Aleksandar Mitrović (©Star Sport)
Aleksandar Mitrović (©Star Sport)

Orlovi mislima u Kataru, a umorni od fudbala

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.06.22. | 22:44

Gol Erlinga Halanda odlučio pobednika u Beogradu, Srbija porazom (0:1) otvorila novu sezonu Lige nacija

Samouverena replika Dragana Stojkovića "ko je Erling Haland" na pitanje o prvoj zvezdi Norveške na konferenciji uoči premijere Orlova u novoj sezoni Lige nacija protiv Norveške, odjeknulo je medijima. Želeći da slikovito dočara poverenje koje ima u svoje izabranike selektor Srbije u svom stilu je odgovorio novinarima, a novi napadač Mančester Sitija, dan kasnije golom je replicirao Stojkoviću i tako jedinim potezom vrednim pomena (makar kada je on u pitanju) korektno izdanje Srbije bacio u senku - 0:1 (0:1).

Mislima već u Kataru, kalendarski ipak veoma daleko od kraja novembra za kada je zakazana svetska smotra, Orlovi su protiv Norveške otvorili novu sezonu u Ligi nacija, ali i brojna pitanja na koja će selektor Stojković sa saradnicima morati da nađe odgovor ukoliko želi da igrama potkrepi optimizam koji ne skriva pri pomenu Mindijala i izazova koji njegov tim očekuju počev od premijere u Grupi G sa Brazilom.

Izabrane vesti

Prvi zvanični duel posle fenomenalnog uspeha upotpunjenog i ukrašenog pobedom nad Portugalijom (2:1) u Lisabonu, Srbija je dočekala u nezavidnoj poziciji, na krilima mundijalske euforije, neposredno po završetku prilično zahtevne i iscrpljujuće sezone za nosioce igre Orlova, i uz skroman ambijent (u odnosu na onaj koji zaslužuje reprezentacija nakon plasmana na Svetsko prvenstvo) i podršku tek oko 10.000 gledalaca, te igra večeras na stadionu Rajko Mitić ne bi trebala da bude povod za preuranjene zaključke.

Uspavana reakcija Filipa Kostića kojem je u 26. minutu uz desnu aut liniju pobegao Markus Pedersen, ostavila je promanju na levoj strani odbrane Srbije, te je Strahinja Pavlović bio u situaciji da samo pogledom isprati oštru loptu beka Norveške u sredinu i hladnokrvnu egzekuciju Halanda.

Mladi golgeter i prva zvezda gostiju tako je na najbolji način iskoristila popravni posle promašene šanse u 18. minutu kada je posle spuštene lopte Kinga glavom bio u vrlo izglednoj prilici, ali je gađao preko gola. Nova zvezda Građana uspela je istovremeno da se makar delimično iskupi i za prethodno izdanje od pre dve godine u Oslu kada je skromnom igrom doprineo uspehu Srbije i plasmanu u finale baraža za Evropsko prvenstvo, ali i da zadovolji apetite gostiju koji su u nastavku praktično u potpunosti prepustili inicijativu Srbiji.

-------------------------------

SRBIJA - NORVEŠKA 0:1 (0:1)

/Haland 27/

Stadion: Rajko Mitić;

Gledalaca: Oko 10.000;

Sudija: Pavel Račkovski (Poljska)

SRBIJA (3-4-2-1): V. Milinković-Savić - Milenković, Veljković (od 75. Eraković), Pavlović - Lazović (od 69. Živković), Gudelj (od 46. Jović), Lukić (od 69. Grujić), Kostić (od 69. Radonjić) - S. Milinković Savić, Tadić - Mitrović.

NORVEŠKA (4-3-3): Niland - Pedersen, Strandberg, Estigard, Meling - Edegard, Aursnes (od 75. Torstvet), Berge (od 75. Deli) - Eljunusi (od 88. Rierson), Haland (od 67. Torsbi), King (od 46. Serlot).

-------------------------------

Činjenica da su se gosti zadovoljili golom prednosti mogla je da ih košta u nizu situacija među kojima su najozbiljnije pretnje po gol Nilanda predstavljali pokušaji Aleksandra Mitrovića krajem prvog i početkom drugog poluvremena. Prvi strelac Srbije i Čempionšipa, trežio je put do mreže rivala, iuz šanse u šansu sve nervozniji, a na putu do ostvarenja cilja nije mu značajnu pomoć predstavljala ni Stojkovićeva odluka da ga u drugih 45 minuta upari sa Lukom Jovićem.

Poput Mitrovića, rešenje za teško probojni bedem Norvežana tražili su i Tadić, Lazović i Kostić. Tražili su krilni fudbaleri Srbije rešenja po boku, često primoravala goste da ih udvajaju, međutim ponavljanja uz aut liniju bez konkretnog rezultata uticala su da izgube intenzitet i da daju povod Stojkoviću da ih zameni svežim Radonjićem i Živkovićem. Gde su stali Lazović i Kostić nastavili su njihovi sledbenici. Trudio se Radonjić da prodorima stvori prostor i režira šanse za špiceve, međutim njegov učinak sveo se na prodor iz 78. minuta i centaršut posle kojeg je VAR analizom ustanovljeno da nije bilo nedozvoljenog igranja rukom jednog od igrača Norveške i povoda za najstrožu kaznu.

Upravo iz igre Radonjića, ali i Jovića i Pavlovića na najbolji način bilo je uočljivo koliko pojedninim igračima Srbije nedostaju takmičarski dueli, uprkos motivu, dok su, sa druge strane neki od najzapaženijih igrača u klubovima ovog proleća poput Sergeja Milinkovića Savića, Filipa Kostića i Aleksandra Mitrovića izgledali umorno i daleko od svog zenita, te će povod za razmišljanje, Dragana Stojkovića više od poraza na početku aktuelnog ciklusa, biti kako iz različitih perspektiva sve igrače dovesti na maksimum do pomenutog kraja novembra.

LIGA NACIJA B – 1. KOLO

Grupa 4

Srbija - Norveška 0:1 (0:1)

/Haland 27/

Slovenija – Švedska 0:2 (0:1)

/Forsberg 39, Kuluševski 88/



tagovi

fudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija NorveškeErling HalandLuka JovićAleksandar MitrovićVanja Milinković SavićDragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara