Izabran je idealan tim svih vremena! Bez Krojfa, Platinija, Zidana, Ronaldinja, Van Bastena, Barezija...

Vreme čitanja: 4min | pon. 14.12.20. | 18:54

Izabrani i drugi i treći najbolji tim u istoriji fudbala

U organizaciji francuskog magazina Frans Fudbal koji već decenijama dodeljuje Zlatnu loptu, ove godine zbog pandemije korona virusa nije biran najbolji igrač na svetu nego su birani najbolji igrači svih vremena.

Uz glasove 140 sportskih novinara iz eminentnih redakcija širom sveta i glasove publike, Frans Fudbal je večeras objavio idealan tim svih vremena! U formaciji 3-4-3 kako bi se nekako ugurali najbolji ofanzivci svih vremena.

Izabrane vesti

Idealan tim izgleda ovako: Jašin – Kafu, Bekenbauer, Maldini – Ćavi, Mateus, Maradona, Pele – Mesi, Kristijano Ronaldo, Ronaldo.

Da krenemo od golmana. Ruska legenda Lav Jašin je jedini golman u istoriji koji je dobio Zlatnu loptu (1963), a po njemu se danas zove i trofej za najboljeg golmana godine koji dodeljuje Frans Fudbal. Jašin je u anketi dobio 22 odsto glasova u konkurenciji Gordona Benksa (Engleska), Dina Zofa (Italija), Sepa Majera (Nemačka), Tomasa Nkona (Kamerun), Petera Šmajhela (Danska), Edvina van der Sara (Holandija), Ikera Kasiljasa (Španija), Đanluiđija Bufona (Italija) i Manuela Nojera (Nemačka). U karijeri je odigrao 813 zvaničnih utakmica, a preminuo je 1990. godine.

Za najboljeg desnog beka svih vremena je izabran legendarni Brazilac Kafu. Dvostruski prvak sveta sa reprezentacijom Brazila, dvostruki prvak Južne Amerike i sveta sa Sao Paulom, osvajač Kupa pobednika kupova sa Saragosom, prvak italije sa Romom i Milanom, osvajač Lige šampiona sa Rosonerima... Bio je sjajan u odbrani, ali ga istorija više pamti po njegovom ofanzivnom umeću. Dobio je čak 47 odsto glasova u konkurenciji Italijana Klaudija Đentile i Đuzepea Bergomija, zemljaka Đalme Santosa i Karlosa Alberta, Nemaca Manfeda Kalca, Bertija Fogtsa i Filipa Lama, Holanđanina Vima Surbijea i Francuza Lilijana Tirama.

Očekivano, za najboljeg štopera svih vremena, izabran je legendarni Franc Bekenbauer. Najbolji fudbaler u istoriji Nemačke. Čuveni Kajzer je kao igrač osvojio sve što se moglo osvojiti sa Nemačkom i Bajernom u kojem je proveo 13 godina. Konkurencija su mu bili Bobi Mur (Engleska), Gaetano Širea, Franko Barezi i Fabio Kanavaro (svi Italija), Argentinac Danijel Pasarela, Holanđanin Ronald Kuman, Španac Serhio Ramos, zemljak Matijas Zamer i Francuz Marsel Desai.

I izbor najboljeg levog beka svih vremena je očekivan. Ko drugi do Paolo Maldini? Ikona Milana i italijanskog fudbala je i bez ovog priznanja smatran najboljim u istoriji na svojoj poziciji. Podjednako dobar u defanzivi i ofanzivi, bio je savršen levi bek. Sa skoro istim uspehom je u poznim godinama karijere igrao i kao štoper. Konkurencija Maldiniju su bili zemljaci Đakinto Faketi i Antonio Kabrini, Nemci Paul Brajtner i Andreas Breme, Brazilci Nilton Santos, Žunior, Roberto Karlos i Marselo, te Holanđanin Rud Krol iz Krojfove generacije.

Najveća konkurencija je bila u veznom redu. Birala su se dva centralna vezna i dva ofanzivna, takozvane „desetke“.

Kao plejmejkeri, odnosno „šestice“, pobedile su legende novijeg doba Lotar Mateus i Ćavi Ernandez. Možda se neki neće složiti ali glasovi su tako odlučili. Ostali kandidati su bili legendarni Mađar Jožef Božik i Čeh Jozef Masopust, brazilske zvezde Didi, Falkao i Žerson, čuveni Luis Suarez, Nemac Bernd Šuster koji je ipak bio nešto ofanzivniji vezni igrač, Krojfov omiljeni siagrač Johan Neskens, Španci Pep Gvardiola, Ćabi Alonso i Serhio Buskets, Liverpulov as Stiven Džerard, čuveni Holanđani Frank Rajkard i Klarens Sedorf, Italijani Marko Tardeli i Andrea Pirlo, Francuz Žan Tigana i Argentinac Fernando Redondo. Najveća dilema je da li su Didi, Pirlo ili Redondo možda mogli u idealnih 11 umesto naprimer Ćavija. Mateusov izbor skoro da niko ne preispituje.

A ubedljivo najžešća konkurencija je bila na pozicijama ofanzivnih vezista, odnosno „desetki“. Očekivano, pobedila su dva „Kralja fudbala“ Pele i Maradona. Iako veliki igrači i fudbalske legende rivali nisu mogli da priđu dvojici južnoameričkih asova. Konkurenti su bili Alfredo di Stefano (Argentina/Španija), Rajmon Kopa (Francuska), Laslo Kubala (Čehoslovačka/Španija), Alesandro Macola (Italija), Ferenc Puškaš (Mađarska), Huan Skijafino (Urugvaj), Đani Rivera (Italija), Bobi Čarlton (Engleska), Sokrates (Brazil), Ziko (Brazil), Mišel Platini (Francuska), Enco Frančeskoli (Urugvaj), Roberto Bađo (Italija), Rud Gulit (Holandija), George Hadži (Rumunija), Zinedin Zidan (Francuska), Frančesko Toti (Italija) i Anders Inijesta (Španija).

Na kraju, paklena konkurencija je bila i u napadu gde su bila rezervisana tri mesta. Po jedan krilni napadač i jedna „devetka“. Za najbolje levo krilo svih vremena je izabran Kristijano Ronaldo, a za desno njegov arhirival Leo Mesi. Ronaldu su konkurencija bili naš Dragan Džajić, Rivelino (Brazil), Oleg Blohin (Ukrajina), Karlhajnc Rumenige (Nemačka), Hristo Stoičkov (Bugarsla), Rivaldo i Ronaldinjo (oba Brazil) Rajan Gigs (Vels) i Tjeri Anri (Francuska). Pored Mesija, za najbolje desno krilo su bili nominovani: Stenli Metjuz (Engleska), Džordž Best (Severna Irska), Garinča i Žairzinjo (oba Brazil), Kevin Kigen (Škotska), Dejvid Bekam (Engleska), Luiš Figo (Portugalija), Samjuel Eto (Kamerun) i Arjen Roben (Holandija). Neki od nominovanih poput Stoičkova ili Etoa nisu baš bili krilni napadači što je izazvalo negodovanja.

A najviše nehagtivnih rekacija je izazvala nominacija 10 napadača na poziciji centarfora. Frans Fudbal je mnoge iznenadio odlukom da na tu poziciji nominuje legendarnog Johana Krojfa koji je više bio krilni napadač. Nominovani su još bili Šandor Kočiš (Mađarska), Euzebio (Portugalija), Gerd Miler (Nemačka), Keni Dalgliš (Škotska), Marko van Basten (Holandija), Denis Bergkamp (Holandija), Žorž Vea (Liberija) i Brazilci Romario i Ronaldo. Pobedio je ovaj poslednji. Luiz Nazario da Lima Ronaldo je izgalasan za najboljeg centarfora svih vremena.

Pored prve, Frans fudbal je izabrao i drugu i treću idealnu postavu svih vremena.

U B timu su: Bufon – Karlos Alberto, Barezi, Roberto Karlos – Zidan, Pirlo, Rajkard, Di Stefano – Garinča, Ronaldinjo, Krojf.

C tim svih vremena čine: Nojer – Lam, Ramos, Brajtner – Platini, Neskens, Didi, Inijesta – Best, Anri, Van Basten.


tagovi

RonaldoKristijano RonaldoLionel MesiDijego Armando MaradonaPeleLotar MateusĆaviFranc BekenbauerKafuPaolo MaldiniLav Jašin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara