Jakub Blaščikovski
Jakub Blaščikovski

Ostrvo u moru lažnih fudbalskih ljubavi

Vreme čitanja: 7min | pon. 01.04.19. | 18:00

Izbavljena iz ruku huligana i ismejana od strane lažnog milionera, Visla iz Krakova je započela tihu renesansu sa Kubom Blaščikovskim na čelu. Ovo je njihova lepa priča...

Tmuran i neravan teren u trening centru Visle iz Krakova, smeštenom u jednom selu udaljenom 40 minuta od drugog po veličini grada na jugu Poljske, podrhtavao je početkom januara dok su stotine navijača po najvećem snegu i ciči zimi došli da pozdrave Jakuba Blaščikovskog.

Kuba, 33-godišnji poljski vezista, igrao je neke od najvećih utakmica na svetu, uključujući i finale Lige šampiona iz 2013. godine kao član Borusije iz Dortmunda, ali i na dva Evropska prvenstva i jednom Svetskom s Poljacima.

Izabrane vesti

Ali ovog proleća Blaščikovski je miljama daleko od tih slavnih dana. On je tokom zime potpisao ugovor sa jednim od najpopularnijih poljskih klubova Vislom iz Krakova, u kojoj se afirmisao kao klinac i kojoj je obećao da će se vratiti da završi karijeru prilikom promocije u Dortmundu 2007. godine.

Međutim, sigurno da tada Kuba nije zamišljao da će mu odlazak u fudbalsku penziju s voljenim timom biti ovoliko buran.

Blaščikovski je tokom zime stigao iz Volfzburga u jednom od najčudnijih transfera ikada, pošto platu u Krakovu prima samo virtuelno, jer je sa još dvojicom poljskih investitora pozajmio klubu 1.330.000 zlota (oko 300.000 evra), kako bi pokrio neisplaćene zarade saigrača.

Znao je kada je dolazio da je Visla u ozbiljnom kanalu i da joj je ponosna istorija narušena brojnim skandalima poput preuzimanja kluba od strane huligana, nedostatkom novca i misterioznim stranim investitorom koji se nudio kao spasilac, a koji je naprasno nestao.

U RALJAMA HULIGANA

Vislini problemi datiraju godinama unazad, ali su počeli da se nagomilavaju 2016. godine kada je dugogodišnji vlasnik Boguslav Kupijal odlučio da proda klub.

Kupijal je bio jedan od najuspešnijih poljskih tajkuna u postkomunističkoj eri, koji se obogatio na kablovskoj kompaniji Telefonika. Davne 1997. godine uložio je deo svog bogatstva u Vislu i transformisao klub u osmostrukog šampiona Poljske pod njegovim vođstvom. Ali Kupijal je doživeo i veliki udarac kada je počela svetska finansijska kriza 2008, pa je 2016. Vislu gubitaša prodao jednom lokalnom biznismenu.

Kupac je klub pripojio TS Visli, navijačkoj fondaciji koja je već kontrolisala ostale sportske klubove Visle. Ispostavilo se kasnije da biznismen nije imao novac, pa su posle mesec dana navijači kupili Vislu za jedan zlot - oko 25 centi.

U eri superbogatih vlasnika klubova, najčešće stranaca, tajkuna ili šeika, prodaja kluba koja je navijačima dala pravo upravljanja, trebalo je da bude osveženje. Međutim, ova prodaja dala je poptunu kontrolu lokalnoj huliganskoj grupi pod nazivom Šarks (ajkule).
“Skoro svaki fudbalski klub u Poljskoj ima probleme s huliganima, ali u Visli su huligani bili klub”, izjavio je tada Šimon Jačak, poljski TV novinar koji je istraživao ovaj slučaj.

Šarksi imaju burnu prošlost i zabrinjavajuću reputaciju, a u žižu javnosti dospeli su 2015. godine kada su se fotografisali s nacističkim pozdravima zajedno s Lacijalima tokom derbija u Rimu. Pod vođstvom ozloglašenog huligana Pavela Mihalskog, koji je odslužio šest godina u zatvoru zbog gađanja nožem italijanskog fudbalera tokom utakmice UEFA kupa, Šarksi su preuzeli klub. Kroz TS Vislu Mihalski je ubacio još dvojicu huligana u Upravni odbor Visle i omogućio im upravljačke funkcije, a čitav klupski marketing stavljen je u službu huliganske grupe. Visla je odjednom postala bankomat za ljude koji su bili u dilu s huliganima.

Kada se javnost pobunila i otvorila pitanja rukovođenja klubom, predsednica Visle koju su postavili Šarksi Maržena Sarapata, održala je konferenciju za medije kako bi odbacila navode da huligani upravljaju klubom. Ali samo nekoliko sati kasnije izdat je nalog za hapšenje Mihalskog, kojeg je policija teretila za rukovođenje huliganskom grupom i trgovinu narkoticima. Ubrzo zatim i poljske specijalne policijske jedinice su pohapsile nekoliko desetina huligana, dok je Mihalski pobegao iz Poljske.

Uzbuna za reakciju vlasti bila je i specijalna emisija koju je pripremio Šimon Jačak i emitovao je u septembru prošle godine. Posle nje, klupski čelnici su podneli ostavke, a grad Krakov ubedio je Fudbalski savez Poljske da sav novac koji sleduje Visli nastavi da uplaćuje gradu kako bi se pokrili troškovi stadiona koji je grad finansirao. Mihalski je potom uhapšen u Italiji, a tokom 2019. očekuje se da bude osuđen.

Video-klipovi hapšenja huligana i istrage policije unutar sedišta TS Visla otežali su pronalaženje investitora za ovaj klub. A posle poverioca koji su tražili naplatu svojih potraživanja i neisplaćeni grači prvog tima su stali u red.

Visli je trebao spasilac.

PREVARANT IZ KAMBODŽE

U decembru se činilo da su ga pronašli. Francuski biznismen kambodžanskog porekla pod imenom Vana Li, tvrdio je da želi da ozbiljno investira u fudbalske kubove širom sveta i objavio da je spreman da kupi 60% vlasništva nad Vislom iz Krakova. Ostatak bi bio u vlasništvu kompanije Nobl Kapital Partners, britanskog investicionog fonda koji je predstavljao švedski biznismen Mats Hartling. Čitav posao trebalo je da košta oko 12.000.000 poljskih zlota (2.700.000 evra).

Li je doputovao u Krakov da gleda utakmicu Visle, počeo da sastanči sa ljudima bliskim klubu, ali niko u ovom gradu nije znao ništa o njemu, osim imena i obećanja da će investirati u klub.
“Upoznao sam Vanu Lija, on je stvaran i postoji. Ima dokumenta, ličnu kartu, državljanin je Francuske. Video sam svojim očima”, rekao je Rafal Vislocki, jedan od retkih klupskih funkcionera koji nije imao veze sa Šarksima.

Li, Visloski i ostali klupski funkcioneri posmatrali su uživo utakmicu s Lehom 21. decembra i poraz od 1:0. Bila je to poslednja utakmica jesenjeg dela prvenstva, a uprkos organizacionim problemima i dugovima Visla je završila prvi deo sezone na respektabilnom osmom mestu. Li im je tom prilikom stavio do znanja da nije zadovoljan načinom igre, priča Vislocki, ali mu je delovalo da francuski biznismen zna kako se vodi fudbalski klub.
“Kada sam mu postavio teška pitanja, znao je da mi odgovori”, kaže Rafal.

Ugovor o kupovini je potpisan, sve je bilo gotovo, ali je funkcionerima Visle jedna stvar bila sumnjiva. Uprkos tvrdnjama da ima na računu milione dolara, Li je u Krakov došao redovnom avionskom linijom, a kada je završena cermonija potpisivanja ugovora u Gradskoj skupštini sakrio se od fotoreportera uz pomoć crnog kišobrana.

Većina novca obećana za hitno rešavanja dugova koja je trebalo da stigne za nekoliko dana, nikada nije došla. Li je, najpre, čelnicima grada rekao da mu je telefon ukraden pa nije mogao da izda nalog da novac bude uplaćen. Kasnije, im je rečeno da je biznismen imao i srčani udar prilikom leta svojim privatnim avionom ka Njujorku.

Nikada posle toga nisu čuli ništa o njemu, a švedski biznismen Mats Hartling koji mu je bio partner rekao je da je Vana Li “kriminalac kojeg treba privesti pravdi”.

U tim trenucima Visla iz Krakova je imala mnogo ozbiljnijih problema od potrage za investitorom.

Transfer pijaca se otvarala 1. januara, a zbog činjenice da je klub izgubio licencu za takmičenje u eliti usled nagomilanih dugova i sa gomilom neplaćenih igrača koji su pretili odlaskom, klubu je ostalo samo nekoliko nedelja da se stabilizuje.

Vislocki, koji se iskazao ranije u vođenju omladinske škole, imenovan je za predsednika kluba.

Blaščikovski, koji je postao višak u nemačkom Volfzburgu, nagovestio je da razmišlja o povratku u klub. U januaru, Kuba i još dva biznismena udružili su snage i obezbedili Visli vitalnu novčanu injekciju kako bi se najpre isplatili igrači. Takođe, Blaščikovski se obavezao da će igrati za Vislu sve dok se klub ne stabilizuje i dok licenca za igranje u prvoj ligi ne izgubi prefiks privremena koji trenutno nosi.

Kuba iz perioda u Borusiji

Na kraju, Visla je prodala osmoricu provimaca u januaru, ali je dolazak Blaščikovskog umanjio gubitke u igračklom kadru.
“Kuba nam je vratio veru da možemo ponovo da učinimo ovaj klub velikim”, kaže Vislocki.

BUĐENJE VISLE

Nekoliko dana posle početka priprema koje je obeležio povratak Kube, stigle su i prve lepe vesti za Vislu. Klubu je od strane Fudbalskog saveza Poljske izdata trajna licenca za takmičenje, što je bio znak da mogu da počnu da prodaju karte za utakmice prolećnog dela šampionata. Vislocki je tom prilikom obelodanio da je klub porodao pet odsto vlasništva navijačima za manje od 24 sata čime je prikupljeno 4.000.000 zlota, odnosno nešto manje od 1.000.000 evra.

Blaščikovski je potom potpisao ugovor, ali mu pravila poljske lige nisu dozvolila da igra za džabe. Zato je odlučio da 500 zlota (oko 100 evra) donira lokalnom domu za nezbrinutu decu u Krakovu. Ipak, novi vlasnik se i dalje traži, jer bi bez njega bilo nemoguće da klub dobije licencu za takmičenje sledeće sezone.

Vislin trener Mačej Stolarčuk koji je prošlog leta preuzeo klub, do sada je radio samo u situaciji haosa i besparice. I on je, upoznao Lija, čija su prazna obećanja poljski mediji naduvali.
“Govorili su da ćemo biti poljski Mančester Siti. Ali mogu da kažem da ni tim ni ja nismo poverovali nijednog trnutka u njegove laži”, rekao je trener.

Njegova jedina birga je kako će tim igrati u nastavku sezone. Kuba Blaščikovski jeste bonus za Vislu, što je pokazao i sinoć u sveličanstvenoj pobedi nad Legijom iz Varšave od 4:0 u velikom derbiju poljskog prvenstva.
“Svi samo u njega gledaju, samo o njemu pričaju. A i svi rivali se žestoko trude da ga zaustave. Zato je naš cilj da ga zaštitimo”, podvlači Stolarčuk.

Ipak, posle sinoćne utakmice nije mu trebala zaštita od protivnika, nego od razdraganih navijača svog tima. Zbog Jakuba Blaščikovskog su posle mnogo godina roditelji počeli opet da dovode decu na stadion Visle iz Krakova.

Kuba je tračak nade za ovaj klub i malo ostrvo u moru lažnih fudbalskih ljubavi.

Foto: Reuters


tagovi

Jakub BlaščikovskiVisla Krakov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara