©Star Sport
©Star Sport

Đorđević vratio Marjanovića: Nespreman je, ali nam treba kao lider

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.11.23. | 12:06

"Ne ulazim u ono što je bilo pre mene, ali njegov karakter je potreban svlačionici, jedini problem je što je dva meseca samo trčao krugove", poručio novi trener Radničkog uoči debija protiv Čukaričkog

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Došlo je vreme za debi Slavoljuba Đorđevića na klupi Radničkog iz Niša. A vrlo lako bi moglo da se dogodi da i Čukarički u nedelju nastupi sa novim ili makar privremenim šefom stručnog štaba, u okršaju 16. kola Mozzart Bet Superlige na Čairu.

Izabrane vesti

Nišlije dočekuju rivala koji je u alarmantnoj situaciji i nezapamćenoj rezultatskoj krizi (samo dva osvojena boda u poslednjih šest kola), a i same su u neugodnoj poziciji, treće otpozadi, zbog čega je, uostalom, i došlo do promene na mestu trenera.

Posle deset dana rada sa ekipom, Đorđević je danas na Čairu podelio sa novinarima svoje prve impresije o grupi koju je preuzeo:

"Radili smo dosta na fizici, taktici, ali i na psihološkom planu. Pokušao sam da što bolje upoznam tim, ali i oni mene. Sigurno je da ima puno problema, ali smo dobro radili i mislim da smo na dobrom putu da se podignemo. Mnogo informacija sam dobio otkako sam ušao u klub, ali i igrači od mene. Moramo u hodu da rešavamo probleme, pogotovo što nam predstoji tako paklen raspored. Rekao sam im da je za njih početak prvenstva od ovog kola, da sklonimo sa strane sve što je bilo, a ono zaista i jeste početak drugog dela prvenstva. Ne smeju ništa da shvate tragično, moramo da počnemo da uzimamo bodove, tanka je linija na trenutnoj tabeli između plej-ofa i plej-auta."

Đorđević je ponovio osnovni zahtev koji je postavio pred igrače – Čair više ne sme da bude omiljeni poligon za čašćavanje gostujućih ekipa. To je bio slučaj prošle sezone, ove, doduše, ne u toj meri, ali Radnički je vezao tri meča bez pobede kod kuće:

"Kao što sam rekao prvog dana kada sam došao, mi moramo od Niša da napravimo neosvojivu tvrđavu. Ekipe koje dolaze ovde moraju da znaju da u Nišu ne mogu da se uzimaju bodovi. Jesu teški protivnici koji nam dolaze, ali igramo kod kuće. Moramo da budemo hrabri, pravi, da promenimo pristup. Ako budu karakterno dobri, požrtvovani, to će prepoznati i publika, ali u fudbalu nema ništa preko noći. Neke ekipe se odmah podignu, neke kasnije, ali ja stvarno verujem u njih. Teren nije mesto gde se rešavaju problemi, tu moraju da budu pravi. Mnogo energije trošimo na priču, ali psihološki aspekt je jako bitan, u sportu je glava sve. Jednu po jednu glavu da nameštamo i sklopićemo celinu. Nek na ovoj utakmici isparvimo 20-30 odsto onoga što nije valjalo, ja ću biti zadovoljan."

Govoreći o narednom rivalu, nekadašnji kapiten Crvene zvezde i bivši trener Radnika i Vojvodine ne pridaje veliku pažnju trenutnom stanju na tabeli, gde je Čukarički u zoni plej-auta:

"To je ekipa koja je godinama među četiri u Srbiji. Jedan od najorganizovanijih klubova. Imaju velkiki individualni kvalitet, nemaju toliko problem igre, koliko rezultata. Igranje na tri fronta, naročito u Evropi, uzelo je danak i rezultati su lošiji samo zbog toga. Ovo što čitamo iz medija, ne znam da li će doći do promene trenera, da li će ih voditi neko novi, neki pomoćni trener ili kolega Matić. Imaće neku reakciju ekipa, oni su favoriti, doći će ovde da urade sve da uzmu bodove, ali da ne ponavljam šta sam već rekao po tom pitanju. Kogod i da dođe, nešto veliko ne može da promeni, nema se vremena za to. Čukarički je do sada igrao u dve formacije, i sa tri i sa četiri pozadi, radili smo i jednu i drugu varijantu, dobro ih poznajem, imam u glavi šta i kako i ne verujem da mogu da nas iznenade."

Najavljuje se najhladniji dan u godini, a vrlo verovatno i snežne padavine za nedelju:

"Stvari na koje ne mogu da utičem, ne volim ni da komentarišem. Teren je zaista odličan, nije bio ni natopljen ovih dana kada je padala kiša. Ako padne sneg, biće sneg i nama i njima, moramo da se adaptiramo."

Vraćamo se na stanje u ekipi i pitamo Slavoljuba Đorđevića za dva problema koja su bila evidentna u prethodnom periodu. Jedan je taktičke prirode, tiče se ofanzivnog prekida, drugi je karakterne, jer Radničkom na terenu, čini se, nedostaje fudbaler kakav je on nekada bio, dok je komandovao odbranom Crvene zvezde:

"Slažem se sa obe konstatacije. Prekidi su ozbiljan fudbalski segment, 65 do 70 odsto golova se daje iz prekida. Radnički u ovih 14 kola nije dao nijedan. Nije lako dati gol iz prekida, mora da se radi i na tome, ali da se i dalje vežba defanzivni prekid, koji jeste popravljen. Sve te stvari pokušavali smo da rešimo i ubeđen sam da ćemo da rešimo. Nedostatak lidera jeste veliki problem ove grupe. Ovo nije mlada ekipa, ima ovde iskusnih igrača, a zašto je malo slabija ta komunikacija, ne znam. Ja smatram da ne može da bude jedan lider na terenu, mora da ih ima više, neko će već da se nametne. Ja imam u glavi dva, tri igrača koji to moraju da rade. Da li će odmah da počnu to da rade, ne znam, ali vremenom sigurno hoće. Bez pravilne priče, teško je igrati. Mi smo igrali neku utakmicu između sebe, Saša Marjanović je jedini pokazao karakteristiku tog lidera i to sam i rekao igračima. Sa pričom se u fudalu rešavaju brojni problemi na terenu. Ne mogu ja kao trener da vičem 90 minuta na 70, 80 metara od gola, naročito kad dođe dosta publike protiv ozbiljnih protivnika koji nam dolaze u narednom periodu."

Podvukao je novi trener da kadrovskih problema nema, da je zdravstveni bilten zadovoljavajuć, a roster će očigledno biti proširen za pomenutog Marjanovića, koji je u poslednje vreme bio van takmičarskog pogona:

"Ja sam vratio Saleta u grupu. Ne ulazim u odnose koje su imali moji prethodnici sa igračima, te stvari se dešavaju. Sa Saletom sam obavio razgovor već prvi dan. Imao je odličnu karijeru, Nišlija je, jedan od lidera. Njegov jedini problem je što je dva meseca trčao krugove, a mi imamo još mesec dana do kraja sezone. Totalno je van ritma, vratio sam ga, biće na klupi, sad koliko će da igra zbog te fizičke spreme, ne znam. Ali, on mi je bitan i kao karakter, kao lider, da drži svlačionicu i siguran sam kad uđe da će nam doneti nešto. Poznajem ga dugo kao igrača, sad sam ga upoznao kao momka, verujem mu", zaključio je Slavoljub Đorđević.

Utakmica na Čairu igra se u nedelju od 15 časova (TV Arena sport 7), a sudiće je Predrag Janjuš.



tagovi

Saša MarjanovićSlavoljub Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara