Partizan zaribao u Nišu, sjajni Radnički preokretom ustoličio Zvezdu na lidersku poziciju (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pon. 11.12.23. | 17:55

Crno-beli ispustili vođstvo na Čairu, jedan štoper skrivio penal, drugi dao autogol, za drugi poraz u šampionatu – 2:1 za preporođenog domaćina

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Čair ostaje nerešiva enigma za Partizan. Ni sedmi put u poslednjih devet pokušaja crno-beli nisu uspeli da trijumfuju u Nišu. Ne samo to, već su tek drugim porazom u tekućem prvenstvu, na devet dana pred večiti derbi, zbog lošije gol-razlike, prepustili lidersku poziciju Crvenoj zvezdi, sa kojom su sada bodovno poravnati.

Izabrane vesti

Ono što je u dosadašnjem toku prvenstva pošlo za rukom samo TSC-u, uspelo je sada i fudbalerima Radničkog. Iako će se sigurno izvlačiti naslovi kako je “Parni valjak zaribao u blatu niškog Čaira” – s pravom, jer teren je zaista bio u očajnom stanju – treba reći da je na naplatu stiglo provlačenje crno-belih koje traje već duže vreme, a da su Nišlije odigrale utakmicu na gornjoj granici svojih mogućnosti i sasvim zasluženo slavile sa 2:1.

U situaciji su da je za njih svaki bod kapitalan, jer su im čak i timovi u zoni baraža bežali po četiri boda rastojanja, pravi podvig ekipe Slavoljuba Đorđevića, dok su Partizan preskupo koštali gafovi štopera. Jedan je skrivio penal (Saničanin), drugi je postigao autogol (Ilić), pa ni vođstvo koje je doneo Saldanja nije pomoglo. Krčag ide na vodu dok se ne razbije...

Fudbalere Radničkog kao da posebno inspiriše crno-bela boja. Izgledali su ove večeri najbolje ne samo otkako ih predvodi Slavoljub Đorđević, več i uopšte od početka sezone. Ekstremno motivisani, nazad zategnuti tako da ni muva ne može da proleti, pa su gosti u nekoliko situacija malo i prekombinovali u kaznenom prostoru rivala, ali su ih redovno čekala najmanje po dvojica igrača u bloku.

Pretile su Nišlije u tranziciji, bile opasnije u prvom poluvremenu, ugrožavale protivnika udarcima Pejovića iz daljine, brzinom Save Petrova, lucidnošću Mesarovića. Pa ipak, najbolju šansu imale posle prekida i poklona svog nekadašnjeg golmana. Igrao se 16. minut kada je Aleksandar Jovanović iz čista mira ispustio loptu, a Bakić pokušao improvizovanim makazicama – preko gola. Neverovatnom promašaju Petrova u finišu prvog dela igre prethodio je naknadno sankcionisani ofsajd, mlakom udarcu glavom Belakovića iz odlične pozicije - nesankcionisani prekršaj istog igrača.

Nije bilo ideje na drugoj strani kako da se razbije jak blok Radničkog. Zahid se izvlačio i tražio loptu, ali nije uspevao da iskreira, najčešće su crno-beli loptom gađali Kalulua, ali se on nije snalazio, a jedini pravi udarac na gol gosti su uputili pred ssm odlazak na odmor. Odapeo je Natho sa ivice kaznenog prostora, ali je Rosić bio na mestu.  

Kao što je izvesno da će Ptica trkačica nadmudriti Peru kojota, da će se gosti na veselju uz Bajaginu “Moji su drugovi” uhvatiti u vozić, pa maltene koliko je sigurno da će posle utorka svanuti sreda, baš toliko je u fudbalu sigurno da će promašena stopostotna šansa biti kažnjena na drugoj strani. Glavni akteri bili su Bazil Jamkam I Mateus Saldanja, a između dve situacije jedva da je prošlo par desetinma sekundi u 52, odnosno 53. minutu. Mesarović je spojio svog Kamerunca sa golom, ovaj to nije znao da iskoristi, isto je uradio Kristijan Belić sa svojim Brazilcem, a on greši.

Crno-beli su odahnuli, ali nakratko. Na isteku 57. minuta Aleksandar Jovanović iskupio se za grešku iz prvog poluvremena neverovatnom intervencijom. Bukvalno je izvukao loptu iz gola nakon pokušaja Belakovića.

I onda, u 64. minutu, parvo niotkuda, Saničanin je udario rukom u glavu Belakovića, a sudija Marko Ivković bez imalo razmišljanja pokazao na belu tačku. Loptu je uzeo Sava Petrov, samo je bocnuo i tako prevario Jovanović, postigavši već drugi gol ove sezone protiv svog matičnog kluba, ali i prekinuvši post fudbalera Radničkog koji je trajao preko 450 minuta takmičarskog fudbala.

Ekspresno je Duljaj ubacio u igru Nikolića umesto Natha, rasla je nervoza na terenu, ali je Radnički bio taj koji je bivao sve opasniji. Jovanović je još jednom vadio kestenje iz vatre posle udarca Mesarovića, međutim posle kornera u 73. minutu nije mu bilo spasa. Mihajlo ilić je nespretno reagovao i zatresao sopstvenu mrežu. Od početka sezone u Radničkom čekaju gol posle kornera, prizvao ga je trener Đorđević u najavi utakmice, a eto, za to su se pobrinuli sami fudbaleri Partizana. 

Najveću šansu za izjednačenje imao je Zahid u 90. minutu kada je izašao sam ispred Rosića, ali je šutirao pored gola. Opsedali su crno-beli gol Radničkog, no bez prave ideje kako da ga ugroze. Štoperi jesu tragičari, ali je ceo tim zaribao. Onako kako je najčešće dolazio do pobeda ove sezone, sada je izgubio – preokretom.

“Kec u Nišu” nije imao ko da skandira – Radnički je opet bio bez podrške svojih najvernijih navijača. Ipak, to mu nije smetalo da prvi put pobedi na Čairu još od 17. septembra. I to kako!

RADNIČKI – PARTIZAN 2:1 (0:0)

/Petrov 67p, Ilić 73ag - Saldanja 53/

Niš. Stadion Čair.

Gledalaca: 7.000.

Sudija: Marko Ivković (Lajkovac).

Žuti kartoni: Vojnović, Petrov (Radnički), Ilić, Stojković, Saničanin. (Partizan).

Radnički (4-2-3-1): Rosić 7 – Jamkam 7, Vojnović 7.5, Bakić 7, Petrović 7 – Pejović 7, Ilić 7 – Jovanović 7 (od 90+3. Frej), Mesarović 8 (od 77. Stajić), Belaković 7.5 (od 77. Cvetković) – Petrov 7.5 (od 85. Ivelja).

Partizan (4-2-3-1): A. Jovanović 6.5 – Stojković 5.5, Ilić 5, Saničanin 5, Antić 5.5 – Kanute 6 (od 62. Šćekić 5.5), Belić 6 (od 78. D. Jovanović) – Kalulu 5 (od 78. Menig), Natho 6 (od 70. Nikolić), Zahid 6 – Saldanja 6.5.

Igrač utakmice: Aleksandar Mesarović (Radnički) 8.

MOZZART BET SUPERLIGA – 18. KOLO

Subota

Radnički 1923 - TSC 0:0

Crvena zvezda - Mladost Lučani 3:1 (1:1)

/Katai 8pen, Mijatović 68, Hvan 88 – Sremčević 10/

Železničar - Spartak 2:1 (2:1)

/Romanić 10, Hajdin 30 - Tošeski 12/

Nedelja

Radnik - Voždovac 1:1 (0:1)

/Đurđević 81 ag – Flemings 14/

Javor – Čukarički 1:2 (0:1)

/Bosić 55 – Ivanović 8, Stanković 89/

IMT - Novi Pazar 1:0 (0:0)

/Luković 46/

Ponedeljak

Radnički Niš - Partizan 2:1 (0:0)

/Petrov 67p, Ilić 73ag - Saldanja 53/

18.30: (1.55) Vojvodina (4,10) Napredak (6.25)



tagovi

Mozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara