Saša Kalajdžić (©Reuters)
Saša Kalajdžić (©Reuters)

Nova zvezda Bundeslige: Saša Kalajdžić zasenio i Halanda

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.03.21. | 13:43

Izjednačio je rekord Fredija Bobića, a već su krenula i poređenja sa norveškim reprezentativcem

Nemačka Bundesliga je pravo mesto za razvoj napadača. Primera je mnogo, od Roberta Levandovskog, pa do supertalentovanog Erlinga Halanda, a nova mašina za postizanje golova rodila se i u Štutgartu. Austrijski reprezentativac srpskih korena Saša Kalajdžić na pragu je obaranja velikog rekorda, a sa pravom su već krenula i poređenja sa norveškom senzacijom iz Dortmunda.

Nije se na startu Kalajdžićeve karijere mogao prepostaviti zvezdani uspon. Tek u 20. godini debitovao je za austrijsku Admiru, primera radi, pomenuti Haland je već sa 15 leta igrao u drugoj norveškoj ligi. U početku je igrao u veznom redu, pa je u intervjuu za nemačke medije otkrio da mu je jedan od idola i Nemanja Matić. Promenio je ulogu i zaigrao u napadu, a njegov potencijal je pre godinu i po dana prepoznao Štutgart. Stigao je među Švabe u julu 2019. godine, ali je ubrzo doživeo veliki peh - pokidao je ligamente kolena i usledila je dugačka pauza. Vratio se na teren u maju 2020. i debitovao u susretu 28. kola Cvajte protiv HSV-a. Izborio se sa timom sa Mercedes Benc arene za promociju i ove sezone dobio šansu u elitnom rangu nemačkog fudbala.

Izabrane vesti

Zablistao je u drugom delu tekućeg takmičarskog ciklusa i već svoje ime upisao u istoriju kluba. Izjednačio je rekord Fredija Bobića star gotovo četvrt veka i na sedam uzastupnih utakmica postigao osam pogodaka. Priliku da obori rekord legende kluba imaće već u subotu (15.30), kada Švabe budu gostovale lideru prvenstva na Alijanc Areni. Susret sa Bajernom biće idealna prilika da se evropskoj fudbalskoj javnosti još jednom predstavi na najbolji mogući način.

Subota/15.30: (1,23) Bajern (7,00) Štutgart (10,5)

Sa 13 postignutih pogodaka ove sezone šesti je strelac lige i najbolji u Štutgartu. Zbog sjajnih nastupa počela su i poređenja dva metra visokog napadača sa zvezdom Milionera Erlingom Halandom. Norvežanin je postigao šest golova više u prvenstvu, efikasniji je samo Levandovski (32), ali je Kalajdžić u drugom delu sezone uspeo da zaseni i bivšeg fudbalera Moldea i Salcburga. Postigao je gol više od Norvežanina posle pauze (8:7) i bio veća pretnja po rivale od fudbalera Dortmunda. Dokazao je da poseduje i veliki ofanzivni arsenal, pa je tako šest golova postigao glavom, pet desnom i tri levom nogom. Haland je 16 od 19 ovosezonskih pogodaka postigao levicom.

Činjenica da je na početku karijere igrao u veznom redu definitivno ga izdvaja među napadačima u Nemačkoj. Izjavio je i sam da igra na poziciji između "devetke" i "desetke", a o njegovoj timskoj igri u superlativima je govorio i trener Štutgarta Pelegrino Mataraco.

"Pruža odlične partije, ne samo zbog pogodaka. Sjajno sarađuje sa saigračima i na pravi način ih koristi. Njegovi golovi su posledica timske igre".

Nemački Bild otkriva i tajnu iza velikog poboljšanja u nastupima 23-godišnjeg fudbalera u drugom delu sezone: društvo mu u Štutgartu poslednjih meseci pravi devojka Lorena, sa kojom je prethodno imao vezu na daljinu, između Nemačke i Hrvatske. Za vikend će, uz njenu podršku, pokušati da pokvari planove Bavarcima i postane rekorder Švaba, dok će skauti Lajpciga nastaviti pomno da ga prate.



tagovi

Saša KalajdžićŠtutgart

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara