(©Starsport)
(©Starsport)

Šta Stojković „kuva“ za Portugalce: Sme li Srbija sa dva špica, ko će na teren protiv prvaka Evrope?

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.03.21. | 09:37

Dilema na levom boku. Đuričić kao zamka za rivala

Isto mesto, ponovo kvalifikaciona trka, samo godinu i po dana kasnije. Nadamo se i sa bitno drugačijim rezultatom na kraju.

Još dan je ostao do novog sudara reprezentacija Srbije i Portugalije na Marakani (subota, 20.45), susret drugog kola kvalifikacija, koji bi mogao u velikoj meri da usmeri dalji tok mundijalske trke. Jer i portugalski mediji ocenjuju da će ovo biti najteži zadatak za njihov državni tim na putu do Katara.

Izabrane vesti

U septembru 2019. Portugalija je došla na Marakanu i sa laganih 4:2 dobila meč, pobeda joj ni u jednom momentu nije bila ugrožena. Četvorica igrača iz tadašnjeg srpskog sastava sigurno neće biti u timu u subotu (Matić, Milivojević, Nikola Maksimović i Nastasić), ali je nepoznanica u velikoj meri ko će biti, jer je Dragan Stojković poprilično sve iznenadio mešanim sastavom koji je poslao na teren protiv Republike Irske (3:2). I niko sad ne može ruku u vatru da stavi kakav će tim da izabere za okršaj sa jednom od najboljih reprezentacija sveta.

(4,40) Srbija (3,50) Portugalija (1,85)

Očekuje se da će biti više promena u Piksijevom timu, da će se u prvih 11 vratiti nekoliko momaka koji su se dokazali u prethodnom periodu u dresu reprezentacije. Ali pre toga ostaje u vazduhu pitanje sa kojom formacijom će se Orlovi zaleteti na evropskog šampiona. I selektor Portugalije Fernando Santos je izjavio da očekuje da će Srbija da napadne njegov tim na Marakani ili makar da će to činiti mnogo više nego Azerbejdžan u prethodnoj utakmici (1:0).

Šta je enigma? Da li Srbija sme da napadne Portugaliju sa dva klasična špica, kao što je igrala veći deo drugog poluvremena protiv Irske, kada je prodisala na terenu, postigla dva gola, okrenula i dobila utakmicu? Kada je Mitrović ušao na teren i stao pored Vlahovića, raširila se zgusnuta odbrana rivala, otvorilo se mnogo više prostora u manevru Tadiću, a to je ono gde se as Ajaksa najkomotnije snalazi. Pokazao je to i sa dve brzopotezne asistencije za Mitrovića.

Neko će možda reći da Portugalija nije Irska i da bi to bilo previše ofanzivno, da bi bio potrebniji još jedan čovek u veznom redu, ali Stojković je uporno prethodnih dana govorio da razmišlja samo o devet bodova iz martovske tri utakmice, a postavom protiv Kelta je pokazao da se ne šali. Veći deo glavnih igrača je ostavio na poštedi, da ih sačuva za naredni duel, jer će igrati da pobedi.

Kada je sastav tima u pitanju, jasno je da će biti dosta promena. Golmani Dmitrović i Rajković se ionako dosta često smenjuju na golu, u stabilnim su formama obojica, dobro brane u svojim klubovima, ne prave velike greške ni u reprezentaciji, te nijanse odlučuju koji će biti na liniji.

Što se tiče odbrane, možda je Stojkovićev plan sa Strahinjom Pavlovićem bio drugačiji, da mu pruži šansu protiv Irske, a da za Portugaliju ubaci drugog igrača u tim. Međutim, mladi fudbaler Monaka na pozajmici u Serkl Brižu je dobio hvalospeve i od selektora i od fudbalske javnosti za prikazanu partiju, pa ne bi bilo iznenađenje da je time „kupio mesto“ i za subotnji okršaj. Stefan Mitrović je najiskusniji igrač u srpskoj poslednjoj liniji od svih, pa i pored greške kod drugog gola Irske ne bi trebalo da mu je mesto ugroženo, dok je Nikola Milenković već tri godine nezamenjiv.

Darko Lazović je propustio meč sa Irskom, ali za Portugalce bi morao da bude u sastavu, iako je Milan Gajić odigrao sasvim korektan meč na debiju. Pozicija krilnog beka je „stvorena“ za Lazovića, briljira na tom mestu u Seriji A, jako dobro igra i za Srbiju, pa se očekuje ne samo da bude u timu, nego da bude i jedna od „napasti“ po odbranu Portugalaca.

Na levom beku je dilema Mladenović ili Kostić. I zavisiće od toga kakav je plan selektora. Mladenović je godinama bio klasični levi bek, koji se polako pretvorio u opasnog krilnog beka, dok je Kostić bio u početku krilo, koje su Nemci „spustili“ da pokriva celu stranu. Ali jasno je samim tim koji je jači deo igre i jednom i drugom i pitanje je samo opredeljenja selektora kakav mu je bek potrebniji.

Tandem Uroš Račić – Saša Lukić je odradio solidan posao u prvom kolu, ali očekuje se da selektor u narednom meču pošalje na teren uigrani dvojac Nemanja Gudelj – Nemanja Maksimović. Uostalom, kada je bilo neizvesno protiv Irske, kada je morala ekipa da se malo pojača, ubacio je u igru upravo njih dvojicu. Gudelj je taj koji daje stabilnost ispred odbrane, a Maksimović onaj neumorni vezista, koji stiže na svaki deo terena.

Na kraju, ostaje dilema sa napadačkom linijom. Iako se nekako očekuje da Sergej Milinković Savić nađe mesto u startnih 11, ne bi bilo nelogično i da Stojković ponovo u vatru pošalje Filipa Đuričića. Razlog je njegova polivalentnost, jer po potrebi može da igra i polušpica, kao što je počeo protiv Irske, ali i špica, što je igrao u drugom poluvremenu, a što je radio i ranije, još na početku reprezentativne karijere kod Siniše Mihajlovića na nekim utakmicama. Tako po potrebi Đuričić bi mogao da menja pozicije na terenu i tim promenama da pravi probleme Portugalcima.

Da li će kao najistureniji biti Dušan Vlahović ili Aleksandar Mitrović, pokazalo se da je gotovo svejedno. Obojica su bila odlična protiv Irske i puni samopouzdanja čekaju naredni meč. A šansi za njih će sigurno biti. Jer nikada u istoriji, koliko god imala negativan bilans, naša reprezentacija nije odigrala protiv Portugalije a da nije postigla makar gol.



tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeFSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara