Luis Rubijales (Reuters)
Luis Rubijales (Reuters)

Pikeu milioni, Rubijalesu hitan poziv u Senat, Savezu tužba, fudbalskoj Španiji bruka, a Saudijci ćute

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.04.22. | 13:39

Nastavlja da se odmotava klupko oko sumnjivih ugovora Fudbalske federacije Španije i Saudijske Arabije o organizaciji Superkupa

Izabrane vesti

Ceo slučaj stigao je u klupe španskih zakonodavnih vlasti. Senator Karles Mulet zahtevao je od Rubijalesa da se hitno pojavi u Senatu i razjasni objavljene informacije o navodnom uzimanju provizija za organizovanje Superkupa u Saudijskoj Arabiji. Takođe je zatražio i dolazak ministra kulture i sporta Mikela Isete, kao odgovornog za politiku Vlade po tom pitanju. Smatra da je neophodno da se "da se izvrši inspekcija kako bi se proverilo da li su isplate provizija bile neregularne".

"Potrebno je da Ministarstvo finansija hitno analizirala da li su neki klubovi ili igrači postupili nepravilno, povećavajući svoje stratosferske prihode ili izbegavajući kontrole i procedure, i tako uprljali španski sport", rekao je Mulet.

U ime katalonske Građanske partije oglasio se njen portparol, Edmundo Bal.

"Rubijales mora da podnese ostavku zbog transparentnosti i poštovanja dobrog imidža španskog sporta, kome se dive i koji je primer širom sveta", rekao je Bal.

I dok se političari oglašavaju, Konfedensijal nastavlja da iznosi "prljav veš" u kome je nađeno da su u januaru 2020. godine Ana Munjoz, tadašnja potpredsednica RFEF i direktorka odeljenja za integritet, kao i svi članovi Etičkog komiteta, podneli ostavke zbog neslaganja sa potpisanim ugovorom sa Saudijskom Arabijom.

Etički komitet je tada u izveštaju naveo da je protiv Superkupa u Saudijskoj Arabiji "jer je to diktatura koja gazi prava žena, kažnjava homoseksualizam i primenjuje smrtnu kaznu, da je to jedna od najgorih tiranija na svetu u kojoj se sistematski krše ljudska prava i da ugovor o Superkupu služio samo za za 'pranje' njenog međunarodnog imidža".

RFEF se brani da je posao sa Saudijskom Arabijom oko organizacije Superkupa, uz saradnju kompanije Kosmos kao posrednika "potpuno čist i jasan", kao i da je taj potez "veoma pozitivan za španski fudbal".

"To je čista, jasna i transparentna operacija. Odličan potez za španski fudbal. Ponuđeno je 240.000.000 evra za šest godina, od čega će 120.000.000 otići direktno u neprofesionalni fudbal. Nadam se da će biti još ovakvih akcija", rekli su za agenciju Evropa pres izvori iz RFEF .

Ne vide ništa sporno u saradnji sa agencijom Kosmos čiji je vlasnik Đerar Pike ujedno i član Barselone, odnosno kluba potencijalnog učesnika Superkupa, a još manje što je ta firma dobila 4.000.000 evra provizije za svaku godinu odigravanja takmičenja u Saudijskoj Arabiji.

"Taj novac ni u kom slučaju nije provizija od RFEF, već upravo Saudijska Arabija toliko plaća Kosmosu za svaku od šest godina u kojima bi se takmičenje održavalo u ovoj azijskoj zemlji", dodaje izvor Evrope pres.

Sav haos nije se svideo mnogim klubovima koji su igrali u prethodnim izdanjima Superkupa, jer su dobili daleko manje novca od Reala i Barselone. Valensija koja je igrala 2019. godine, čeka pristup svim ugovorima Superkupa iz 2019. kako bi ratifikovala tužbu podnetu protiv RFEF za raspodelu udela u dobiti između klubova koji su učestvovali.

Valensija je svojevremeno kritikovala promenu modela Superkupa uspostavljenog 2019, povećavajući broj učesnika sa dva na četiri.

U januaru 2020. Slepi miševi su tvrdili da su od 2.500.000 evra koliko je bilo dogovoreno, dobili samo oko 800.000, zbog čega su podneli tužbu. Godinu dana je proces bio 'zaglavljen' u fioci jer se čekala odluka koji će sud razmatrati tužbu, da bi pre tri meseca sudija kome je dodeljen slučaj, utvrdio da Valensija treba da ima pristup svim ugovorima RFEF sa Saudijskom Arabijom, od televizijskih preko onih potpisanih sa drugim klubovima kako bi mogla da navede tačan iznos za koji veruje da mu sleduje.

Iz Valensije kažu da RFEF još nije dostavio svu dokumentaciju, ali da će se boriti do kraja za novac koji joj pripada.


tagovi

Superkup ŠpanijeValensijaĐerar Pike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara