©Reuters
©Reuters

Od oduzimanja bodova do izbacivanja iz lige: Siti za devet godina 100 puta prekršio finansijska pravila

Vreme čitanja: 4min | pon. 06.02.23. | 14:18

Kompletan proces neće biti skoro završen, potencijalne posledice po klub sa Etihada još nepredvidive

Petogodišnja istraga Premijer lige oko finansijskih malverzacija Mančester Sitija u devetogodišnjem periodu (od 2009. do 2018. godine) donela je ozbiljne optužbe od strane čelnika takmičenja, koji su čitavu istragu prebacili na nezavisnu komisiju, gde će se donositi konačna odluka po ovom pitanju.

Prema pravilniku, Građani bi mogli da se suoče sa ozbiljnim posledicima, koje se kreću od oduzimanja bodova, pa sve do izbacivanja iz lige, mada niko u ovom trenutku u ostrvskoj javnosti ne može da predvodi sa kakvim bi konsekvencama mogao da se suoči klub sa Etihada po okončanju kompletnog procesa.

Izabrane vesti

Navodno, Mančester Siti je u pomenutom periodu čak 100 puta prekršio finansijska pravila, koja se u najkraćem tiču pružanja tačnih finansijskih informacija, koje bi mogle da daju uvid u tačan i pošten finansijski položaj kluba. Iz takmičenja su poručili da su im bile potrebne tačne informacije vezane za prihode (uključujući i sponzorstva), povezane strane i oprativne troškove.

MANČINI ZARAĐIVAO MNOGO VIŠE NEGO ŠTO JE PRIJAVLJENO?

Niz optužbi se odnosi na kršenje pravila koja zahtevaju od kluba da uključi sve detalje primanja manadžera u periodu od sezone 2009/2010 do sezone 2012/2013. U tom periodu je na mestu šefa struke bio aktuelni selektor Italije Roberto Mančini.

Drugi set optužbi navodnih kršenja takođe se odnosi na zahteve da klub uključi sve detalje o naknadama igrača u okviru relevantnih ugovora od sezone 2010/2010 do sezone 2015/2016, dok se treći odeljak bavi navodnim kršenjem pravila Premijer lige koja zahtevaju od klubova da se pridržavaju Fer-plej propisa UEFA u periodu od sezone 2013/2014 do sezone 2017/2018. Četvrti skup se odnosi na pravila profitabilnosti i održivosti Premijer lige u sezonama od 2015/2016 do 2017/2018. Na kraju, klub je navodno prekršio pravila lige koja zahtevaju od klubova članica da sarađuju i pomažu Premijer ligi u njenim istragama, od decembra 2018. godine do danas.

"Mančester Siti je optužen da je prekršio pravila Finansijskog fer-pleja Premijer lige oko 100 puta u periodu od devet godina. Pravila su osmišljena da obezbede da klubovi u velikoj meri potroše ono što zarade. To potencijalno možete da zaobiđete tako što ćete 'napumpati' koliko zarađujete ili sakriti koliko trošite. Prema Premijer ligi, Siti je navodno prekršio pravila tokom devet sezona. Nisu dali tačne finansijske informacije. Navodno nisu u potpunosti saopštavali finansijske naknade koje su isplaćivane jednom od njihovih menadžera u periodu od četiri godine. To sugeriše da je postojao tajni ugovor, pa je jedan od menadžera dobijao mnogo više nego što je zvanično navedeno", kaže šef reportera Skaj Sporta, Kave Solekol.

NEMA ZASTAREVANJA SLUČAJA

Ostrvski mediji su podsetili da je 2020. godine Mančester Siti dobio dvogodišnju zabranu igranja u evropskom fudbalu koju je poništio sud za Sportsku arbitražu CAS. Bila mu je izrečena suspenzija od strane Finansijskog kontrolnog tela UEFA u februaru 2020. godine zbog ozbiljnih povreda propisa o licenciranju i finansijskom fer-pleju.

"U prošlosti kada je UEFA istraživala uvek su insistirali da nisu uradili ništa loše. U februaru 2020. godine UEFA im je zabranila učešće u evropskim tamičenjima na dve sezone, uz kaznu od 30.000.000 evra. Oni su taj slučaj odveli na Sud za sportsku arbitražu gde je zabrana ukinuta, a kazna smanjena na 10.000.000. Veće je na ročištu utvrdilo da većina navodnih povreda nije utvrđena ili je rok zastareo, što u stvari znači da su se desili previše davno da bi UEFA mogla da ih iskoristi. Ono što je ključno, pravila Premijer lige ne uključuju vremenske okvire, tako da Mančester Siti, kada se bude branio, ne može da kaže da su se navodni prekršaji desili davno da biste mogli da uradite bilo šta protiv njih", dodao je Solekol.

Ono što je sada ključno, a o čemu se najviše polemiše jesu potencijalne kazne koje bi mogle da zadese Građane. Međutim, njih niko ne može da predvidi, kao ni to kada će čitav slučaj biti doveden do svršenog čina. Sama istraga je trajala pet godina, a Građani će preko svojih advokata učiniti sve da se odbrane i maksimalno razvuku kompletan proces.

"Prema pravilima Premijer lige, to može biti oduzimanje bodova ili ćak pretnja izbacivanja iz Premijer lige. Mada, mislim da bi to bila ekstremna kazna. Ali kada je u pitanju oduzimanje bodova, on bi se primenio u tom trenutku kada bi (i ako bi) bili proglašeni krivim. Mislim da se to neće desiti vrlo brzo, pa bih odbacio šanse da se bilo šta desi u ovoj sezoni. Ova istaga već traje pet godina, tako da ne očekujem brzo rešenje. Ovo je nešto što će dugo trajati", poručio je šef reportera Skaj Sporta.

MANČESTER SITI: RADUJEMO SE ŠTO ĆE OVO PITANJE BITI ZAVRŠENO JEDNOM ZAUVEK

Na zvaničnu reakciju iz redova Mančester Sitija sačekalo se nekoliko sati. Prema onome što je objavljeno u nekoliko rečenica moglo bi se zaključiti da su Građani pomalo uvređeni optužbama koje se odnose na račun njihovog poslovanja.

Podsetimo, u periodu velikog rasta, Siti je osvojio šest titula prvaka Engleske, dva FA kupa, tri Liga kupa, a jedino što mu nedostaja je Liga šampiona. Prema informacijama specijalizovanih portala, potrošeno je 2,38 milijardi evra, a u sezoni 2021/2022 ostvareni su rekordni prihodi kluba od 613.000.000 funti.

"Mančester Siti je iznenađen objavljivanjem ovih navodnih kršenja pravila Premijer lige, posebno imajući u vidu veliki angažman i ogromnu količinu detaljnih materijala koje je Premijer liga dobila. Klub pozdravlja razmatranje ovog pitanja od strane nezavisne komisije, kako bi nepristrasno razmotrila sveobuhvatan koprpus nepobitnih dokaza koji idu u prilog naše pozcije. Radujemo se što će ovo pitanje biti stavljno u kraj jednom zauvek", stoji u saopštenju Mančester Sitija.


tagovi

Roberto Mančini

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara