(©Starsport)
(©Starsport)

Opet penal, opet crveni i opet poraz Radničkog kod kuće – Spartak na Čairu obezbedio opstanak

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.05.23. | 20:10

Subotičani uplovili u luku spasa pobedivši na Čairu golom Hristića, dok su Nišlije izgubile po toliko puta viđenom scenariju ove sezone i strepeće za status do poslednjeg minuta ovog prvenstva

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Superligaški fudbal iduće sezone će se sigurno igrati u Subotici, a za Niš, što bi se reklo na jugu – ne se znaje! Zašto jednostavno, kad može komplikovano? Svašta se može desiti fudbalerima Radničkog ove sezone, ali da naprave makar i minimalni kontinuitet dobrih igara i rezultata, to je nemoguće. Sve što je trebalo da urade da bi osigurali opstanak u Mozzart Bet Superligi jeste da pobede Spartak na domaćem terenu, ali to je iziskivalo, po prvi put u sezoni, seriju od tri vezana trijumfa, odnosno dva uzastopna slavlja na domaćem terenu. I nije se desilo.

Izabrane vesti

Spartak je slavio na Čairu (0:1) u meču pretposlednjeg kola plej-auta, golom Hrstića iz 14. minuta, osvojio čak trinaesti bod u poslednjih pet kola i, u skladu sa rezultatim ostalih mečeva, prebrinuo brige oko svog superligaškog statusa. Radnički, nekim čudom, ni posle desetog prvenstvempog poraza ove sezone na svom terenu nije pao ispod crte, ali će strepeti do polednjeg minuta i utakmica u Lazarevcu, umesto fakultativnog izleta, što je mogla da bude, biće borba za goli život. I dalje drži sudbinu u sopstvenim rukama, ali u slučaju da ne pobedi preti mu čak i direktno ispadanje iz lige, bez baraža!

Nišlije su se ponovo samouništile, još u prvom poluvremenu, skrivivši 15. jedanaesterac ove sezone u svim takmičenjima – 13. u šampionatu i zaradivši deseti crveni karton u ovom prvenstvu. Biće sigurno i polemike oko nekih odluka prilično nesnađenog arbitra Andrije Stojanovića, koji je na belu tačku još u 14. minutu pokazao nakon intervencije iz VAR sobe i pregledavanja snimka, na kome je utvrdio da je, posle kornera gostiju, Stefan Matrjanović igrao rukom u svom kaznenom prostoru, da bi neposredno pred odlazak na odmor Radnički ostao i brojčano inferioran na terenu, pošto je Andreja Stojanović, zbog neopreznog starta đonom u glavu Šimure, dobio direktan crveni karton.

Poslednju utakmicu kod kuće u ligaškom delu takmičenja – i dalje nema garancije da će biti i poslednja u Nišu ove sezone – Radnički je započeo u identičnom sastavu kao i prethodnu protiv Javora i to se, verovali ili ne, Radničkom desilo prvi put još od početka oktobra, a tek drugi put u ovom prvenstvu. Ali, ne igra se ovako utakmica sezone! Taman su razgalili navijače, pobrali simpatije zbog partije protiv Ivanjičana (3:2), Nišlije su se vratile na staro – anemični na terenu u prvom poluvremenu, bez dovoljno energije, ni vidljive koncepcije, i za to su surovi kažnjeni.

Spartak je od starta delovao otresitije, korpulentni Bugarin je carevao u svom kaznenom prostoru, pokupio brdo lopti, Ado davao čvrstinu veznom redu, a Subotičani su po svakoj oduzetoj lopti pretili iz tranzicije, mada ni oni nisu stvarali neke kolosalne prilike. I onu najbolju iskoristili su iz drugog pokušaja. Udarac Srđana Hrstića iz penala odbranio je Dimitrije Stevanović, ali je Hrstić bio najbrži, natrčao je na odbijenu loptu i smestio je u mrežu. Uz to, gosti su imali još dva pokušaja iz daljine, a domaćin, jedan jedini u koji može da se zakune, preko Saše Marjanovića iz slobodnog udarca u 38. minutu, kada je kapiten Nišlija zamalo neprecizno ciljao. I baš tada, u periodu svoje najveće inicijative u prvom delu, dogodila se Stojanovićeva neopreznost koja je Radnički ostavila bez realne šanse za preokret u drugom poluvremenu.

Odigrali su ga domaći fudbaleri mnogo bolje, tako da se brojčana razlika nije preterano primećivala, ali nije bilo snage za neki veliki napadački učinak. Dva puta je pokušavao Mićin, ali je to bio lak plen za Manojlovića, rastrčao se Pejović, Belaković je pokrivo ogroman prostor, ali ga baš i nije slušala lopta u nekoliko navrata, Škrbiću su sjajni štoperi Spartaka stalno sedeli na leđima... Na drugoj strani, Spartak nije bio previše ambiciozan, želeo je da sačuva kapital. Srećković je imao dve prilike da stavi tačku na utakmicu, jednu mu je poklonio, pa oduzeo golman Stevanović, ispravivši sopstveni kiks, jednu loptu poslao je preko prečke. Pokušao je Šarac u finišu totalno ofanzivnom postavom, ali je Milanović reagovao svojim izmenama, zatvorio sve prilaze svom golu i obavio posao zbog kojeg je doveden u Suboticu možda i bolje nego što su mnogi očekivali.

MOZZART BET SUPERLIGA, PLEJ-AUT – ŠESTO KOLO

RADNIČKI – SPARTAK 0:1 (0:1)

/Hrstić 14/

Niš

Stadion: Čair

Gledalaca: 3.000.

Sudija: Andrija Stojanović (Beograd)

Žuti kartoni: Stefan Marjanović (Radnički), Tanasin, Ado, Manojlović (Spartak).

Crveni karton: Andreja Stojanović (Radnički) u 43. minutu.

RADNIČKI (4-3-3): Stevanović 6.5 – Jamkam 6 (od 73. Petrov -), Varga 6.5, Etongu 6.5, Stojanović 5.5 – Stefan Marjanović 5.5 (od 69. Mesarović -), Pejović 6.5, Saša Marjanović 6 (od 46. Mićin 5.5) – Cvetković 6 (od 46. Maka Gaku 6), Škrbić 5.5, Belaković 6 (od 81. Jovanović -).

SPARTAK (4-1-2-3): Manojlović 6.5 – Tanasin 6.5, Bogićević 7, Bugarin 7, Vitorović 6.5 – Ado 7.5 – Šimura 6.5 (od 82. Marinković -), Stanić 6.5 (od 82. Ubiparip -) - Rošević 6 (od 25. Srećković 7), Todoroski 6 (od 62. Tumbasević 6.5), Hrstić 7 (od 82. Đurasović -).

Igrač utakmice: Edmund Ado (Spartak) 7.5

MOZZART BET SUPERLIGA

PLEJ-AUT, 36. KOLO

Javor - Mladost L 0:1 (0:1)

/Jojić 83/

Mladost NS - Napredak 0:0

Radnički Niš - Spartak 0:1 (0:1)

/Hrstić 14/

Radnik - Kolubara 2:1 (1:1)

/Radulović 16p, Kunić 47p - Sadiković 27/



tagovi

Radnički NišSpartak SuboticaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara