Marko Nikolić (©Shutterstock)
Marko Nikolić (©Shutterstock)

Nikolićeva bitka za Moskvu

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.08.20. | 10:30

Srpski stručnjak neporažen u Premijer ligi Rusije od dolaska na kormilo Lokomotive. Železničari danas stižu na Otrkritije Arenu. Lokosi na 10 od 11 utakmica pod vođstvom srpskog stručnjaka u šampionatu odigrali 0-2 gola

Ko je gazda Moskve? Ko može da parira Zenitu, koji gazi na startu šampionata? CSKA je sa dva poraza, čini se, daleko od borbe za krunu u Premijer ligi Rusije, kao i Krasnodar. Ostala je Lokomotiva, vicešampion, dok velike ambicije ima i Spartak, najpopularniji klub u zemlji. Danas (18.00) na Otkritije Arenu mogla bi da padne odluka o tome ko bi mogao da izazove džina iz Sankt Peterburgu u ovom šampionatu, kluba koji u svojim vitrinama ima sva tri domaća trofeja.

Marko Nikolić ne dopušta da potpiše kapitulaciju. Na 11 utakmica na klupi Lokomitve nema poraz u Premijer ligi. Jedini neuspeh doživeo je u predigri sezone, kada je Zenit slavio sa 2:1 u Superkupu Rusije. Protekle nedelje, Lokomotiva je dovela najveće pojačanje ovog leta - Fransou Kamanoa. Krilni napadač, rodom iz Gvineje, potpisao je ugovor do juna 2025. godine, a Bordou će pripasti 5.000.000 evra obeštećenja i još 500.000 evra kroz bonuse.

Izabrane vesti

Kamano bi trebalo da pojača konkurenciju u napadačkoj liniji koja prilično slabo odrađuje posao dosad. Nikolićevi Lokosi najviše zavise od raspoloženja Alekseja Mirančuka za koga je Atalanta navodno ponudila 15.000.000 evra. Ubedljivo najboljem igraču Lokomotive ističe ugovor narednog leta i ovo je poslednja prilika da klub zaradi, a četvrtfinalista Lige šampiona je odličan izazov za ofanzivnog vezistu. Železničari su ove sezone već dobili jedan derbi. Na svom terenu su dobili Krasnodar fantastičnim golom Alekseja Mirančuka.

Ruski mediji pišu da će Mirančuk gotovo sigurno da napusti Lokose. U igri za jednog od najboljih fudbalera Rusije je i Milan. Kao moguća pojačanja vicešampiona Rusije pominju se Žeremi Boga iz Sasuola, Florijan Tovan iz Marselja i Brazilac Tajson iz Šahtjora.

Spartak je imao turbulentu prošlu sezonu. Nije izborena Evropa. Na startu sezone - eksplozija nezadovoljstva na Otkritje Arene posle dva dosuđena jedanaesterca za Soči u remiju (2:2) u prestonici. Pominjalo se čak i napuštanje šampionata. Strasti su se malo smirile, ali moskovski gigant ima samo pet bodova na kontu, doduše bez poraza, ali sa dva nerešena ishoda sa ekipama (Soči i Ural) koje ne bi trebalo da se nađu u vrhu ruskog fudbala. Najveće pojačanje ovog leta, bivši ruski reprezentativac, Aleksandar Kokorin, još nije debitovao za Spartak. On je povređen stigao u najpopularniji ruski klub. Nekadašnjeg igrača Zenita i Sočija želela je i Lokomotiva, ali se iskusni napadač odlučio za Spartak.

U odsustvu Kokorina napad predvodi Aleksandar Soboljev, prošle sezone najbolji strelac tima, a tu su i Šveđanin Džordan Larson i Argentinac Ezekijel Ponse. Njih trojica su postigli svih pet golova za Spartak ove sezone - Ponse i Larson po dva, a Soboljev jedan.

Nikolićeva Lokomotiva igra tvrde mečeve sa malo golova. Ove sezone sve tri utakmice u prvenstvu su završene tipom 0-2. Moskovljani su primili samo jedan gol, i to prošle nedelje na gostovanju Uralu. Od dolaska nekadašnjeg trenera Rada, Vojvodine, Partizana, Olimpije i Videotona na klupu vicešampiona Rusije, od 11 utakmica u Premijer ligi na samo jednoj je došlo 3+, i to u finišu prošle sezone, kada su Železničari dobili gradski derbi protiv CSKA sa 2:1.

Aleksej Mirančuk (©Reuters)Aleksej Mirančuk (©Reuters)

Lokomotiva nema pobedu na poslednjih pet međusobnih prvenstvenih mečeva protv Spartaka. Poslednju je ostvarila kao gost u avgustu 2017. godine posle spektakularnog preokreta u drugom poluvremenu (4:3). Tada je palo sedam pogodaka, ali ne verujemo da će ovaj biti tako efikasan jer dva tima na startu ove sezone ne postižu mnogo pogodaka. Prošle sezone na Otkritije Areni nije bilo pobednika - 1:1, dok je Spartak pobedio u gostima sa 3:0 u proteklom šampionatu Rusije.

U prvom meču dana (15.30) Ufa dočekuje Rostov. Prošle sezone ekipa Valerija Karpina je bila čak i kandidat za Ligu šampina, na kraju je bila peta, ali ove sezona nije dobro krenula za Rostov. Samo jedna pobeda u tri kola, a poslednja dva poraza od Zenita i Dinama su zabeležena bez postignutog gola. Samo su jednom zatresli mrežu fudbaleri prošle sezone petoplasiranog tima Premijer lige Rusije. Zanimljivo je da je Ufa dobila tri poslednja meča protiv Rostova.

RUSIJA 1 – 4. KOLO

Subota

Ural - Krasnodar 1:0 (1:0)

/Podbrezkin 3/

Himki - Ahmat Grozni 1:2 (1:0)

/Danilkin 21 - Iljin 73pen, Timofejev 74/

Arsenal Tula - Dinamo Moskva 2:0 (1:0)

/Ledovoj 23, 74pen/

Zenit - Tambov 4:1 (1:0)

/Santos 41, Malkom 47, Erokin 68, Azmun 74 - Pančenko 85/

CSKA Moskva – Rubin 1:2 (1:1)

/Vlašić 39 – Bakajev 37, Makarov 90+4/

Rotor Volgograd – Soči 1:2 (0:1)

/Mulin 52 – Burmistrov 21, 59/

Nedelja

15.30: (3,60) Ufa (2,95) Rostov (2,30)

18.00: (2,65) Spartak Moskva (3,10) Lokomotiva Moskva (2,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Marko NikolićRusijaRusija 1Spartak MoskvaLokomortiva MoskvaAleksej Mirančuk

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara