(©Starsport)
(©Starsport)

Orlovi navikli na prazne tribine: Srbija 12. put bez podrške navijača

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.09.22. | 08:35

Pola zbog kazni, pola zbog korone

Za fudbalsku reprezentaciju Srbije postalo je kao „dobar dan“ da igra takmičarske utakmice u Beogradu bez prisustva publike.

Zbog bogatog „minulog rada“ naših navijača, UEFA baš i nema mnogo tolerancije i za najmanje ispade na utakmicama u Srbiji, pa će se tako desiti da sutra veče na Marakani da Orlovima, zbog kazne, osim dece do 14 godina nema ko da poželi srećan put u Katar.

Izabrane vesti

Zbog izvesnog rasizma, za koji niko nema pojma o čemu se tačno radi, na meču sa Slovenijom kažnjena je Srbija sa dve utakmice bez navijača, ulaz će biti dozvoljen samo devojčicama i dečacima do 14 godina iz škola fudbala širom države. A, biće tako i na startu narednih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Od 2006. godine, kada se naš državni tim prvi put našao na udaru UEFA sa ovakvim vidom kažnjavanja, Srbija će šesti put igrati bez navijača po direktivi Evropske kuće fudbala, dok je još šest puta silom prilika, zbog pandemije korona virusa, morala da se takmiči u svojoj kući bez vetra u leđa koji daju navijači.

Prvi put je Srbija igrala bez publike u septembru 2006. godine protiv Azerbejdžana (1:0) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. To je bila kazna zbog velikih incidenata na utakmici protiv Bosne i Hercegovine na Marakani.

Posle šokantnih scena koje su srpski navijači napravili u Đenovi, naša reprezentacija je bez publike morala da igra protiv Severne Irske (2:1, mart 2011, kvalifikacije za Evropsko prvenstvo).

A, nakon incidenata protiv Albanije u Beogradu, pred praznim tribinama se igrao meč sa Danskom (1:3, novembar 2014, kvalifikacije za EP), a onda i sa Jermenijom u Novom Sadu (2:0, septembar 2015, kvalifikacije za EP).

I ponovo kada su se vodile borbe za šampionat Evrope Orlovi su morali jednom da igraju bez navijača i to protiv Litvanije (4:1) u junu 2019. godine, a razlog za kaznu je bio „rasizam“ na utakmici protiv Crne Gore u Ligi nacija.

Kako drugima, tako i Srbiji, kada je buknula pandemija korona virusa, prvi ciklus Lige nacija i prvi deo kvalifikacija za Svetsko prvenstvo igrao se bez publike.

Tako nije bilo navijača na utakmicama Srbija – Turska (0:0, Liga nacija), Srbija – Mađarska (0:1, LN), pa Srbija – Škotska (1:1) u baražu za Evropsko prvenstvo. Nekoliko dana nakon tog teškog neuspeha zvrjale su prazne tribine i protiv Rusije u Ligi nacija (5:0), a onda i na početku kvalifikacija za Svetski šampiona protiv Republike Irske (3:2) i Portugalije (2:2).

Sve to kao da je donekle i ubilo volju navijačima da dolaze na stadion, pa iako su Orlovi imali odlične rezultate u jurišu na Katar, najviše gledalaca je došlo na meč sa Luksemburgom i to svega 13.000 navijača.

Sve kada se sabere, fudbalere Srbije sutra veče osim devojčica i dečaka neće imati ko da isprati na prvenstvo sveta. Ali, ako je neka sreća u toj nesreći je da su oni na takve situacije – navikli...



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeFudbalski savez SrbijeUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara