Dragan Stojković Piksi (©Starsport)
Dragan Stojković Piksi (©Starsport)

Piksi se vratio da skine kletvu: Bez pobede nad Portugalijom od njegovog gola iz 1984.

Vreme čitanja: 2min | pet. 26.03.21. | 10:41

Srbija šest puta igrala sa Navigatorima i nikada nije slavila

Uhvatio se Dragan Stojković u koštac sa svim problemima koji okružuju fudbalsku reprezentaciju Srbije i svima od prvog dana čvrsto uveren poručuje da će pobediti.

Da će od Orlova napraviti tim vredan respekta, da će ih odvesti na Svetsko prvenstvo, da će napraviti, kako je rekao, da Srbija igra najlepši fudbal.

Izabrane vesti

Jedan veliki izazov na tom putu nameće se u subotu uveče na Marakani. Stiže Portugalija, evropski šampion, pobednik prve Lige nacija. Tim sa pregršt svetskih zvezda, bez slabog mesta u timu. A, na sve to, Navigatori su i reprezentacija koju Srbija nikada nije pobedila!

Štaviše, kakav kuriozitet: poslednji trijumf našeg državnog tima nad Portugalcima je bio 2. juna 1984. godine, pod imenom Jugoslavija. Prijateljski susret u Oeirašu je završen s rezultatom 3:2, a gol za trijumf postigao je mlađani Dragan Stojković Piksi iz penala u 83. minutu. Bio mu je to drugi nastup, a prvi gol za Plave. I od tada nema pobede...

Od 2006. godine, kada je Srbija postala samostalna zemlja, reprezentacija zaigrala u crvenim dresovima pod taktovima Bože pravde, šest puta je odmeravala snage sa Portugalijom i nije uspevala da je pobedi. Pritom, nijedan susret nije bio prijateljski, štaviše, svih šest je bilo u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Sada će biti prvi put za Mundijal.

Menjala se snaga Portugalaca tokom ovih godina, s tim što se čini da su sada jači nego ikad. Da su snažniji nego 2016. godine kada su postali šampioni Evrope. A i tada su kroz kvalifikacije prošli kroz Beograd. I pobedili.

Prvi susreti su bili u trci za EP 2008. godine. Tada je Srbija još najbolje prošla. Obe utakmice u grupi su završene nerešeno, istim rezultatom – 1:1. U Beogradu je Boško Janković postigao gol za Orlove, a u Lisabonu Branislav Ivanović.

(4,40) Srbija (3,50) Portugalija (1,85)

Osam godina kasnije bilo je drugačije, Portugalija je dobila obe utakmice u grupi. I ponovo su bili isti rezultati u obe – 2:1. U Lisabonu samo što je Nemanja Matić izjednačio, dva minuta kasnije je Fabio Koentrao doneo pobedu njegovom timu. Kada se igralo u srpskoj prestonici, Zoran Tošić je doneo izjednačenje, a Žoao Mutinjo pobedu Navigatorima.

I poslednji dvomeč je odigran u prethodnim evropskim kvalifikacijama. Srbija je odigrala dobru utakmicu u Lisabonu, izborila 1:1, strelac je bio Dušan Tadić iz penala, dok je u Beogradu bilo glatkih 4:2 za Portugalce. Milenković i Mitrović su pogađali za Orlove, a prvi put u tom šestom susretu Kristijano Ronaldo je postigao gol protiv naše reprezentacije.

Ako je za utehu, čak je i ona velika Jugoslavija imala negativan bilans sa Portugalijom. Odnos je bio 3:2 u pobedama.



tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija Portugala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara