Gonsalo Ramos (Reuters)
Gonsalo Ramos (Reuters)

Ostaviš Ronalda na klupi, dobiješ fudbalsku rapsodiju i špica za narednih deset godina

Vreme čitanja: 2min | uto. 06.12.22. | 22:46

Gonsalo Ramos postao strelac prvog het-trika u Kataru i najmlađi igrač sa tri gola na jednom meču nokaut faze svetskih prvenstava još od 1958. godine i legendarnog Pelea

Morao je jedan Kristijano Ronaldo da ostane na klupi da se stvore uslovi za prvi het-trik u Kataru. Nekako neprimetno promicala je činjenica da do večeras nije bilo fudbalera koji je tri puta tresao mrežu na istoj utakmici, a onda je Gonsalo Ramos zauzeo Ronaldovo mesto u startnoj postavi i počeo da puca toliko glasno da čitav svet čuje.

Bez Ronalda reprezentacija Portugala je prodisala, postala homogenija, kompaknija, a o lepršavosti da ne govorimo. Odjednom se ponudila čitava paleta napadačkih rešenja od koje je najviše profitirao upravo golgeter Benfike. Tačno 67 minuta bilo mu je dovoljno za tri potvrde golgeterske umešnosti i isti broj pogodaka za koji su Ronaldu bila neophodna prva tri svetska prvenstva na kojima je igrao.

Izabrane vesti

Cilj nije omalovažavanje Ronalda, već veličanje momka rođenog 20. juna 2001. godine. Pre osmine finala dobio je šansu da tek na kašičicu oseti mundijalski fudbal. Tri minuta na terenu protiv Gane, osam protiv Urugvaja, a onda uloga posmatrača sa klupe utakmice protiv Južne Koreje.

Nekada vam život ili sudbina ponude jednu šansu, a Ramos je svoju i te kako znao da iskoristi. Probušio je Zomera u 17. minutu, pa ga u drugom poluvremenu savladao još dva puta i tako dotakao fudbalske veličine poput Pelea i Euzebija. Slanjem tri lopte u mrežu Švajcaraca Ramos je postao treći najmlađi strelac het-trika u istoriji nokaut faze svetskih prvenstava, a prvi od Pelea koji je 1958. godine to uradio sa 17 godina i 246 dana.

Takođe, reč je o tek četvrtom Portualcu trostrukom strelcu u jednom meču planetarne smotre. Stao je uz rame sa Euzebijom (1966.), Pedrom Pauletom (2002.) i Kristijanom Ronaldom koji je to uspeo pre četiri godine u Rusiji sa tri gola u grupnoj fazi protiv Španije.

Verovali ili ne, Ramos od večeras ima više pogodaka u nokaut fazi svetskih prvenstava od Ronalda i Lionela Mesija zajedno. A svi oni koji podržavaju Portugal mogu jedino da se poklone selektoru Fernandu Santosu, čoveku koji je doneo odluku da Ronalda ostavi na klupi, a Ramosa baci u vatru posle samo 33 minuta reprezentativnog fudbala.

“Ronaldo i Ramos su fudbaleri sa različitim karakteristikama i sam tip utakmice je uticao na moju odluku. Ne postoji problem između mene i Ronalda, prijatelji smo godinama. Sve je savršeno na svom mestu i on je primer pravog kapitena", rekao je Santos posle utakmice.

Posle ovih reči Santosa biće još interesantnije videti da li Ramosa ponovo čeka startna postava, a Ronalda klupa. Jer čini se da je Ronaldova karijera na zalasku i da je su Navigatori večeras dobili špica za narednu deceniju.


tagovi

Katar2022Gonsalo Ramosreprezentacija Portugala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara