Ščensni brani penal Veretuu (Reuters)
Ščensni brani penal Veretuu (Reuters)

Sudija prva zvezda derbija, Roma će grmeti zbog Juventusove kontroverzne pobede (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.10.21. | 22:46

Nekoliko spornih odluka u duelu koji je Stara dama rešila minimalcem u svoju korist

Juventus je dobio prvi veći derbi u sezoni, u Torinu je pala Roma, upisana je četvrta uzastopna pobeda, ali će Italija posle večerašnje utakmice najviše pričati o sudiji Danijeleu Orsatu i njegovim kontroverznim odlukama. Orsato je sam sebi zapržio čorbu…

Juventus je do pobede od 1:0 stigao golom Mojzea Kena kojem je prethodila sporna situacija, Romi je poništen gol za izjednačenje i dosuđen joj penal koji je promašila, a kasnije je u još jednoj situaciji tražila najtrožiju kaznu. Orsatovim suđenjem su svakako zadovoljniji Bjankoneri koji nisu prikazali bolju igru od rivala ali su slavili na mišiće i zahvaljujući dobroj defanzivi. Doduše, nisu ni imali neke bitne igrače na raspolaganju.

Izabrane vesti

Juve nije mogao da računa na povređene Dibalu, De Lihta i Rabioa, dok na drugoj strani nije bilo ozbiljnijih izostanaka osim duže povređenog Spinacole i Smolinga koji je kod Murinja izgubio mesto startera. Alegri se odlučio za standardnih 4-4-2 sa Kjezom u ulozi špica, dok je Murinjo izveo najjači mogući tim koji ima ove sezone.

Roma je počela agresivnije, imala i dobru šansu preko Manćinija čiji šut glavom je Ščensni izvukao ispod prečke. I onda prvi kontroverzni momenat meča. Juventus je poveo golom Kena u 16. minutu. Valjda je on strelac s obzirom da je situacija bila prilično zamršena. De Šiljo je centrirao, Bentankur i Ken su skočili i krenuli na loptu, a čini se da je ipak Italijan uputio šut koji je završio u mreži.

Međutim, kontroverza kod gola neće biti oko imena strelca već načina na koji je došlo do njega. Asistentu De Šilju je loptu dodao Kvadrado koji je pre tog pasa očigledno igrao rukom kada je primao loptu. Romini igrači su odmah signalizirali Orsatu, bunili su se posle gola ali arbitar nije želeo da gleda VAR iako je po pravilima trebalo to da uradi.

Problemi za Romu su postali još veći nekoliko minuta kasnije kada je Zaniolo zbog povrede mišića morao da izađe i ustupi mesto El Šaraviju. Ipak, nije se mnogo toga promenilo na terenu i Roma je nastavila da igra za nijansu bolje od rivala. Agresivan pritisak na poslednju liniju rivala se isplatio gostima u 42. minutu. Ili je barem tako delovalo…

Abraham se sjurio ka golu Juventusa, prošao Bonućija i taman kada je trebalo da šutira, faulirao ga je Danilo. Sudija se nije oglasio ali je lopta došlo do Mhitarjana koji je uspeo da prebaci Ščensnog pre nego što ga je Poljak faulirao. Abraham je imao praznu mrežu i ubacio je loptu u nju ali je Orsato već dunuo u pištaljku i dosudio penal nad Mhitarjanom!

E sad, pravila kažu da kod penala nema prednosti, a problem je i što je Mhitarjan posle pada igrao rukom pre nego što je lopta došla do Abrahama. Dakle, gol bi zbog igranja rukom trebalo da bude poništen… Posle većanja i VAR asistencije, Orsato je ostao pri odluci da je penal. Roma je morala opet da “zaradi” gol koji je već postigla.

Abraham je hteo da šutira ali mu je loptu uzeo Veretu koji je do večeras imao 13/13 sa bele tačke u dresu Rome i glavni je izvođač penala u ekipi. Večeras je seriji došao kraj. Francuz je slabo šutirao, Ščensni je odbranio i lopta je ostala bez već viđenog izjednačenja, a Juve se provukao samo sa žutim kartonom za golmana.

Malo je reći da su gosti bili besni posle ovakvog epiloga, a Orsato će sasvim sigurno narednih dana biti u centru pažnje ne Apeninima.

Poluvreme je stiglo u pravom momentu da se smire strasti, a drugi deo igre je počeo šansama za Juventus. Rui Patrisio je odbranio spektakularan pokušaj Bernardeskija makazicama, da bi Ken iz odbitka promašio gol sa pet metara.

Potom, nova sporna situacija. Pelegrini je pao posle sudara sa Kjelinijem, Orsato je čekao potvrdu iz VAR sobe i odlučio da nije bilo elemenata za novi penal. Čini se da je bio u pravu… Usledile su šanse za Bernardeskija i Veretua ali obojica opet nisu imali sreće da pogode mrežu. Juventus se odlučio da brani minimalnu prednost, Murinjo je sa klupe ubacio samo Šomurodova i odbrana Stare dame je prilično lako odolela atacima Rimljana i ostavila ih bez šuta u okvir gola u drugom poluvremenu.

SERIJA A – 8. KOLO

Subota

Specija - Salernitana 2:1 (0:1)

/Strelec 51, Kovalenko 76 - Simi 39/

Lacio - Inter 3:1 (0:1)

/Imobile 64, Anderson 81, Milinković Savić 90+1 - Perišić 12/

Milan - Verona 3:2 (0:2)

/Žiru 59, Kesi 76pen, Ginter 78 - Kaprari 7, Barak 24pen/

Nedelja

Kaljari - Sampdorija 3:1 (1:0)

/Žoao Pedro 4, 74 Kaseres 74 - Torsbi 82/

Empoli - Atalanta 1:4 (1:2)

/Di Frančesko 30 - Iličić 11, 26, Viti 49 autogol, Zapata 89/

Đenova - Sasuolo 2:2 (1:2)

/Destro 27, Vaskez 90 - Skamaka 17, 20/

Udineze - Bolonja 1:1 (0:0)

/Beto 83 - Berou 67/

Napoli - Torino 1:0 (0:0)

/Osimen 82/

Juventus - Roma 1:0 (1:0)

/Ken 16/

Ponedeljak

20.45: (4,40) Venecija (3,50) Fjorentina (1,95)



tagovi

Danijele OrsatoTami EjbrahamŽordan VeretuVojćeh Ščensni

Obaveštavaj me

Juventus
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara