Zvanično: Srbija ima dva predstavnika u Ligi šampiona!

Vreme čitanja: 2min | čet. 17.03.22. | 23:02

Prvak gotovo izvesno u direktno u grupnoj fazi...

Dočekasmo i to! Večeras slobodno možemo da konstatujemo da je višedecenijski san ispunjen: Srbija će od leta 2023. godine imati dva predstavnika u Ligi šampiona! I ne samo to, nego će prvak najverovatnije direktno u grupnu fazu, a vicešampionu ostaje da kroz kvalifikacionu stazu "nešampiona" (počevši od drugog kola) pokuša da mu se pridruži.

E sad, šta znači ovo "najverovatnije"? Na Uefinoj listi 11. mesto, koje naša Superliga trenutno drži, ne garantuje sigurno mesto u grupnoj fazi LŠ. Ali ukoliko klub koji osvoji elitno takmičenje naredne sezone obezbedi mesto u Ligi šampiona kroz domaći šampionat (što je potpuno realno), onda srski šampion ide pravo u grupu.

Izabrane vesti

Pozicija 11. Uefinoj rang listi donosi još benefita. Za pobednika Kupa Srbije rezervisano je mesto u plej-ofu za Ligu Evrope (pa samim tim i sigurno mesto u grupnoj fazi Lige konferencije, u slučaju eliminacije), dok će trećeplasirani u šampionatu u treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencije, a četvrtoplasirani u drugo.

Dakle, najmanje dva naša kluba imaju praktično zagarantiovanu grupnu fazu na jesen 2023.

Sve ovo omogućili su nam sjajni rezultati Crvene zvezde i Partizana ove sezone. Ali treba biti pošten pa reći da su nas konkurenti baš "ispoštovali". Kao tokom cele godine, tako i večeras. Jer ispadanjem Bazela ranije danas, odnosno povoljnim ishodom u Gentu (PAOK slavio i izbacio poslednjeg belgijskog predstavnika), Srbiju više nema ko da prestigne do kraja tekuće evropske sezone.

Naša zemlja je na 33.375 bodova nakon novih 0.500 što je Crvena zvezda donela trijumfom nad Rendžersom. Prvi "živi" pratioci su Grci sa 28.450. Međutim sve i da PAOK osvoji Ligu konferencije i pritom zabeleži sve pobede (što je ravno naučnoj fantastici), inkasirao bi tri boda (dupla pobeda u četvrtfinalu - 4 boda; dupla pobeda u polufinalu - 4 boda; pobeda u finalu - 2 boda; i 2 dodatna boda kao bonus za plasman u polufinale i finale. To bi ukupno bilo 12 bodova, podeljeno sa brojem predstavnika /4/ jednako je 3.000). Što će reći da Grci ne mogu preko 31.450!

Ispod nas predstavnike imaju još samo Česi (Slavija Prag) i Norvežani (Bode), ali kako je njihov trenutni koeficijent manji od onog što imaju Grci, jasno je da oni tek ne mogu da nas ugroze.



tagovi

Liga šampiona

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara