Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nikolić: Primenio sam filozofiju Radomira Antića

Vreme čitanja: 6min | pet. 02.04.21. | 13:42

Srpski trener se posle sjajnog starta 2021. godine osvrnuo na period od dolaska u Moskvu

Marko Nikolić je u prolećnom delu sezone uspeo da preporodi Lokomotivu i tim iz donjeg dela tabele ponovo vrati među kandidate za Ligu šampiona. Srpski strateg koji je na čelo Moskovljana došao u junu 2020. godine iskoristio je zimsku pauzu da implementira sve zamisli, a prvi rezultati rada su maksimalan učinak u pet zvaničnih duela.

Lokomotiva je posle pobede u Kupu Rusije protiv Tambova (3:0) fenomenalnu seriju nastavila sa četiri slavlja u šampionatu uz samo jedan prmljen gol (u pobedi protiv Sočija sa 3:1). Odličnim igrama prošlosezonski vicešampion prišao je na samo četiri boda drugoplasiranom Spartaku, dok je Zenit sada udaljen osam koraka, a o svemu što je prošao na putu do formiranja željene ekipe srpski strateg govorio je u intervjuu za ruski Sports.

Izabrane vesti

"Ovo nije izgovor za loše rezultate jesenas, već objašnjenje zašto su se velike promene dogodile tokom zime. Imao sam želju da ih napravim ranije, ali tokom leta i jeseni je bilo teško govoriti o stabilnosti. Na jesen je glavni kriterijum za određivanje sastava bilo zdravlje igrača, u normalnim uslovima to ne bi trebalo da bude tako. Ipak, mislim da je o početku promena bilo moguće razgovarati već na jesen - na kraju krajeva, Lokomotiva je sa 4-2-3-1 prešla na 4-4-2. Postoji mala razlika, to nije čak ni sama formacija, već uloge igrača, principi igre", obrazložio je Nikolić.

Prve promene nekadašnji strateg Rada, Partizana, Vojvodine, Olimpije i Videotona je uveo kod prekida, a značajan uticaj na njega imao je Radomir Antić.

"Najlakše je uvesti promene kod prekida, potrebno je najmanje vremena. Ako pogledate, moji timovi su uvek postizali mnogo iz tog segmenta. Sada je Lokomotiva najbolja ekipa u odbrani, primili smo samo jedan gol. Mislim da tu ne treba dodavati penale, oni su posebna priča. Za mene su prekidi korneri i slobodni udarci. Blisko sam sarađivao sa Radomirom Antićem, jedinim trenerom koji je radio u Real Madridu, Barseloni i Atletiko Mdridu. Poslednjih pet-šest godina moji timovi treniraju u Marbelji - tamo je Antić imao kuću u kojoj sada živi njegova supruga. Antić je mnogo vremena posvetio prekidima. U sezoni 1995/96 osvojio je Primeru i Kup Španije sa Atletikom, a najviše pogodaka postigli su upravo iz prekida. Ne stidim se da priznam da je njegova filozofija jako uticala na mene, opšti principi se verovatno vide i sada".

Lokomotiva je sa Nikolićem na čelu prethodne sezone izborila plasman u Ligu šampiona, a deo javnosti glavne zasluge je pripisao Mirančuku koji je odličnim igrama doneo neke od krucijalnih bodova.

"Mislim da niko neće raspravljati da je Leša bio u odličnoj formi. Možda su njegove igre na kraju prošle sezone bile poslednji argument za Atalantu da ga kupi. Ipak, nikada neću reći da jedan igrač pobeđuje. Ovo nije tenis. Miranchuk je postigao sedam golova, ali neko je stvorio te šanse za njega. Osim toga, ovde uopšte ne govorimo o radu pod pritiskom, o tome kako je neko igrao u defanzivi, o tome kako su napadi pripremljeni. Svaka ekipa ima igrače koji prave razliku u određenom segmentu. To je potpuno normalno".

Drugu godinu uzastopno ruski klubovi se nisu proslavili na međunarodnoj sceni, selektor Rusije Stanislav Čerčešov istakao je da Premijer liga Rusije ima slab intenzitet i premalo trčanja što da se odražava na loše rezultate u Evropi, a svoje gledište izneo je i Nikolić.

"Ranije se u pogledu fizike glavnom smatrala zapremina, ukupna kilometraža, sada su u prvom planu sprintovi. Dakle, slažem se da su sprintovi i trke veoma važni, ali oni su povezani ne samo sa kvalitetima igrača, već i sa principima igre tima, stilom lige. Kako možete da napravite mnogo sprintova ako se vaš protivnik čitav meč brani u niskim blokovima? Jednostavno nemate prostora za to. Na primer, gledamo učinak Lokomotive protiv Bajerna i Atletika, a zatim ih upoređujemo sa našom statistikom protiv timova sa dna prvenstvene tabele. Protiv Bajerna su naši brojevi gotovo dvostruko veći. Neko će, gledajući ove brojke, reći da je na utakmicama Premijer lige Lokomotiva imala problema sa motivacijom. Ali o kakvoj motivaciji možemo da razgovaramo ako nismo imali gde da trčimo? Sprintove možemo da radimo u kratkim prostorima, ali ukupna udaljenost u sprintu biće znatno manja nego u slučaju protivnika koji ostavljaju prostor".

Nikolić na utakmici Lokomotive protiv Atletiko Madrda, Foto: ReutersNikolić na utakmici Lokomotive protiv Atletiko Madrda, Foto: Reuters

Uprkos eliminaciji u grupnoj fazi Lokomotiva je ostavila dobar utisak u Ligi šampiona.

"Dobro smo igrali protiv Salcburga, izuzev prvih 15-20 minuta drugog poluvremena. Pre pauze smo se oslobodili njihovog pritiska, imali smo prostora na bokovima, bilo je šansi i pored gola. Sa Bajernom smo odigrali odličan domaći meč, sa Atletikom dve dobre utakmice, možda čak i bolja u gostima. U gostima sa Bajernom odigrali smo odlično prvo poluvreme, imali smo dovoljno snage. Bilo je dovoljno situacija kada bismo, sa više samopouzdanja, sa malo boljim kvalitetom, pronašli bolja rešenja. Pokazalo se da je utakmica protiv Salcburga kod kuće bila veoma loša, ali mislim da svi znaju šta se dogodilo pred nju. Plan se promenio veče uoči meča. Bila bi drugačija situacijia da su Krihovijak i Kulikov bili na raspolaganju, ali to je već istorija. Ne mogu reći šta bi bilo, ali mogu da kažem reći kako sam pobedio u Srbiji i Mađarskoj, međutim koga je sad briga? Siguran sam da bismo bili ravnopravan protivnik, što ne znači da bismo remizirali ili pobedili, ali sve bi bilo drugačije".

Dok je moskovski tim beležio dobre igre na međunarodnoj pozornici, paralelno je pružao veoma skromna izdanja u domaćem šampionatu tokom jeseni.

"Spolja je lako reći da nam u Premijer ligi nije nedostajala motivacija. To nije tačno, video sam momke kako su se opustili samo protiv Ahmata. Ipak, ne bih da priam o tome, Lokomotiva je moj trenutni tim, imamo sve. Kao glavni trener moram da donosim i prijatne i vrlo neprijatne odluke. U Srbiji sam držao predavanja studentima koji se školuju za trenersku licencu. Pitali su me kako da se ponašam u različitim situacijama. Kako mogu da odgovorim na ovo? Svakog dana trener ima ogroman broj situacija u kojima treba odmah da donese odluku, nema vremena da ohladi glavu i razmisli. Na primer, tokom treninga, dva igrača su se potukla. Koja bi bila ispravna odluka? Izbaciti ih sa treninga? Suspenzija od sledeće utakmice? Okrenuti se i praviti se da ne primećujete? Odluku treba doneti odmah - samo u korist ekipe i rezultata. U sličnim situacijama može biti drugačije, jer je trenutak drugačiji".

Rezultati ispod očekivanja tokom jeseni, ipak se nisu negativno odrazili na Nikolića.

"Na početku trenerske karijere bio sam zabrinut nakon svakog poraza, ali takav stav nije ispravan. Ako trener prolazi kroz to, neće moći da prenese pozitivnu energiju i samopouzdanje igračima. Pre mečeva dobro spavam, posle - i ne baš, jer adrenalin još uvek igra, ali na sledećem treningu trebalo bi da dođete već u normalnom stanju i donesete prave odluke nakon neuspeha. Završili smo deveti posle prvog dela sezone, ne sećam se da li sam ikad bio deveti. Ovoga nije bilo ni u Radu, koji nikako nije najveći tim u Srbiji, a poslednjih godina moji timovi zauzimaju samo prva i druga mesta. Nezadovoljan sam četvrtim mestom, ali ovde je bilo deveto - nisam mogao mirno da živim sa svešću o ovome".

Već zimska pauza donela je prve korake ka boljitku.

"Na početku priprema u Marbelji, pričao sam sa igračima o poziciji u kojoj se nalazimo. Bili su uznemireni. Još uvek sam nesrećan. Ako ne postavite najviše ciljeve, nikada ih nećete postići. Uvek možeš da budeš bolji. Naši rezultati na kraju jeseni nisu slučajni: težak kalendar, restrukturiranje, povrede i bolesti. Ovo što se sada dešava takođe nije slučajno - to je naš posao".

Perspektivni strateg je potom otkrio šta bi ga učinilo zadovoljnim na kraju sezone od koje ruske klubove deli još mesec i po dana borbe.

"Poslednja dva dana razmišljam samo o Rotoru, za mene je ovo najvažnija utakmica. Ne-fudbalski ljudi mogu reći: Šta je sa Rotorom, ali oni su nas pobedili u Moskvi. Imaju novi stručni štab i neće nam biti lako da se pripremimo. Šta će biti za mesec i po dana? Želim da pobedimo u svakoj utakmici. Da li je to ludo? Ne, to je ambicija, a kako će biti - videćemo. Ići ćemo od utakmice do utakmice", rekao je Nikolić.


tagovi

Marko NikolićRadomir AntićLokomotiva Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara