Danijele Orsato, Foto: Reuters
Danijele Orsato, Foto: Reuters

Orlovima sudi Italijan koji je već doneo sreću Srbiji, zbog grešaka u korist Juvea bio pod policijskom pratnjom

Vreme čitanja: 2min | pet. 12.11.21. | 12:40

Orsato u nedelju na centru u Lisabonu

Danijele Orsato, jedan od najboljih arbitara današnjice, delegiran je za delioca pravde na utakmici Portugalije i Srbije u Lisabonu. Susret zakazan za nedelju od 20.45 časova razrešiće dilemu po pitanju direktnog putnika na Svetsko prvenstvo u Katar iz Grupe A evropskih kvalifikacija, a na centru stadiona Luž će se naći italijanski sudija bogate biografije.

Arbitar koji se nalazi na FIFA listi internacionalnih sudija od 2010. godine uspeo je da se do danas establira u vrhu svetskog fudbala što je rezultiralo poverenjem koje mu je ukazano od strane UEFA delegiranjem za glavnog arbitra u finalu Lige šampiona između Bajerna i Pari Sen Žermena. Uz utakmicu odigranu upravo na Lužu u završnici sezone 2019/20, 46-godišnji Italijan u sudijskom CV-u može sa ponosom da istakne da je bio delilac pravde na jednom od prvih susreta Lige šampiona na kojima je korišćena VAR tehnologija između Mančester Junajteda i Pari Sen Žermena.

Izabrane vesti

(1,55) Portugal (4,70) Srbija (6,00)

Živopisnu karijeru delioca pravde obeležile su i diskutabilne odluke, koje su mu značajno uticale na bezbednost. Naime, Italijan je proleća 2018. godine bio delegiran za derbi između Intera i Juventusa koji je pripao torinskom klubu (3:2), a nakon kojeg se podigla velika prašina prevashodno zbog crvenog kartona koji je Orsato pokazao već u 18. minutu Matijasu Vesini. Isključenje igrača Nerazura doprineo je pobedi Stare dame i koraku ka šampionskoj kruni, a bes navijača milanskog kluba bio je povod da arbitar dobije policijsku zaštitu.

Situacija iz 2018. godine nije jedina koja je izazvala bunu reakciju navijača Juventusovih rivala, pošto je Orsato na negativan način u centar pažnje dospeo nedavno i odlukama u susretu Rome sa torinskim klubom.

Među brojnim utakmicama Italijan je imao priliku da sudi i Srbiji u duelu sa Norveškom u okviru baraža za Evropsko prvenstvo u kojem su Orlovi slavili pogocima Sergeja Milinkovića Savića nakon produžetaka, ali su potom eliminisani od Škotske. Takođe, bio je delegiran i našim najvećim klubovima te je ulogu glavnog arbitra obavljao u susretima Crvene zvezde sa Salcburgom (0:0) u Beogradu, i Olimpijakosom (0:1) u Atini, kao i na Partizanovoj utakmici protiv Tuna (0:3) u Švajcarskoj.



tagovi

Danijele Orsatofudbalska reprezentacija Srbijemlada reprezentacija Portugala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara