Fudbaleri Ki Klaksvika (©AFP)
Fudbaleri Ki Klaksvika (©AFP)

Pao je i Karabag, samo jedan tim u Evropi dominantniji od Zvezde

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.04.23. | 10:30

Moćni KI Klaksvik

Igrao se 72. minut kada je Nemac Džoj Lans Mikels pomahnitao. Dva gola u pet minuta postigao je fudbaler Sabaha i njegov tim je učinio nemoguće – savladao Karabag. To naravno ne znači da će mu i skinuti krunu, ali aktuelni šampion pretrpeo je prvi poraz u prvenstvu što znači da je u ligama koje traju od leta do proleća jedina preostala bezgrešna ekipa u Evropi – beogradska Crvena zvezda.

Nije šala, mada je pitanje koliko svedoči o kvalitetu crveno-belih, a koliko o neujednačenom takmičenju u Srbiji. Što svakako nije Zvezdin problem, ona može samo da bude ponosna na to što je u dosadašnjih 30 kola ostvarila čak 26 pobeda, uz četiri remija i gol razliku 81:14 što će joj i doneti priliku da već u subotnjem derbiju sa TSC-om osvoji i šestu uzastopnu titulu prvaka Mozzart Bet Superlige.

Izabrane vesti

Međutim, to ne znači da je Zvezdina dominacija jedinstvena u Evropi, jer ako gledamo i one severnije lige, koje se zbog oštrih zima igraju od proleća do novembra ili decembra, naletećemo na primer moćnog KI Klaksvika. I nećemo gledati samo ovu sezonu, jer ona je tek počela i startni učinak od pet pobeda u pet kola ne mora ništa da znači. Ali kad na to dodamo i prošlu sezonu – a ona će dati predstavnika za evropska takmičenja u narednom ciklusu takmičenja – videćemo svu snagu Klaksvika, ostrvskog giganta sa stadionom kapaciteta 530 sedećih mesta.

Sad ozbiljno, KI je do jubilarne, 20. titule šampiona – uspešniji je samo HB Torshavn sa 24 – stigao u sezoni u kojoj odigrao 27 utakmica i ostvario 25 pobeda, uz samo dva remija i nestvarnu gol razliku 78:7. Drugoplasirani Vikingur ostao je na 19 bodova razlike. Možemo samo da pretpostavimo da će ovu generaciju Klaksvika, tamo inače igra i Deni Pavlović, znate ga iz Voždovca ili Novog Pazara, mediji na Farskim Ostrvima u narednim godinama nazivati “nepobedivima” ili nešto tome slično.

A, da li će i Zvezdinu, zavisiće od plej-ofa u kome crveno-bele čeka još šest utakmica, ali sa najtežim rivalima i objektivno – minimalnim motivom s obzirom da je šampionska trka odavno gotova.

Svi drugi evropski klubovi tu su šansu već izgubili. Neki još na početku sezone, kao recimo Salcburg koji je letos u sudaru sa Šturmom pretrpeo jedini poraz u Bundesligi Austrije.

Ako gledamo ove najjače lige, svakako je neporeciva i Seltikova dominacija u Škotskoj. U 32 kola ostvarili su 30 pobeda, 12 već uzastopce, jednom igrali nerešeno, ali jednom i izgubili, još 18. septembra na gostovanju kod Sent Mirena. Zanimljivo, istog dana je i PSV u ludom derbiju savladao Fajenord i klubu iz Roterdama naneo jedini poraz u Erediviziji. U Ukrajini, Šahtjor je 19. novembra pao pred Dnjiprom-1 i pozdravio se sa zvanjem nepobedivog.

Samo jedan poraz imaju još Flora u Estoniji, Šerif u Moldaviji, Kosmos u San Marinu, gibraltarski Linkoln Red Imps, Hamrun Spartans sa Malte i luksemburški Svift Esperanž, ali objektivno – nisu tu lige za poređenje. Kao što uostalom nije ni prvenstvo Farskih Ostrva, ali – kapa dole Klaksviku. Uz podsećanje da je baš KI bio protivnik beogradskih crveno-belih u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2000/2001, kada je na njegovoj klupi sedeo Tomislav Sivić, ali nije mogao da spreči lagan prolaz beogradskog tima rezultatom 5:0 u dvomeču.

Da završimo na kraju sa konstatacijom da ni broj poraza ne mora ništa nužno da znači. Primera radi, u Francuskoj Lans ih ima četiri, jedan manje od Pari Sen Žermena, a svi znamo ko će biti šampion. Nordsjeland je u Danskoj izgubio četiri utakmice, tri manje od Kopenhagena, pa mu opet gleda u leđa zbog velikog broja nerešenih ishoda. Čak i petoplasirani Randers, 11 bodova iza Kopenhagena, ima poraz manje od lidera…

Kako bilo…

TIMOVI SA NAJMANJIM BROJEM PORAZA PO PRVENSTVIMA:

Austrija: Salcburg (1)

Albanija: Tirana (8)

Jermenija: Ararat Jermenija (3)

Andora: Atletik Klub d’Eskalades (2)

Azerbejdžan: Karabag (1)

Belorusija: BATE Borisov, Dinamo Minsk (3)

Belgija: Genk, Union Sen Žiloaz (5)

Bosna i Hercegovina: Zrinjski (3)

Bugarska: CSKA Sofija, Ludogorec (2)

Hrvatska: Dinamo Zagreb (3)

Kipar: Aris Limasol (3)

Češka: Sparta Prag (2)

Danska: Nordsjeland (4)

Engleska: Arsenal (3)

Estonija: Flora (1)

Farska Ostrva: KI Klaksvik (0)

Finska: HJK Helsinki, KuPS (3)

Francuska: Lans (4)

Gruzija: Dinamo Tbilisi (4)

Gibraltar: Linkoln Red Imps (1)

Nemačka: Bajern Minhen (3)

Grčka: Panatinaikos, Olimpijakos (3)

Mađarska: Kečkemet (3)

Island: Brejdablik (4)

Izrael: Makabi Tel Aviv (4)

Italija: Napoli (3)

Kazahstan: Astana (5)

Letonija: Valmijera (3)

Litvanija: Žalgiris (4)

Luksemburg: Svift Esperanž (1)

Malta: Hamrun Spartans (1)

Moldavija: Šerif (1)

Crna Gora: Budućnost (5)

Holandija: Fajenord (1)

Severna Makedonija: Struga (2)

Severna Irska: Larn (4)

Norveška: Molde (2)

Poljska: Rakov, Legija (3)

Portugal: Benfika, Porto (3)

Irska: Šamrok Rovers (5)

Rumunija: Farul (5)

Rusija: Zenit (2)

San Marino: Kosmos (1)

Srbija: Crvena zvezda (0)

Slovačka: Dunajska Streda (3)

Slovenija: Olimpija (6)

Španija: Barselona (2)

Škotska: Seltik (1)

Švajcarska: Jang Bojs (2)

Švedska: Heken (2)

Turska: Galatasaraj (3)

Ukrajina: Šahtjor (1)

Vels: Nju Sejnts (1)

Napomena: Ovde nema Lihtenštajna, jer tamošnji najbolji tim Vaduc igra u drugoj ligi Švajcarske, a titulu u otadbžini osvaja kroz kup takmičenje. Ni Kosova i Metohije, iz svima dobro znanih razloga.


tagovi

Ki KlaksvikFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara