Nikolić (© Lokomotiva)
Nikolić (© Lokomotiva)

Direktor Lokomotive: Nikolićev cilj je evropsko proleće! Videćete šta će napraviti za dve godine

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.08.20. | 12:30

Vasili Kiknadze o ambicijama Moskovljana i razlozima dolaska Slobodana Rajkovića

Na visoko puca Lokomotiva. Dvaput uzastopno igrala je grupnu fazu Lige šampiona, a trećem pokušaju namerila se da dočeka evropsko proleće. Bilo da se plasira na jednu od prve dve pozicije i tako osigura osminu finala elitnog kupa, bilo da se kao treća prebaci na kolosek Lige Evrope.

U obe varijante Moskovljani bi bili zadovoljni, a koliko su ambiciozni pred početak nove sezone pokazuje želja da sa ruskog trona svrgnu dvostrukog uzastopnog prvaka, Zenit.

Izabrane vesti

Da bi se sezona smatrala uspešnom potrebno je osvajanje prvog mesta i plasman u nokaut fazu Lige šampiona. Ako to uradimo, stvarno bi bio srećan, mada razumem da je to trenutno san“, poručuje Vasil Kiknadze, generalni direktor Mašinovođa u danu kad tim Marka Nikolića protiv sastava iz Sankt Peterburga utamicom za pehar Superkupa otvara novu sezonu.

Jasno je čelnicima Lokomotive da su to izuzetno teško dostižni ciljevi. A realni su?

„Standardno: mesto u UEFA takmičenjima i evropsko proleće“.

Pomenuo je Kiknadze i prvo mesto. I to u konkurenciji Zenita, pojačanog Malkomom i Lovrenom?

„Naravno. Klub iz Sankt Peterburga ima ogroman budžet. Dobro je što su angažovali takve igrače“.

Ruski mediji nisu nasrtljivi kao pre dva meseca kad su se čudili izboru Marka Nikolića, za šta je bivši trener Rada, Vojvodine i Partizana zaslužen serijom bez poraza, uvećanom razlikom u odnosu na konkurente i plasmanom u Ligu šampiona.

„Marko je napravio uspešan prvi korak. O tome nema rasprave. Pogledajte broj bodova u odnosu na rivale, ponašanje tima u tešim situacijama, način na koji je reagovao u završnici mečeva, te novu ulogu Alekseja Mirančuka. Nema lepše mogućnosti od igranja u Ligu šampiona kako bismo proverili koliko zaista možemo. Ne, pred njim nije zadatak da se plasira u osmini finala, iako bismo to voleli. Zadatak je da izbori evropsko proleće. A ako ne uspe, nećemo odlučivati samo na osnovu toga“.

Sam Nikolić je pre dve sedmice u intervjuu MOZZART Sport naznačio da ga zanima da bude konkurentan u Ligi šampiona i da su mu za taj poduhvat potrebna pojačanja. Precizirao je i četiri kategorije: strance, dokazane Ruse, fudbalere iz tamošnje Premijer lige koje klub može finansijski da priušti i talente iz podmlatka.

Ne možemo neprestano da dovodimo iskusne igrače. To je luksuz. Moramo nekad da angažujemo i one čiji ćemo potencijal razvijati. Istovremeno, nemoguće dovoditi samo momke od 20 do 22 godine i tražiti od njih da budu nosioci u evropskim takmčenjima. To je utopija. O tome smo više puta pričali sa Markom. U svakoj liniji tima neophodan nam je iskusan fudbaler, isto tako i jedan mladi koji će se razviti do nivoa kako bi nam u budućnosti doneo novac od transfera. Baš zato što zna kako se radi sa mladim igračima smo, između ostalog, doveli Nikolića. Vidi sve aspekte kluba, ne samo prvi tim, već i produkte omladinske škole, vreme će pokazati, za dve ili tri godine, šta će uraditi. Uveren sam da će uspeti“.

Deo navijača i dalje deli Lokomotivu na pre i posle Jurija Sjomina.

„Ja tako ne gledam. Sve je to naš klub, Lokomotiva. Za mene je najvažnije da pokažemo zanimljiv fudbal i dostignemo ciljeve. Bio bih uznemiren ako bismo igrali lepo, a da rezultati izostanu. U suprotnom slučaju, takođe. Pred nama je dug put, dosta toga mora da se uradi, ne odnosi se samo na teren. Siguran sam da ćemo uspeti ako izgradimo moćan tim. Ideja je da sve promene završim do kraja mog ugovora, u decembru 2023“.

Nikolić (© Lokomotiva)Nikolić (© Lokomotiva)

Pitanje je da li će uprava izaći do kraja u susret Nikolićevom planu o formiranju sastava kakav želi. Primera radi, blokiralča je već dogovoren potpis Aleksandra Kokorina.

„Pazite, niko klubu ne radi da rušenju Sjomnove ili izgradnji Nikolićeve Lokomotive. Jedini naš zadatak je da Lokosi budu lideri. Ako iskoristimo najbolje od onoga što je Sjomin ostavio i dodatmo tome Nikolićeve sastojke, bićemo blizu idealnog rešenja“.

Lokosi bi tokom dana, najkasnije sutra, trebalo da potvrde dolazak Slobodana Rajkovića.

„Rajković je već naš igrač, na lekarskim je pregledima. Posle odlaska Benedikta Hevedesa znali smo da nam je potreban iskusan štoper i imali smo tri opcije, ali je Marko tražio Rajkovića zato što ga dobro poznaje. Za taj posao Nikolić je tražio podršku Komiteta za transfere koji je dozvolio realizaciju. I ne, nije tačno da će Rajković zarađivati 1.500.000 evra po sezoni, plata će mu biti znatno manja.“

Bivši srpski reprezentativac se u Peruđi nije naigrao, pre toga dugo je bio bez kluba, javnost se pita da li je spreman...

„Uopšte ne se plašim toga. Ako verujem treneru, moram da mu omogućim uslove u kojima će njegov rad i procene doći do izražaja. Marko nam je detaljno objasnio zašto je želeo Rajkovića. Sve je počelo tako što su agenti meni ponudili igrača, a kad je Nikolić za to čuo rekao je da bi Slobodana trebalo angažovati“, dodao je Vasil Kiknadze, direktor Lokomotive iz Moskve.


tagovi

Marko NikolićLokomotiva MoskvaSlobodan Rajković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara