Pjerluiđi Kolina (©Reuters)
Pjerluiđi Kolina (©Reuters)

Pjerluiđi Kolina, najbolji sudija svih vremena

Vreme čitanja: 2min | sre. 16.12.20. | 20:09

Ugledni francuski list dodelio titulu najboljeg ikada čuvenom italijanskom sudiji

Frans Futbol svake godine dodeljuje Zlatnu loptu za najbolje pojedince iz sveta fudbala, ali to neće biti slučaj i ove kalendarske godine. Umesto toga posvetio se biranjem najboljih ikada. Tako su novinari ovog uglednog lista sastavili i najboljih 11 u istoriji fudbala, a sada su odlučili da proglase Pjerluiđija Kolinu za najboljeg sudiju svih vremena.

"Kada su sudije u pitanju, njegovo ime vam prvo padne na pamet. Od debija 1977. godine do odlaska u penziju 2005. godine, Kolina je ispisao istoriju fudbala", piše Frans Futbol.

Izabrane vesti

Teško da bi neko mogao da tvrdi drugačije, na terenima širom Evrope bio je strah i trepet, vodio je mečeve sa velikim autoritetom, ni najveće fudbalske zvezde nisu smele da ulaze u raspravu sa temperamentnim Italijanom. Kolina je šest puta zaredom od strane FIFA proglašavan za najboljeg svetskog sudiju, delio je pravdu na 240 mečeva u Seriji A i 109 međunarodnih utakmica, zaključno sa finalom Mundijala u Južnoj Koreji i Japanu između Nemačke i Brazila. Međunarodna federacija fudbalske istorije i statistike (IFFHS) proglašavala ga je najboljim na svetu u periodu od 1998. do 2005. godine, a od 2011. godine je i u Kući slavnih italijanskog fudbala.

Diplomirani ekonomista je kao mladić igrao na poziciji štopera za lokalni tim u rodnoj Bolonji, da bi 1977. godine godine položio krus za fudbalskog sudiju. Za tri godine dobio je priliku da radi u najvišem regionalnom rangu, dok je uporedo išao u vojsku. Veliki napredak u sudijskoj karijeri ostvario je 1988. godine, kada je počeo da deli pravdu na terenima treće lige. Tri sezone bile su mu potrebne da se domogne Serije A. Od 1995. je na zvaničnoj FIFA listi. Sudio je finale Lige šampiona 1999. godine između minhenskog Bajerna i Mančester junajteda, kao i finale UEFA kupa 2004. godine. Poslednji put je pravdu delio na susretu Evertona i Viljareala u kvalifikacijama za Ligu šampiona 24. avgusta 2005. godine.

Nije mogao bez fudbala i nakon sudijske karijere, 60-godišnji Kolina je danas konsultant u Asocijaciji fudbalskih sudija Italije (AIA), predsednik sudija u FS Ukrajine, član je UEFA sudijskog komiteta, kao i predsednik sudijskog komiteta FIFA.


tagovi

Pjerluiđi Kolina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara