Rafael Vejga (©Reuters)
Rafael Vejga (©Reuters)

Palmeiras jak kao zemlja, polufinale plej-ofa nadohvat ruke

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.03.22. | 23:10

Brazil, šampionat Paulista: Veliki Zeleni najviše pokazali u prvom delu sezone, a noćas (01.35) na stadionu Alijanc park stiže slabašni Ituano

Kao najbolji tim u dosadašnjem izdanju Paulista šampionata, Palmeiras, noćas (01.35) se vraća na teren u potrazi za plasmanom u polufinale plej-ofa. Na stadionu Alijanc park u Sao Paulu u jednom eliminacionom meču četfrtfinala protivnik će mu biti Ituano, drugoplasirani klub iz Grupe C.

Državno prvenstvo Sao Paula zadržalo je svoju tradicionalnu formu sa 16 ekipa podeljenih u četiri grupe i u svakoj od njih sa po četiri učesnika. Međutim, sistem takmičenja je takav, da jedan klub igrao sa svim ostlim ekipama iz drugih grupa osim sa onima u svojoj. Posle 12 kola, prva dva iz svake grupe obezbeđuju plasman u eliminacionu fazu. Četvrtfinale i polufinale igraju se na jedan meč, dok će samo finale biti sa uzvratnim susretom.

Izabrane vesti

Posle niza u kojem se suočio sa tri gradska rivala u tri velika Klasika i pobedio Sao Paulo (1:0), Santos (1:0) i Korintijans (2:1), Palmeiras je u nedelju skinuo nogu s gasa u meču koji je označio kraj grupne faze takmičenja. Verdao je već unapred bio kvalifikovan za četvrtfinale s prvog mesta u Grupi C, tako da remi sa Red Bul Bragantinom nije poremetio učinak i plasman aktuelnog šampiona južnoameričkog kontinenta.

01.35: (1,25) Palmeiras (5,20) Ituano (11,0)

Duel je odigran na stadionu Nabi Abi Čedid, u Bragansi. Helinjo je u 26. minutu doveo Bragantino u vođstvo. Palmeiras je uspeo da izjednači tek u 81. minutu iz penala koji je realizovao Dejverson. Isti igrač samo tri minuta kasnije dobio direktan crveni karton, a kako čelnici Verdaa saopštavaju, možda mu je to bila i poslednja utakmica u dresu Palmeirasa. Tako je tim Abela Fereire morao da se u poslednjim minutima brani s igračem manje. Učešće u grupnoj fazi Palmeiras je zaokružio sa 30 bodova (devet pobeda i tri remija), kao jedini neporaženi tim, sa 17 postignutih golova i apsolutno nepremostivom odbranom koja je primila samo tri gola, što ujedno predstavljala i najbolju kampanju jednog tima u ukupnom plasmanu, sa sedam bodova iznad njegovih najbližih pratioca Korintijansa i Sao Paula.

Igrajući na Alijanc Parku, Palmeiras je do sada bio besprekoran, računajući sve utakmice koje je odigrao, bilo za prvenstvo Paulista ili finale južnoameričke Rekope, ima maksimalan učinak u svih sedam utakmica.

Ituano je u subotu u poslednjem kolu grupne faze gostovao očajnoj Ponte Preti koja se borila za opstanak. Makaka je morala da pobedi na toj utakmici kako bi zadržala nadu da će izbeći ispadanje, pored toga zavisila je i od drugih rezultata. Ipak, tim iz Kampinasa nije uspeo, bilo je 2:2.

Ponte Preta je na tom meču čak dva puta bila na putu opstanka. Prvo preko Ribamara koji je u 19. minutu iz kaznenenog udarca doveo svoju ekipu u prednost. Odgovor je Ituana došao je u 39. minutu golom Kajo Mendesa. Scenario je ponovljen i u drugom delu susreta, kada je već u prvom minutu Ribamar postigao drugi gol za Ponte Pretu, ali je Žerson Magrao ponovo doneo izjednačenje ekipi iz Itua. Rezultat je na kraju nije bio povoljan ni po Botafogo i Mirasol, koji su računali na Ituanov kamen spoticanja kako bi se dokopali drugog mesta u Grupi C, koje im je izmaklo za bod odnosno dva, čime su ostali bez šanse za dalji tok takmičenja.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Međutim, niko od njih nije uspeo da dobije svoju utakmicu. Botafogo je izgubio od Sao Paula sa 2:1 na Morumbiju, dok je Mirasol poražen od Ferovirarija sa 2:0 na Fonte Luminosu. Na ovaj način Ituanu je sa 19 bodova (pet pobeda, četiri remija i tri poraza) bilo dovoljno da ostane na drugoj poziciji Grupe C. Međutim, ovaj remi baca senku na efikasnost na gostovanima gde nije pobedio ni u jednoj utakmici. Od 18 bodova koliko je bilo u opticaju, osvojio je samo četiri i pri tom postigao tek pet golova, dok je odbrana kapitulirala u sedam navrata.

Poslednji put Palmeiras i Ituano sastali su se u prvom kolu grupne faze u sezoni 2020 Paulista šampionata. Verdao je na tom gostovanju slavio sa ubedljivih 4:0. Palmeiras je poslednji put izgubio od Ituana u sezoni 2017, takođe na gostovanju u grupnoj fazi, dok isti protivnik nikada nije ostvario pobedu na Alijans Parku od kada je izgrađen za potrebe Svetskog prvenstva 2014. godine.

BRAZIL, ŠAMPIONAT PAULISTA – ČETVRTFINALE PLEJ-OFA (JEDAN MEČ)

Sreda

Sao Paulo – San Bernardo 4:1 (0:0)

/Rodrigo Nestor 65, Maja 82, Markinjos 88, Kaleri 90+2 – Davo 53/

Bragantino – Santo Andre u toku

01.35: (1,25) Palmeiras (5,20) Ituano (11,0)

23.00: Korintijans - Guarani

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

PalmeirasJužna AmerikaPaulista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara