Radost Zvezde (©Starsport)
Radost Zvezde (©Starsport)

Odličan fudbal na Marakani: Bukari kao gepard, Radnički ima šta da ponudi (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 10.07.22. | 21:51

Crveno-beli dozvolili rivalu veliki broj šansi, ali ubedljivo slavili protiv dobrog Radničkog u prvom kolu Mozzart Bet Superlige – 4:0

Zvezda je dobila baterije dobrog kvaliteta iz Afrike. Najvažnija je pobeda na startu nove sezone u Mozzart Bet Superligi, ali sigurni smo da će narednih dana navijačima srpskog šampiona biti puna usta Kingsa Kangva i Osmana Bukarija. Posebno, ovog potonjeg na čijim brzinskim sposobnostima je Crvena zvezda raširila krila, razvukla odbranu Tomislava Sivića kao Panta pitu, i na kraju vrlo ubedljivo slavila – 4:0 (3:0). Postigao je bivši član Genta samo jedan gol, ali je nesumnjivo pokazao da bi, ako ovako nastavi, mogao da bude jedan od najboljih ulaznih transfera Crvene zvezde u novijoj istoriji. Gazio je elegantno kao gazela, bio je brz u startu kao gepard. Dao je jedan gol, ali je suštinski postigao dva pogotka i tražnjem dubine i brzinom koja Crvenoj zvezdi nedostaje još od odlaska Nemanja Radonjića kupio publiku na Marakani. Njemu uz bok bili su Kingsa Kangva, momak koji igra fudbal ozbiljnog intenziteta, te Mirko Ivanić.

Sigurno će se povesti debata posle premijere u Mozzart Bet Superligi mogu li Kangva i Kanga igrati u mečevima najvećeg uloga, protiv Zvezdi ravnih rivala. Bila je sredina tima Dejana Stankovića puna ozbiljnih rupa, mada ima u tome i zasluge niškog Radničkog. Surovo je možda to, posebno za trenera Sivića, koji je navikao da u Ljutice Bogdana doživljava katastrofe, ali Nišlije nemaju razloga da mnogo žale. Pokazali su da mogu da budu bolji nego prošle godine, značajno bolji. Čak je i klasa Aleksandra Dragovića lelujala u početnoj fazi meča, pod naletima Save Petrova i sjajnog mladog reprezentativca Stefana Mitrovića. Stvorili su mnogo šansi igrači Radničkog i promašivali, a onda su pod naletima afričkih gazdi počeli da pate. I to ozbiljno. Uspele su Nišlije i da stave jednačinu pred trenera crveno-belih Dejana Stankovića, nateravši ga da promeni formaciju i zaigra sa trojicom štopera. Biće to blagi podsticaj za Sivića i Nišlije da nastave da se bave stvaranjem igre, koja podrazumeva pasove unapred i brzinu.

Izabrane vesti

Kada jedan tim postgine tri gola za 31 minut i praktično reši pitanje pobednika, možda je to naivno reći, ali je viđen odličan fudbal sa obe strane, posebno kada je reč o standardima Mozzart Bet Superlige. Negde se i očekivalo da Crvena zvezda pokaže moć i šampionsku superiornost, ali je Radnički za ofanzvvni prikaz u prvom poluvremenu zaslužio sve pohvale. Nišlije su pred osam hiljada svedoka u Ljutice Bogdana za 12 minuta napravile više šansi, nego zbirno od kada su ponovo članovi elite. Odlučio se trener gostiju Tomislav Sivić da štoperima Crvene zvezde „naklati“ snažnog Savu Petrova, koji je kao martinela razigravao sjajnog mladog reprezentativca Srbije.

Jedna šansa, druga šansa, stativa Petrova, majstorska odbrana Borjana. Sve su to bila dešavanja pred golom srpskog šampiona u prvih 15 minuta meča i to pri vođstvu favorita od 1:0. Zvezda je imala ozbiljnih taktičkih problema sa kuražnom postavkom Nišlija, do te mere da je trener Crvene zvezde Dejan Stanković morao da promeni formaciju i zaigra sa trojicom štopera i Gobeljićem kao centralnim defanzivcem, kako bi umirio potentnost Radničkog.

Zvezda je pokazala da je ofanzivna sila, posebno sa Kingsom Kangvom i Osmanom Bukarijem. Publika na Marakani je stalno bila na nogama, jer nije imala kad da sedne od intenziteta igre i velikog broja prilika. Jedini minus ide na račun glavnog arbitra koji u drugom minutu nije sačekao sa odlukom, bez obzira na igranje rukom Tolordave. Poništio je strašan gol Bukarija i dao priliku Kataiju da sa kreča postigne ovosezonski prvenac.

Mnogo je brže delovala Crvena zvezda u odnosu na veliki broj mečeva u prošloj sezoni. Zasluge idu na adresu Kingsa Kangve i posebno Osmanija Bukarija. Uzorak je još mali, ali deluje da su crveno-beli sa nekadašnjim krilom Nanta dobili ono što su tražili. Brzinu sa staza Formule 1. Afrikanac je ostavio ubedljivo najjači utisak u prvom poluvremenu, lako prolazio pored Mlađovića, driblao, napadao dubinu. Kada god je Crvena zvezda napadala na nepostavljenu odbranu za Nišlije je bilo: „Spasavaj se ko može“. Zvezda je bila ofanzivno razigrana, pošto je pored tri gola, Mirko Ivanić još dva puta posle odličnih šuteva pogađao prečku. Baš ozbiljan sadržaj za 45 minuta.

Bukari je obojio prvo poluvreme, pohvale je zaslužio i Kings Kangva, iako u defanzivi nije umeo (ili mogao) da pokrije velike rupe u ludo ofanzivnoj formaciji Dejana Stankovića. Lepo je uhvatio šut posle asistencije opet vrlo dobrog Ivanića. Da bi se u listu strelaca upisao i Milan Pavkov, odgovorivši na intenzivnu potragu crveno-belih za novim napadačem i prisustvo Aleksandra Pešića u kancelariji Zvezdana Terzića.

Zvezda je silovito počela i drugo poluvreme, neko je pogledao i Osmana Bukarija koji je zaslužio da zatrese mrežu posle prepoznatljive akcije Kataija i Ivanića.

Posle toga tempo je pao, mada su Afrikanci nastavili da nižu aplauze. Bila je to prilika da debi u zvaničnim mečevima zabeleži Stefan Leković, kao i Vladimir Lučić.

CRVENA ZVEZDA – RADNIČKI 4:0 (3:0)

/Katai 3 pen, Kangva 25, Pavkov 31, Bukari 47/

1. kolo Mozzart Bet Superlige

Gledalaca: 16.724

Sudija: Milan Mitić

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan 7 – Gobeljić 6, (od 80. Leković) Eraković 6,5, Dragović 6,5, Rodić 6 – Kangva 7, Kanga 6,5 – Bukari 7,5 (od 71. Mustafa), Katai (od 80. Stanković) 6,5, Ivanić 7 (od 80. Lučić) – Pavkov 6,5 (od 71. Sanogo).

RADNIČKI NIŠ (4-2-3-1): Drobnjak 5,5 – Aksentijević 5,5, Tolordava 5, Mlađović 5, Jovičić 5 (od 80. Savić) – Pejović 5,5, Mićibući 6 (od 46. Marjanović 5,5) – Dimić 5,5 (od 72. Mesarović), Mitrović 6,5, Jovanović 6 (od 58. Tomić) – Petrov 6,5 (od 58. Štulić)

Igrač utakmice: Osman Bukari

MOZZART BET SUPERLIGA - PRVO KOLO

Petak

Voždovac - Novi Pazar 1:0 (1:0)

/Hajdin 43/

Subota

Javor - Partizan 0:4 (0:1)

/Petković 21, Natho 68, Baždar 77, Rikardo 90+3 pen/

Čukarički – TSC 1:4 (0:1)

/Spasojević 53 – Antonić 35, Stojić 55, Banjac 61, Stanojlović 90+2/

Mladost – Spartak 1:1 (0:1)

/Bojović 68 pen – Bijelović 40/

Nedelja

Crvena zvezda - Radnički Niš 4:0 (3:0)

/Katai 3pen, Kangva 25, Pavkov 31, Bukari 47/

Radnik - Mladost NS 1:2 (0:1)

/Stojanović 81 - Mirosavljev 16, Radulović 55/

Vojvodina - Napredak 1:0 (0:0)

/Simić 56/

Ponedeljak

20.00: (2,40) Kolubara (3,25) Radnički Kragujevac (3,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

FK Crvena zvezdaRadnički NišMozzart Bet SuperligaAleksandar KataiKings KangvaMilan PavkovMirko IvanićOsman BukariDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara