Nove informacije o projektu Liga šampiona 2024: Poznat način žrebanja i gde bi se našao srpski prvak

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.04.22. | 14:42

Ipak neće moći sa 10. mesta do vajld karte...

Mnogo se poslednjih dana govori o velikoj reformi Uefinih takmičenja. Pisali smo već o nekim krucijalnim odlukama - kao što je budući broj učesnika sva tri evropska kupa - međutim nemački mediji došli su do još nekih detalja koji su u suprotnosti s onim što je do danas važilo kao ideja čelnika Evropske kuće fudbala.

O čemu se radi?

Izabrane vesti

Kao što je poznato, broj učesnika Lige šampiona od leta 2024. godine biće povećan za četiri, što će reći da će evropska elita u buduće brojati 36 klubova. Ono što Bild predstavlja kao novinu jeste podatak da svaki od klubovova u prvoj fazi neće odigrati po deset utakmica, već po osam (četiri kod kuće i četiri u gostima sa različitim ekipama; bez revanša), dakle samo po dve više nego u sadašnjem sistemu.

"Razlozi? S jedne strane osam mečeva je lakše integrisati u svakako prenatrpan kalendar nego deset, posebno kada su u pitanju domaće lige koje broje 20 klubova; i s druge strane u pitanju je briga o navijačima koji ne bi trebalo da budu preopterećeni putovanjima u prvoj fazi", stoji u obrazloženju.

Od ranije je jasno i da grupe kao takve nestaju, odnosno da će svih 36 klubova biti rangirano na jednoj tabeli. Prvih osam ekipa potom ide direktno u osminu finala, dok ekipe plasirane od devete do 24. pozicije (njih 16) tu privilegiju moraju da zasluže kroz doigravanje.

Onih osam što otpadnu u tom baražu na proleće bi trebalo da takmičenje nastave u Ligi Evrope, kao što je trenutno slučaj sa trećeplasiranim klubovima iz osam grupa.

Bild kao ekskluzivnu informaciju plasira i način žrebanja. Po tom pitanju situacija je sledeća: UEFA koeficijenti ostaju glavno sredstvo za svrstavanje u šešire kojih će biti četiri. U svakom po devet klubova. Ideja je da svaki tim iz svakog šešira izvuče po dva protivnika (ukupno osam), s kojima će, kao što rekosmo, odigrati četiri meča kod kuće i četiri na strani - u zavisnosti od žreba. U najkraćem, biće nemoguće igrati s istim timom dva puta u ligaškom delu takmičenja.

Ovakav sistem sliči onom na velikim šahovskim turnirima (zovu ga "Švajcarski model"), ne podrazumeva da svako mora da igra sa svakim i trebalo bi da garantuje mnogo više vrhunskih utakmica u toj prvoj fazi.

Kada je u pitanju status srpskog prvaka (gledajući iz trenutne perspektive; bez obzira da li bi to bili Crvena zvezda ili Partizan), potpuno je izvesno da ne bi mogao dalje od četvrtog šešira.

Podsetimo i kako su glavešine iz Niona rešile da popune ta četiri dodatna mesta: Jedno, kako je najavljeno, ide trećeplasiranom timu pete lige na UEFA rang listi (trenutno Francuska), drugo sleduje "stazi šampiona", odnosno manjim i slabijim ligama, a treće i četvrto TOP šampionatima, iliti klubovima iz Italije, Nemačke, Engleske, Španije i Francuske koji nisu nisu uspeli da kroz domaću ligu osiguraju mesto u Ligi šampiona.

I ovde postoji jedna novina: neće biti moguće da Roma, Totenhem ili Atletiko konkurišu za elitu ukoliko završe van zone Lige Evrope. Dakle, u konkurenciju ulaze samo ekipe što su završile na petoj (ili četvrtoj u slučaju francuske Lige 1) poziciji u TOP 5 liga. Onda se tih pet klubova rangira po petogodišnjem koeficijentu i dva najbolja dobijaju vajld kartu.

Prema trenutnom poretku za vajld kartu bi se borili Arsenal, Frajburg, Roma, Betis i Strazbur. U toj konkurenciji engleski i italijanski predstavnik bili bi bez konkurencije, pošto su u TOP 15 na Uefinom klupskom renkingu.


tagovi

Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara