova Španije, 1 EFL Kup, 1 Superkup Engleske, i naravno, Mundijal 2010 i Evropsko prvenstvo 2012.

Ova sezona je, nažalost, od samog početka krenula naopako. Laportine poluge su omogućile da se dovedu mladi i kvalitetni odbrambeni igrači, a ako smo Pikea i videli u igri, bilo je to samo zahvaljujući njihovim povredama. Debitovao je tek u petoj prvenstvenoj utakmici. To mu je bilo i najavljeno. Ćavi Ernandes je na jučerašnjoj pres konferenciji bio iskren.

„Odigrao sam važnu ulogu u Pikeovom odlasku, ali radilo se o odluci koja je morala da se donese za dobrobit kluba“, izjavio je, pojasnivši da su razgovarali pre početka sezone i da mu je to bio jedan od najtežih trenutaka u trenerskoj karijeri. „To nam se dogodilo svima. Dođe trenutak kada više nisi koristan za tim, i s tim se teško nositi.“

 Izvori bliski klubu kažu da je Laporta besan, jer zadnja reč nije bila njegova. Želeo je da napravi zajedničko obraćanje medijima i da učestvuje u oproštaju, u čemu je osujećen. Ipak, nesporno je da mu je sada data u ruke još jedna poluga. Računa se da će Barselona uštedeti oko 50.000.000 evra, jer se Pike odrekao svih zarada izuzev onih koje mu klub duguje za već odigrane mečeve. A jasno je da uprava Barselone, na čelu sa predsednikom, želi da se reši svih kapitena.

„Bili su jako nepravedni prema tebi“, poručio mu je bivši timski kolega, Karles Pujol, preko Tvitera. Međutim, kao i uvek kada je novac u pitanju, postoji začkoljica. Kao prvo, Pikeov ugovor je sadržao klauzulu da mora da igra 35% utakmica i minimalno 45 minuta po utakmici, da bi nastavio da se primenjuje pod istim uslovima i da bi mogao da se obnovi. Već na početku sezone svima je bilo jasno da to neće biti moguće.

 Sa druge strane, slučajnost ili ne, objava oproštajnog video snimka podudarila se sa izglasavanjem novog Zakona o sportu, koji sadrži klauzulu popularno nazvanu „anti-Pike“, i koja zabranjuje aktivnim fudbalerima da sklapaju komercijalne ugovore vezane za aktivnosti i takmičenja u kojima bi mogli i sami učestvovati – kao što je na primer polemični Superkup Španije koji se zahvaljujući njegovom posredovanju igra u Saudijskoj Arabiji. Kada zakon stupi na snagu, Pike fudbaler više neće biti kompatibilan sa Pikeom biznismenom.

„El Mundo“ povodom toga kritično navodi da je fudbal za nekog život, a za nekog igra. I činjenica je da ovde ne govorimo o fudbaleru kojeg je lopta izvukla iz bede, ili koji je željan lako zarađenih miliona. Već dugo pokazuje da se veoma dobro snalazi u poslovnom svetu – na kraju krajeva zahvaljujući njemu je Barsu sponzorisao Rakuten, a da ne govorimo o Dejvis kupu, Andori i producentskim firmama. „Inteligentniji je od većine“, izjavio je juče Ćavi, „i može da postigne šta god naumi“.

A naumio je, to se već odavno zna, da postane predsednik Barselone. U videu, sa pogledom uperenim u počasnu ložu govori: „Pre ili kasnije ću se vratiti“. Ima pravo da se kandiduje nakon dve godine neigranja, pa bi možda mogao da zaplati i sam Laporta.

Đerard Pike u svakom slučaju poseduje sposobnost i samouverenost da se upusti u bilo kakav poduhvat. Kombinaciju arogancije i smisla za humor koji su ga činili jedinstvenim likom na terenu i izvan njega. I inteligenciju da zna da je odigrao, i da je došlo vreme da se za pas zadene. A pre ili kasnije, ponovo ćemo pisati o njemu.

 Piše: Ognjenka Marić

 

 


tagovi

Đerar Pike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara