Petr Čeh (©Reuters)
Petr Čeh (©Reuters)

Petr Čeh ponovo među stativama

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.12.20. | 12:16

Legendarni golman će braniti za razvojni tim Čelsija

Okačio je minule godine Petr Čeh rukavice o klin, završio je 20-godišnju karijeru, ali je sada spreman da skine prašinu sa njih i ponovo stane među stative. Kako prenosi Atletik, 38-godišnji Čeh će braniti za razvojni tim Čelsija protiv Totenhema u Premijer ligi 2. Gradski derbi rezervnih timova na programu je u ponedeljak u Kingsmedou, a nekoliko je razloga zbog kojih će jedan od najboljih golmana koje je Evropa ikada videla ponovo navući rukavice.

Penzionisao se posle finala Lige Evrope 2019. godine između Arsenala i Čelsija, počastili su ga njegovi bivši saigrači sa Stamford Bridža sa četiri pogotka u Bakuu, a po okončanju profesionalne karijere prihvatio je ponudu Plavaca i vratio se u klub za koji je branio 11 godina da bude tehnički savetnik. Ipak, situacija sa virusom korona naterala je Plavce da iz penzije vrate 38-godišnjeg Čeha, priključili su ga treninzima i stavili na listu rezervnih igrača. Shvatili su u klubu ozbiljnost situacije, brojni klubovi širom Evrope su ostajali desetkovani zbog širenja virusa u svojim redovima, pa su želeli da pojačaju konkurenciju među stativama.

Izabrane vesti

Tako je Petr Čeh u treningu od septembra, nije branio ni na trening utakmicama doduše, ali se našao Frenku Lampardu pre svega tokom reprezentativnih pauza, kada su Kepa Arizabalaga i Eduard Mendi odlazili da brane boje Španije i Senegala. Sada će češki golman dobiti priliku da brani u jednoj utakmici i to protiv rezervnog tima Totenhema. Među stativama U23 ekipe Plavaca trebalo je da stoji Lukas Bergstrom, ali je on već branio u subotu i Čelsi ne želi da Finac brani ponovo u razmaku od samo 48 sati. Mogao je i mladi Hrvat Karlo Žiger među stative, ali odluka je da 19-godišnjak ostane u mehuru sa prvim timom, što je pokazatelj da je ispred Čeha u konkurenciji za Lampardovu ekipu. Nije poznato zašto među stative rezervnog tima neće stati mladi Sami Tlemsani, Francuz koji je u oktobru stigao iz Pariza, procena je da jednostavno struka u klubu želi da ukaže šansu Čehu da nastupi ponovo u jednoj takmičarskoj utakmici.

Šanse da Petr Čeh ponovo stane među stative u Premijer ligi su ipak jako male, ali postoje. Iza Mendija i najskupljeg golmana u istoriji fudbala Kepe u redu je Vili Kabaljero, a sada je jasno da je četvrti izbor Frenka Lamparda i njegovih saradnika hrvatski golman Karlo Žiger. Čeh je tako tek peti izbor, ali bitno je da je registrovan i da ipak postoji šansa da ga ponovo gledamo u akciji u elitnom rangu engleskog fudbala i to na golu tima čiju mrežu je čuvao više od jedne decenije.

Legendarni čuvar mreže je karijeru počeo u češkom niželigašu Hmel Bšaniju, vrlo brzo je skrenuo pažnju praške Sparte, da bi 2002. godine napustio domovinu i pojačao francuski Ren. Dobre partije u Bretanji preporučile su ga Čelsiju, za koji je potom branio od 2004. do 2015. godine. Upisao je 494 zvanična nastupa za Plavce, osvojio je sa klubom sa Bridža četiri titule u Premijer ligi, isto toliko trofeja u FA kupu, kao i tri u Liga kupu. Na krov Evrope se sa Čelsijem popeo 2012. godine, u sezoni odmah posle najvećeg klupskog uspeha na Starom kontinentu osvojio je Ligu Evrope. Branio je potom četiri godine za Arsenal, pa je u svoje vitrine dodao još jedan trofej najstarijeg fudbalskog takmičenja na svetu, FA kupa. Četiri puta je bio Zlatna rukavica Premijer lige, rekorder je po broju osvojenih nagrada za najboljeg češkog fudbalera.


tagovi

ČelsiPetr Čeh

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara