Slavlje Ivana Ilića i Miloša Pantovića nakon vođstva Srbije (Star Sport)
Slavlje Ivana Ilića i Miloša Pantovića nakon vođstva Srbije (Star Sport)

Novi selektor pokrenuo Orliće: Pantović načeo, Jović dokrajčio Makedonce, Ilić dirigent na sredini

Vreme čitanja: 5min | čet. 24.03.22. | 18:49

Teorija i dalje drži Srbiju u borbi za Euro 2023. godine

Atmosfera u mladoj reprezentaciji Srbije nakon jesenjih jalovih izadanja u kvalifikacijama za Euro 2023, najblaže rečeno, nije bila na zavidnom nivou. Očekivan poraz od Francuza u Beogradu, te remi bez golova protiv Farskih Ostrva koji je pratio poraz od Ukrajine bili su znak da nešto mora da se menja. Na mesto selektora došao je Goran Stevanović i već na debiju uspeo da razdrma svoje pulene o kojima je prethodnih meseci počela da se prišiva etiketa jedne od najslabijih mladih reprezentacija naše zemlje godinama unazad. Na krovu tržnog centra "Stadion" gostovala je Makedonija, koja je 90 i kusur minuta gledala terensku dominaciju i kontrulu Srbije, a iz maltene jedinog udarca u okvir gola uspela da ublaži poraz - 2:1.

Važan trijumf za Orliće ne samo jer im ostavlja teoretske šanse za plasman na Euro u Rumuniji i Gruziji, već i zbog činjenice da im je iz naredne četiri utakmice, uključujući i današnju bilo neophodno sedam bodova kako bi izbegli nepovoljniji položaj na narednim žrebovima za velika takmičenja. Tri su već u džepu pred duel sa Jermenijom kod kuće, odnosno gostovanja Francuskoj i Farskim Ostrvima.

Izabrane vesti

Selektor Stevanović stigao je na klupu mlade reprezentacije i za dvedesetak dana usepo da napravi značajne promene u odnosu na svoje prethodnike. Za razliku od novembarskog bledog izdanja i poraza od Ukrajine, Stevanoviće je izveo startnu postavu sa čak sedam novih imena i u promenjenoj 4-2-3-1 formaciji.

Strahinju Erakovića koji je u Ukrajini igrao desnog beka vratio je u centralni deo odbrane, gde je činio štoperski tandem sa Dimitrijem Kamenovićem. Sredinu terena, uz pomoć Marka Ivezića, držao je najiskusniji fudbaler ove selekcije Ivan Ilić, a činjenica da činjenica da se i ove sezone bliži brojci od 30 nastupa za Veronu, odigrala je svoje po pitanju sigurnosti prilikom čuvanja lopte i svake njene predaje.

Samim tim, domaća selekcija je, ako izuzmemo jednu loptu koja je u 83. minutu presekla odbranu Srbije, a Dimovski je sproveo u gol, maltene čitavih 90 minuta držala protivnika podalje od gola Miloša Gordića... Pritom uspevala da iskreira nekoliko vrlo atraktivnih akcija koje nažalost nisu okončane pogocima. Ono što je nedostajalo mladim fudbalerima Srbije jeste češći pokušaji ka golu Davida Denkovskog koji je rano morao da vadi loptu iz svog gola.

Devet minuta od starta utakmice, gosti su posle centaršuta Terzića iz kornera neshvatljivo zaboravili na Miloša Pantovića, a vezista Voždovca imao lak zadatak da sa pet metara načne rivala glavom. Selektor je Pantovića koji je krajem 2021. dejstvovao po desnom krilu, usmerio je u sredinu terena, a većim delom prvog poluvremena, Orlići su bili fokusirani na levi stranu terena odakle su pravili Makedoniji najviše problema.

------------------------------------------------------

KVALIFIKACIJE ZA EP MLADIH REPREZENTACIJA

Srbija – Severna Makedonija 2:1 (1:0)

/Pantović 9, Jović 82 – Divoski 83/

Beograd

Tržni centar “Stadion”

Gledalaca: 1.000

Sudija: Mihal Očenaš (Slovačka)

Žuti kartoni: Đ. Gordić (Srbija), Iseni(Severna Makedonija)

Crveni kartoni: Iseni (Severna Makedonija)

Srbija (4-2-3-1): M. Gordić – Rogan, Kamenović, Eraković, Daničić – Ilić, Ivezić – Terzić (od 67. Đ. Gordić), Pantović, Mitrović (od 67. Jović) – Tedić (od 80. Milovanović). Selektor: Goran Stevanović

Severna Makedonija (4-3-3): Denkovski – Hajdari, Manev, Iseni, Šeji (od 66. Rustemovski) – Emini (od 77. Todorovski), Fazlagić, Grozdanovski (od 77. Divovski)– Voša, Antovski (od 81. Maksimov), Gjorgijevski (od 66. Ilijevski). Selektor: Dragan Kanatlaroski

------------------------------------------------------

NA TRIBINAMA I VELJKO PAUNOVIĆ

Prvi put posle završenog angažmana u Redingu, Veljko Paunović se vratio u Srbiju i u želji da vidi čime raspolaže mlada reprezentacija, stigao je na krov Tržnog centra “Stadion”. Nekadašnji osvajač Mundijalita je trenutno na realaciji Beograd – London u iščekivanju novog angažmana, koji će se najverovatnije desiti predstojećeg leta.

------------------------------------------------------

Slao je Ilić savršene duge dijagonale sa centra na levi bok, pred kazneni prostor, tu se saigračima često pridodavao i Pantović, i pravio podršku Stefanu Mitroviću koji je na drugom nastupu za Orliće zaslužio visoke ocene. Upravo je sredinom prvog dela, posle jedne Ilićeve dalekometne lopte, Mitrović sjajno izbacio izbacio Daničića petom u prostor, a lopta koja je zamišljena kao centaršut, a prerasla u udarac bila je vrlo neprijatna za Denkovskog.

Nije prvo poluvreme obilovalo sadržajima, a period od 25. do 35 minuta Makedonaci su iskoristili da pošteno "prebiju" Stevanovićeve pulene - napravili nekoliko startova na ivici žutog kartona, da bi posle jednog nad Pantovićem, Iseni zaradio prvi od dva žuta kartona. Drugi je zaslužio u 67. i tada su Orlići dobili otvoren put ka pobedi.

Završnica prvog dela igre donela je, do tada, najbolju šansu, odnosno vezane prilike Srbije za dupliranje vođstva. Pantović je nakon odlične lopte Ilića uposlio Tedića u liniji penala, ali je golman Denkovski izveo dve majstorije na liniju. Prvi udarac zaustavio je refleksno desnom nogom, a zatim sprečio gol Pantovića koji je u nastavku izmislio prostor za udarac slabijom levom nogom. Nije se domaćinu posrećilo iz trećeg puta jer je udarac Tedića par sekundi kasnije blokirala odbrana.

Ni drugo poluvreme nije obilovalo konstantnom akcijom, Stevanović je njegovom sredinom na teren poslao Đorđa Gordića i Nemanju Jovića, a desetak minuta kasnije i Uroša Milovanovića. Pogodio je sa izmenama jer su u akciji iz 82. minuta kod drugog gola učestovala dva od tri igrača koja je uveo u igru. Centaršut Daničića odlično je glavom presekao Milovanović. Uostalom, koliko je jak u tom segmentu, fudbaler Radnika pokazao je i pre par dana protiv Partizana, ali ga je ovoga puta Denkovski zaustavio. Doduše, lopta je na nesreću Makedonaca pala tačno ispred Jovića koji je dotrčavao zakucavši je u mrežu.

Minut kasnije došlo je do opuštanja Orlića, Dimovski je matirao Gordića u situaciji jedan na jedan, ali je odbrana Srbije u završnih desetak minuta uspevala da drži ekipu Dragana Kantalarovskog podalje od svog gola.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVESTVO M21

Grupa H

Srbija M21 - Makedonij M21 2:1 (1:0)

/Pantović 9/

20.45: (1,03) Francuska M21 (18,00) Farska Ostrva (40,00)

Grupa B

Mađarska M21 - San Marino M2 (3:0)

/Nemet 5, 14 Linbor 44/

Izrael M21 - Poljska M21



tagovi

mlada reprezentacija SrbijeGoran Stevanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara