Suma daje gol na prethodnom prvenstvenom derbiju u Humskoj (© Star sport)
Suma daje gol na prethodnom prvenstvenom derbiju u Humskoj (© Star sport)

Pet godina sa minusom na derbi

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.10.20. | 16:12

Opet stara priča kad su crno-beli u pitanju

Bio je 25. april 2015. godine, poslednji večiti derbi u sezoni, 148. po redu. Zvezda je dočekala Partizan na Marakani sa pet bodova zaostatka. Samo pobeda je mogla da je održi u borbi za titulu. Na kraju 0:0 i crno-beli su mirno otplovili ka šampionskoj kruni.

Bilo je to poslednji put da je Partizan došao na večiti derbi sa bodovnom prednošću u odnosu na večitog rivala! Punih pet godina je prošlo od tada, predstojeći nedeljni meč biće 15. po redu od tog aprilskog susreta na Marakani. A, Partizan ponovo, gledajući tabelu, nema ulogu favorita.

Izabrane vesti

Naredne jeseni Partizan je sa Zoranom Milinkovićem na klupi jurio plasman u Ligu šampiona, ali se isprečio BATE Borisov, dok je na klupu Zvezde seo Miodrag Božović. Prvi derbi, 149. po redu, igrao se na Marakani. Zvezda je imala pet bodova više, s tim što je Partizan imao utakmicu manje na kontu. Meč je završen pobedom crveno-belih 3:1.

Naredni derbi igrao se u Humskoj. Partizan je promenio trenera, Ivan Tomić je bio na klupi, a meč je dočekao u nezapamćenom bodovnom minusu, većem nego što je bio temperaturni. Zvezda je bila prva sa 65, a crno-beli su bili tek peti na tabeli sa 36 bodova. Domaćin je čak poveo, ali je susret završen slavljem crveno-belih od 2:1.

U aprilu je igran poslednji derbi u sezoni, na Marakani, a Zvezda je imala posle podele bodova na početku plej-ofa 14 bodova više. Konačan rezultat je bio 1:1, Everton je golom u poslednjem minutu doneo bod crno-belima.

Sezona 2016/17 ostala je urezana u pamćenju grobara, a tad je osvojena i poslednja titula. Malo ko je uoči prvog derbija verovao da je moguće doći do nje, jer je tim Marka Nikolića na petom mestu tabele imao devet bodova manje od lidera Zvezde (22:13). Međutim, golom Leonarda crno-beli su dobili meč i krenuli u neverovatnu seriju.

Sledeći večiti derbi, broj 153, igrao se na crveno-beloj strani Topčiderskog brda. Zvezda ga je dočekala sa šest bodova prednosti (60:54). Završen je bez pobednika – 1:1.

Ali, nedugo potom, na startu plej-ofa, sastanak istih rivala na istom mestu. Zvezdina prednost je prepolovljena na tri boda i Partizan je osetio šansu. Nikolićev sastav je slavio sa 3:1 i bodovno se izjednačio sa večitim rivalom na tabeli. Zvezda se posle saplela na voždovačkom krovu i Parni valjak je došao do titule.

Jesen je donela derbi broj 155. Prvi u sezoni igrao se na najvećem stadionu, a ponovo je Zvezda bila prva, imala je 15 bodova, dok je Partizan osvojio tri manje. U tvrdom meču bez mnogo šansi mreže se nisu tresle – 0:0.

Dok je došao na red sledeći susret večitih rivala Partizan je pao u debeli minus. Imala je Zvezda devet bodova vođstva (56:47), a susret u Humskoj završen je rezultatom 1:1. Navijači Partizana će ga pamtiti po penalu koji su dočekali posle više od 20 godina. Bod crveno-belima doneo je Ričmond Boaći.

Poslednji susret dva kluba sa jednog brda odigran je na Marakani u prvom kolu plej-ofa. Prednost Zvezde je prepolovljena na šest razlike (39:33) i crno-beli su se nadali da bi pobedom mogli da repriziraju veleobrt na tabeli kao godinu ranije. Šampionska trka jeste rešena te večeri, ali u korist crveno-belih, koji su dobili meč sa 2:1.

Došla je nova sezona, a Partizan je ponovo prvi duel sa Zvezdom dočekao gledajući joj u leđa. Bio je to 158. okršaj u istoriji, a šampion je imao dva boda više, uz utakmicu manje. Mogli su crno-beli makar na kratko da preskoče rivala, poveli su golom Rikarda, ali je Zvezdi remi doneo Boaći golom koji i danas izaziva polemike da li je lopta prešla gol-liniju.

Kako to obično biva sa Partizanom poslednjih godina, do narednog derbija već je bio u debelom zaostatku, čak 15 bodova iza crveno-belih. Igralo se na Marakani, Vladan Milojević i Zoran Mirković su bili na klupama, ponovo su crno-beli poveli (Nikolić), a bod Zvezdi doneo je Pavkov.

Mesec i po dana kasnije ponovo je Partizan došao na Marakanu, ali sa novim trenerom. Savu Miloševiću je pripalo da dovede sezonu do kraja, a na 160. derbi je došao sa 15 bodova minusa. Meč je dobila Zvezda sa 2:1.

Cela prošla sezona, od starta, imala je čudnovat tok, pa su tako na prvi derbi Partizan i Zvezda došli sa po dve utakmice manje u odnosu na ostatak lige. Tako su crveno-beli bili na četvrtom mestu tabele sa 18, a crno-beli na šestom sa 14 bodova. Parni valjak je odigrao odličnu utakmicu i slavio na svom terenu sa 2:0 (Suma, Tošić) i prišao komšijama na bod.

Ali, već do sledećeg susreta na Marakani tabela je drugačije izgledala: Zvezda prva sa 62, Partizan drugi sa 51 bodom. U jednom od najružnijih derbija u istoriji na semaforu su se menjali samo minuti – 0:0.

I u nedelju nas čeka 163. prvenstveni susret večitih rivala. I opet stara priča: Zvezda je lider sa 30 bodova, Partizan ima osam manje. I ponovo dolazi na meč sa novim trenerom – Aleksandrom Stanojevićem.

Ali, iako je 15 utakmica u nizu igrao kao autsajder na papiru, zbog bodovnog zaostatka, Partizan je dobio samo jednu utakmicu manje od rivala: tri naprema četiri.


tagovi

FK Partizan163. večiti derbi

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara