Oprez, dolazi nam opasna Škotska! Iz Beograda žele da krenu na tri vezana velika takmičenja

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.10.20. | 10:23

Najbolja serija rezultata škotskog tima u poslednjih 30 i kusur godina

Pobeda u Norveškoj uz verovatno najbolje prikazanu igru u poslednjih desetak godina je dala fudbalski kiseonik reprezentaciji Srbije u koju je malo ko verovao. Posle one noći u Oslu, delovalo je da su Orlovi konačno našli svoj “modžo” i da Škotska nema šta da traži u finalu baraža zakazanom za 12. novembar u Beogradu.

Škoti su tada delovali kao rang Norveške, pa čak i slabiji po imenima. Ali videli smo i na primerima Halanda ili Edegarda da imena ne znače mnogo. Škotska ima jedno zvučno ime (Robertson) i gomilu fanatičnih ratnika koji čine tim. Reklo bi se, opasan tim.

Izabrane vesti

Nastavak takmičenja u Ligi nacija i mečevi protiv Mađarske i Turske su doneli malo otrežnjenje za Srbiju. Videli smo da konstant kojoj se može verovati i da su crne rupe i dalje tu. Videlo se i da neki igrači jednostavno ne mogu da odgovore zahtevima.

I dok je Liga nacija poslužila Srbiji za spuštanje gasa i euforije, eksperimentisanje i kalkulisanje, Škoti su je shvatili maksimačlno ozbiljno. Iz utakmivce u utakmicu rastu, a nastavak Lige nacija ih je dodatno napumpao samopouzdanjem. Vezali osam utakmica bez poraza što im se nije desilo od 1988. godine. Ostvarili su minimalne pobede nad Češkom i Slovačekom i dva kola pre kraja su prvi u grupi sa velikim šansama da se plasiraju u A grupu Lige nacija.

Kako sada stvari stoje, Škotska će u narednom izdanju ovog takmičenja biti u elitnom rangu sa Engleskom, Francuskom, Španijom, Nemačkom, a Srbija se vraća u trećerazredno društvo sa fudbalskim provincijama Crnom Gorom, Jermenijom, Litvanijom…

Ima i taj ugao gledanja da je bolje ispasti u C grupu Lige nacija pa se onda kroz lakšu konkurenciju, eventualno dokopati baraža za 2024. godinu. Ali naravno da u sportu nijedan poraz i nijedno ispadanje, nije dobro. Negativan rezultat nikad ne može da bude bolji od pozitivnog. Dok se mi u Srbiji zvaravamo kako su neuspesi dobri i pokušavamo da u njima nađemo sitan šićar, u Škotskoj razmišljaju suprotno i nadaju se da bi ovo moglo da im bude odskočna daska za nove “zlatne godine” reprezentacije.

Škotska će protiv Srbije igrati za prvi plasman na neko veliko takmičenje još od 1998. godine. I ne treba trošiti reći koliko će biti motivisani da preskoče poslednji stepenik. Osim što ciljaju EURO narednog leta, Škoti se nadaju da je ovo zalet za kontinuitet uspeha i rezultata. Napravili su računicu koja im otvara šansu da vežu tri velika takmičenja.

“Kada smo pobedili Izrael i palsirali se u finale baraža, bili smo odlučni u nameri da zadržimo volju i motiv za naredna dva meča u Ligi nacija. Uspeli smo u njima da osvojim makasimalan broj bodova tako da sada možemo da pričamo o Srbiji. Biće to velika utakmica i svesni smo njene važnosti. Znamo kakva će euforija biti, i zato je najvažnije da ostanemo fokusirani, mirni i da radimo ono u čemu smo dobri”, rekao je sinoć škotski selektor Stiv Klark.

Sa 10 osvojenih bodova u grupi, Škoti su trenutno najbolja ekipa u B diviziji Lige nacija. To im daje šansu da preko ovoga takmičenja došu čak i do plasmana na Mundijal 2022. godine. Podsetimo, kvalifikacije za Mundijal će biti mnogo teže jer samo pobednici grupa idu direktno u Katar. Drugoplasirani iz kvalifikacionih grupa idu u baraž gde će se plasirati i dva najbolja tim iz aktuelnog izdanja Lige nacija koje nisu uspeli da prođu kroz pomenute kvalifikacije.

Za očekivati je da se najjače reprezentacije plasiraju kroz kvalifikacije i da tako Škoti uđu u najuži krug favorita za dva mesta u baražu koje donosi Liga nacija. Dosadašnji rezultati im daju za pravo jer bi pobedama nad Slovačkom i Izraelom u poslednja dva kola završili Ligu nacija kao jedna od najuspešnijih reprezentacija i bili bi blizu baraža za Mundijal.

A dobri rezultati u Ligi nacija bi im doneli i plasman u A grupu iz koje je kasnije lakše obezbediti plasman na EURO 2024. Primera radi iz prošlog izdanja Lige nacija, samo se Island od reprezentacija iz A grupe nije plasirao na naredni EURO.

U celom tom planu je mnogo “ako”, ali Škotska prethodnih godina nije imala ni tu nadu. U većini kvalifikacionih ciiklusa su ostajali bez šanse na sredini trke. Sada su konačno u igri za odlazak na veliko takmičenje posle 23 godine. Svesni su da nisu reprezentacija koja će nekome da ulije strah u kosti. Nemaju talenta i kvaliteta da bi ih se Srbija bojala. Ali imaju sasvim dovoljno opomena da bi ih Srbija maksimalno ozbiljno shvatila i da ih ni u kojem slučaju ne potceni.

Škoti igraju ružno, defanzivno, najčešće je to dekadentnih 5-3-2, Izrael su prošli na penale bez datog gola, a Češku i Slovačku su savladali minimalnim pobedama u kojima su imali po jedan šut na gol. Ali su vrlo dobro svesni da je to jedini način koji im donosi rezultat.

I to je ono što ih jedino zanima – rezultat. U Beograd će doći po njega i pokušaće da ga iščupaju silnim motivom, borbenošu i upornošću. Talenat i znanje su na strani Srbije, ali treba imati i nečeg malo “škotskog” u sebi. Da je sinoćnja utakmica protiv Turske bila za neki važan rezultat, danas bi kukali o propuštenim šansama, nezasluženim kaznama itd… Srećom pa nije bolelo. Ali protiv Škotske nešto slično ne sme da se ponovi. Tada bi baš bolelo. 


tagovi

reprezentacija škotskeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara