Reprezentativci Srbije (MN Press)
Reprezentativci Srbije (MN Press)

Pobeda čekana 22 godine: “Nebeska” Srbija prvi put bolja od Slovenije (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.06.22. | 22:21

Tri gola postignuta glavama za prva tri boda u Ligi nacija – 4:1 (VIDEO)

Zvuči čudno, ali Srbija je večeras ostvarila istorijsku pobedu. Prvu protiv Slovenije ikada. A, prošle su 22 godine od prvog sudara na Evropskom prvenstvu u Belgiji I Holandiji i one sulude utakmice završene 3:3.

Tek u sedmom odmeravanju snaga, sa tri promenjena imena zemlje u međuvremenu, Srbija je uspela da dođe do prvog trijumfa nad nekadašnjom braćom iz SFRJ. Golovi su pali iz vazduha, “sa neba”, Aleksandar Mitrović, Sergej Miliković-Savić I Luka Jović su glavama osigurali Orlovima premijerni trijumf, dok je Nemanja Radonjić nogom samo uveličao osvajanje tri boda u novom izdanju Lige nacija – 4:1.

Izabrane vesti

Srbija je samo delimično iskoristila prednost domaćeg terena u dve uvodne runde takmičenja, izgubila je od Norveške u Beogradu (1:0), ali se donekle iskupila trijumfom nad Slovenijom. Pokazala je mnogo bolju igru nego u četvrtak, zaličila izdanjem na privlačnu i uzbudljivu kakva je bila tokom mundijalskih kvalifikacija, kada je euforija među navijačima rasla iz meča u meč. Ali, posle 180 minuta bez gola u poslednje dve utakmice, “četvorka” na semaforu budi dobro raspoloženje pred gostovanja u Stokholmu i Ljubljani u narednih sedam dana.

Pored toga što je napad ponovo proradio, ostala je stara boljka. Srbija praktično da ne može da odigra takmičarsku utakmicu bez primljenog gola. I to iz prve protivničke šanse. Sama sebi voli da zagorča život, zakomplikuje posao. Sve je delovalo stabilno, išlo željenim tokom, debitant Jovanović je u 2. minutu imao šansu, pa u 8. minutu stoodstotnu na pas Milinkovića-Savića, ali je mladi fudbaler želeo da bude nesebičan, da pokaže poštovanje prema starijem kolegi... Samo što je pas ka Mitroviću bio prejak, pa je lopta završila u gol-autu.

Igrala se klasična viktorija u prvom poluvremenu, sva dešavanja su bila na polovini Slovenije, koja se solidno branila “rukometnom” zonom. I pored toga bilo je dovoljno situacija da Srbija povede, što je na kraju i uspela posle kornera koji je izveo Ilić, a Sergejev udarac golman Oblak samo spustio do Mitrovića, koji se 45. put upisao u strelce u dresu reprezentacije.

Samo je trebalo nastaviti u istom ritmu, koji nije bio bog zna kako visok, ali dovoljan da Orlovi imaju potpunu kontrolu nad utakmicom. Ipak, pravo “niotkud” gosti su došli do izjednačenja: Stefanu Mitroviću je pobegao desni bek Stojanović, pa iako je bilo očigledno da se namešta na lob, uspeo je da prebaci fudbal preko Rajkovića u mrežu – 1:1.

Gol je presekao tim Srbije, koji do kraja poluvremena nije uspeo da čestito zapreti. Jasno, Stojković je nešto morao da menja na poluvremenu, iako je u startu izveo najofanzivniju postavku sa dva klasična napadača.

Rešio je selektor da pošalje na teren jače adute: Tadića, Radonjića i Jovića, pomerio je Sergeja poziciju unazad. I to je odmah profunkcionisalo. U 55. minutu je Mitrović imao veliku šansu, glavom je šutirao s peterca, ali je Oblak maestralno odbranio, a samo minut kasnije je i golman Slovenije kiksirao, nije izašao na vreme na Tadićev centaršut iz kornera, a Milinković-Savić je to kaznio golom glavom – 2:1.

I sve je ponovo zaličilo na prvo poluvreme: lopta konstantno na polovini gostiju, koji su retko hvatali priliku za kontru. Fudbal je kružio s leva na desno, pa obrnuto, dok je vreme curelo. Ovog puta spavanja u odbrani Orlova nije bilo, greška im se nije ponovila, a kada se činilo da će i Oblak moći da se opusti ispred svoje mreže stigao je brzometni mat. Posle 183 dana i utakmice sa Real Sosijedadom u strelce se upisao i Luka Jović. I on – glavom!

Možda je to bio recept kako je mogla i ranije Srbije da pobedi Sloveniju. Morala je da bude – “nebeska”.

Tačku na meč stavio je Nemanja Radonjić, on je nogom poslao loptu iza leđa Oblaka i učinio da ako je pobeda prva, istorijska, bude i – ubedljiva.

----------------

SRBIJA - SLOVENIJA 4:1 (1:1)

/Mitrović 24, Milinković-Savić 56, Jović 85, Radonjić 90+2 - Stojanović 30/

Stadion: Rajko Mitić. Gledalaca: 9.500. Sudija: Hesus Hil Manzano (Španija)

SRBIJA (3-4-1-2): Rajković - Milenković, Mašović, S. Mitrović - Živković, Maksimović, Ilić (od 46. Tadić), Ristić (od 46. Radonjić) - S. Milinković-Savić (od 72. Lukić)- Jovanović (od 46. Jović), A. Mitrović (od 81. Račić)

SLOVENIJA (3-5-2): Oblak - Blažič, Bijol, Mevlja (od 79. Sikošek) - Stojanović, Zajc (od 84. Zahović), Stanković (od 63. Šporar), Kurtić, Karničnik - Lovrić (od 79. Celar), Šeško (od 63. Gnezda Čerin)

----------------

LIGA NACIJA B – 2. KOLO

Grupa 4

Srbija - Slovenija 4:1 (1:1)

/Mitrović 24, Milinković-Savić 56, Jović 85, Radonjić 90+2 - Stojanović 30/

Švedska - Norveška 1:2 (0:1)

/Elanga 90+2 - Haland 20 penal, 69/




tagovi

Sergej Milinković SavićAleksandar Mitrovićfudbalska reprezentacija SrbijeLuka JovićNemanja Radonjić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara