Reprezentacija Srbije (©MN Press)
Reprezentacija Srbije (©MN Press)

Orlovi krenuli furiozno, pa se ugasili protiv slabih Kiprana

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.03.24. | 19:52

Rani gol Milinković-Savića doneo pobedu u Larnaki – 1:0

Odigrala je Srbija dve utakmice u martovskom ciklusu, posle kojih selektor Dragan Stojković teško da može da bude bilo čim zadovoljan.

Posle teškog poraza od Rusije u Moskvi (0:4), Orlovi su večeras u Larnaki pobedili Kipar i prekinuli mini-seriju od tri meča bez trijumfa – 1:0. I taj statistički, suštinski ne mnogo bitan podatak, je najsvetlija tačka utakmice.

Izabrane vesti

Gol Sergeja Milinkovića-Savića u 7. minutu meča i izboreni penal koji je promašio Aleksandar Mitrović tri minuta posle toga, nagovestili su da bi Srbija mogla da odigra najzad kvalitetnu, sadržajnu utakmicu posle dužeg vremena, a protiv jednog od najslabijih protivnika u ove tri godine. Ali, bio je to „dribling“ Orlova, jer posle solidnog prvog dela, drugo je bilo prilično slabo.

Kada se podvuče crta ispod 180 minuta martovskog fudbala, teško je reći da se vidi neki napredak u igri srpskog tima nakon tankih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. A, do starta takmičenja u Nemačkoj Piksi i njegovi puleni imaće još dve test utakmice kada krenu pripreme.

Tražio je selektor Stojković pre meča od igrača da vidi reakciju na ubedljivi poraz u Moskvi, da vidi revolt na terenu i činilo se da ga je dobio. Srbija je odlično ušla u meč u Larnaki i mogla je posle deset minuta igre da vodi 2:0.

Orlovi su poveli lukavom akcijom Samardžića i Milinković-Savića iz prekida, vezista Udinezea je poslao loptu na peterac, a vezista Al Hilala je sproveo u mrežu. Samo koji minut kasnije Samardžić je u ličnu statistiku upisao i izboreni penal, jer je njegov šut na gol zaustavljen rukom. Ali, Mitrović je šutnuo jedanaesterac bez trka, iz šetnje do lopte, a golman Kipra ga je pročitao i odbranio.

Posle tog furioznog početka kao da je Mitrovićev kiks umirio nalet Srbije, jer do kraja poluvremena nije bilo tako velikih šansi. Jesu Orlovi sve vreme držali loptu, kontrolisali igru, dosta lako dolazili do 20-25 metara od gola rivala, međutim, nekih stoodstotnih prilika više nije bilo.

Milinković-Savić je bio vrlo raspoložen za igru, dominirao je terenom, uz njega je Samardžić bio još konkretniji, ali kod ostalih je nedostajalo malo više ubojitosti u završnici.

S druge strane, slabašni Kipar teško je uspevao da pređe polovinu s loptom, tek u poslednjem minutu je organizovao dobru kontru, koja nije ni završena udarcem na gol.

Prvo poluvreme nešto, drugo – ništa. Probao je Stojković sa dva špica, Jovićem i Mitrovićem, a to nije donelo baš ništa, osim viška prostora za skromne Kiprane, koji su počeli da igraju i ofanzivu. Pogotovo je Pitas počeo da pravi veliki probleme srpskim štoperima.

Ispod nivoa je reprezentacija Srbije odigrala drugi deo utakmice, čak je domaćin bio bliži golu, jer je Pitas pogodio stativu, a u nastavku akcije lopta se prošetala kroz peterac. Orlovi što se napada tiče sve do pred sam kraj nisu uspeli da stvore čestitu šansu, a na kraju su Jović i Gaćinović propustili prilike da pobedu učine ubedljivijom. Ali i odmah posle toga je Rajković odbranio čist zicer i sprečio Kiprane da izjednače.

Oni koji će jedini imati po čemu da pamte ovaj meč su kapiten Tadić, koji je postao srpski rekorder sa 106 odigranih utakmica, debitant Baždar i Samardžić koji je upisao prvi statistički „poen“ (asistenciju) u dresu reprezentacije.

Sve ostalo je za brzi zaborav.

KIPAR – SRBIJA 0:1 (0:1)

/S. Milinković-Savić 7/

Stadion: AEK Arena

Sudija: Marko di Belo (Italija)

KIPAR (3-4-3): Mol – Karo (od 6. Kiprijanu), Gogić, Laifis – Andreu (od 46. Špoljarić), Kirijaku, Kusulos (od 74. Artimatas), Koreja – Loizu, Pitas (od 89. Kakulali), Haralambos.

SRBIJA (3-4-2-1): Rajković – Milenković, Mašović (od 85. Eraković), Babić – Živković, Mijailović, Lukić (od 46. Jović), Kostić (od 63. Zdjelar) – Samardžić (od 46. Tadić), S. Milinković-Savić (od 76. Baždar) – Mitrović (od 63. Gaćinović).


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeSergej Milinković SavićDragan Stojković PiksiAleksandar Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara