Vinsent Jansen, Dris Mertens, Tobi Aldervejreld (©AFP; ©Reuters)
Vinsent Jansen, Dris Mertens, Tobi Aldervejreld (©AFP; ©Reuters)

Overmars i Van Bomel spremaju ozbiljan projekat: Ugovoren premijerligaški špic, napad na Mertensa i Aldervejrelda

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.06.22. | 10:51

Antverpen ima velike ambicije

Poslednjih godina Antverpen važi za jedan od boljih belgijskih klubova. Pre dve je osvojio prvi trofej posle tri decenije (Kup), u sezoni 2020/21 je bio i drugi na tabeli Župile Pro lige, a takmičarski ciklus za nama okončao je kao četvrti i izborio se za plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije. Uprava je počela da ulaže ozbiljan novac, dovodila poznata imena iz evropskog fudbala, ali ovog leta preti da potpuno zaseni konkurenciju.

Za sportskog direktora kluba postavljen je Mark Overmars, ulogu šefa struke preuzeo je Mark van Bomel, a uprava je postigla dogovor sa bivšim napadačem Totenhema Vinsentom Jansenom za platu od 2.500.000 evra. Za sličan novac u klub bi mogao da stigne i bivši štoper Sparsa Tobi Aldervejreld, a na listi želja Crvenih je i najbolji strelac u istoriji Napolija Dris Mertens.

Izabrane vesti

Minule sezone Anverpen je potrošio 28.690.000 evra i doveo čak 19 igrača. Izdvojili su se transferi Mišel-Anžea Balikviše iz Standard Liježa (5.000.000 evra), zatim Bjorna Englesa iz Aston Vile (3.500.000 evra), Mišela Freja iz Fenerbahčea (2.000.000 evra), ali i bivšeg bisera Ajaksa Viktora Fišera (iz Kopenhagena za 1.500.000 evra), kao i Johanesa Egeštajna iz Verdera (1.000.000 evra). Najveće pojačanje svakako je bio Radža Naingolan, koji je iz Intera došao kao slobodan igrač.

Ranijih godina uprava umela da iznenadi angažovanjem igrača poput Kevina Miralasa, Veslija Huta, Stivena Defura, Dijumersija Mbokanija... Sada sprema spektakularan prelazni rok.

Vlasnik Pol Gejsens neće žaliti novac. Pre šest meseci je povećao budžet kluba za 21.600.000 evra i počeo da kuje plan za leto.

Dogovor sa holandskim reperzentativcem Jansenom je postignut i on će postati ubedljivo najplaćeniji igrač belgijskog šampionata. Svojevremeno najbolji strelac Eredivizije će staviti paraf na četvorogodišnji ugovor težak 10.000.000 evra.

Jansen se posle odličnih izdanja u AZ Alkmaru nije snašao na severu Londona. U senci Harija Kejna nije uspeo da pokaže svoj potencijal, pa već tri godine igra u meksičkom Montereju (94 nastupa, 24 pogotka). Ima 28 godina i čini se da mu je prelazak u Antverpen poslednja prilika da vrati karijeru na pravi put.

Jansen i Aldervejreld u prvom timu Totenhema (©AFP)Jansen i Aldervejreld u prvom timu Totenhema (©AFP)

Sledeći Overmarsov zadatak je da vrati Aldervejrelda kući. Bivši štoper Ajaksa, Sautemptona, Atetiko Madrida i Totenhema je rođen u Antverpenu, nije nikada bio član Crvenih, a od minulog leta nastupa za Al Duhail. Navodno se čeka samo da klub iz Katara pošalje papire i da transfer bude kompletiran, a iskusnog belgijskog reprezentativca čeka slična plata kao Jansenova.

Nije ni tu kraj, pošto je Antverpen rešen da vrati kući i legendu Napulja. Mertens je već devet godina pod Vezuvom. Voleo bi da ostane još malo, ali mu ističe ugovor i nova ponuda od italijanskog kluba još nije stigla. Crveni bi to da iskoriste.

Da bi Overmars mogao da završi posao govori i činjenica da je sjajni napadač u sezoni 2012/13 delio svlačionicu sa šefom struke Anverpena Markom van Bomelom. Zajedno su branili boje PSV-a, a sada bi bivši vezista mogao da bude trener 35-godišnjem napadaču.

Pritom je Mertens nedavno postao i otac, pa se u klubu nadaju da bi povratak u domovinu mogao takođe da mu bude primamljiv. Rodni Leven je manje od 50 kilometara udaljen od Anverpena. Jasno da će ga dobro društvo dodatno približiti odluci da se vrati.

Ubojiti strelac je karijeru počeo u Gentu, gde nije dobio pravu priliku, da bi se afirmisao u Holandiji (AGOVV, Utreht, PSV), a potom u Napoliju stekao slavu. Na 397 nastupa u plavom dresu postigao je 148 pogodaka i zasenio slavnog Dijega Maradonu, kao i Mareka Hamšika.

Ozbiljan projekat raste u najstarijem belgijskom klubu (142 godine). Stvara se tim za napad na titulu. Klub Briž je dominantan u poslednjem periodu, uzdrmao ga je Union u sezoni za nama, a sada će ga Antverpen ozbiljno poljuljati kako stvari stoje. Nisu Crveni osvojili titulu od 1957. godine (četvrta), a ukoliko direktor Mark Overmas ostvari sve planove, mogli bi da budu i ozbiljan takmac u Ligi konferencije.

Zamislite samo ekipu, Aldervejreld u zadnjoj liniji, Naingolan u veznom redu, Mertens i Jansen u napadu... A direkcije im daje Van Bomel.


tagovi

Letnji prelazni rok 2022Vinsent JansenDris MertensTobi AlderveireldMark OvermarsMark van Bomel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara