Printscreen
Printscreen

Počela Jovićeva renesansa u Firenci: Luka pogodio na debiju, Radu častio Violu u nadoknadi (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 14.08.22. | 20:37

Veliki preokret Lacija protiv Bolonje - 2:1

Poziv Reala se ne odbija, reći će vam svaki fudbaler. Ipak, za Luku Jovića taj poziv stigao je prerano. Nije srpski reprezentativac uspeo da se nametne na Santijago Bernabeu, može se slobodno reći i da je protraćio tri godine karijere, ali je srećom ovog leta odlučio da napusti Kraljevski klub i ne baci još jednu godinu niz vodu. Umesto toga rešio je da karijeru vrati na pravi put, i to u Firenci, kolevci renesanse.

Može se reći da je ona za Jovića od danas počela. Rekao je po potpisivanju ugovora sa Fjorentinom kako mu je cilj da ove sezone postigne 30 golova i od samog starta krenuo je u izvršenje misije. Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde pogodio je u pobedi nad Kremonezeom, u prvoj zvaničnoj utakmici za Violu, podsetivši da u njegovim kopačkama i dalje ima baruta - 3:2 (2:1).

Izabrane vesti

Na neverovatan način stigli su izabranici Vinčenca Italijana do trijumfa nad povratnikom u Seriju A. Iako su čitavo drugo poluvreme imali igrača više, nije to fudbalerima Fjorentine bilo dovoljno da prednost stečenu do pauze odbrane, čak je ekipa Masimilijana Alvinija pretila da domaćinu nanese poraz, ali je u dubokoj nadoknadi Violu pogledala sreća i donela im pobedu na otvaranju sezone. Jonut Radu, pozajmljeni golman Intera, bio je na dobrom putu da ponese titulu igrača utakmice, skidao je udarce redom domaćim igračima, ali je u 95. minutu još jednom pokazao da je sklon kiksevima i poklonio dva boda Italijanovoj ekipi.

Fjorentina je povela nakon četvrt časa igre odličnim golom Đakoma Bonaventure sa ivice šesnaesterca, i to samo koji minut pošto je Radu sprečio Jovića da se upiše u strelce. Međutim, usledio je ekspresan odgovor gostiju samo 180 sekundi kasnije kada je Dejvid Okereke trzajem glavom na centaršut sa boka zakucao loptu u mrežu.

No, ni taj rezultat nije dugo ostao na snazi, jer Violin pritisak ubrzo je još jednom urodio plodom. U centru pažnje bio je Jović. Zagradio se oko bele tačke, napravio prostor za udarac i ispod dvojice protivničkih štopera matirao rumunskog golmana. Pogađao je u pripremnom periodu, tri komada spakovao je Vinčenci, još jedan na generalnoj probi protiv Betisa, a nije propustio priliku da se upiše i na premijeri nove sezone, te je tako nastavio tamo gde je Dušan Vlahović stao u dresu kluba iz Firence.

Pred kraj poluvremena dogodio se još jedan bitan trenutak. Zbog oštrog starta na Kristijana Kuamea Gonzalo Eskalante je dobio direktan crveni karton i ostavio goste sa igračem manje na terenu. Dalo je to povoda domaćinu da krene još ofanzivnije u nastavku, štaviše, Jović je u uvodnim minutima drugog dela praktično savladao Radua udarcem sa desetak metara, ali ga je Leonardo Sernikola sprečio da dođe do još jednog gola i duplira prednost domaćina.

Tada je Viola stala, njeni igrači kao da su se opustili, vođeni onom "lako ćemo", što je Kremoneze kaznio sredinom drugog poluvremena golom direktno iz kornera! Treba reći da deo krivice kod izjednačujućeg gola ide na dušu baš Luke Jovića, jer upravo je on trebalo da pokrije prvu stativu prilikom udarca iz ugla, ali ništa manje kriv nije ni nepažljivi golman Pjerluiđi Golini koji je na Artemio Franki stigao istog dana kad i Srbin. Mogao je nešto kasnije Siril Desers, na kratko želja čelnika Crvene zvezde u ovom prelaznom roku, da režira preokret, ali je u nameri da lobuje Golinija loptu prebacio malo preko prečke.

Kada su videli da je đavo odneo šalu, Vinčencovi momci uzeli su stvari u svoje ruke i dodali gas, pripretio je odličnim udarcem sa ivice šesnaesterca Biragi, u drugom minutu nadoknade i Nikola Milenković posle kornera, ali je odličnim intervencijama Radu dovodio do ludila navijače na Artemio Frankiju. Samo ga je još jedan sudijski zvižduk delio od epiteta igrača utakmice, međutim, nije golman Kremonezea izdržao. Bio je to poslednji napad Fjorentine, ne čak ni preterano organizovan, Rolando Mandragora poslao je vrlo loš centaršut u šesnaesterac, ali se ispostavilo da lopta ide u okvir gola, Radu se spetljao, uhvatio je i zajedno sa njom završio u svojoj mreži. Nije mu ovo trebalo posle onog kiksa protiv Bolonje iz prošle sezone...

Vrlo sadržajno bilo je i na Olimpiku gde je Lacio posle preokreta savladao Bolonju - 2:1 (0:1). Užasno je utakmica krenula po Mauricija Sarija, letošnje pojačanje Luis Maksimijano je već u šestom minutu napravio glupost, pokupio loptu rukom izvan šesnaesterca i zaradio direktan karton. Pola sata kasnije i penal za goste, a Marko Arnautović je preuzeo odgovornost, pogodio i pokazao da je i pored spekulacija o transferu u Mančester junajted mislima na terenu.

Nadu u preokret koji će se kasnije dogoditi dao je štoper gostiju Adama Soumaoro, pošto je u finišu prvog dela požuteo dva puta u kratkom vremenskom periodu. Brojčano poravnati, domaći fudbaleri po izjednačenje su krenuli od starta nastavka, mada ih je pogurao iskusni defanzivac gostiju Lorenco De Silvestri autogolom sredinom poluvremena.

Na preokret nije se dugo čekalo, stigao je desetak minuta kasnije, a u njemu je učestvovao i srpski fudbaler Sergej Milinković Savić koij je jednim dodirom spojio sa golom Ćira Imobilea, a najbolji strelac iz prošle sezone nastavio tamo gde je stao u aprilu.

SERIJA A - 1. KOLO

Subota

Milan - Udineze 4:2 (2:2)

/Ernandez 11, Rebić 15, 68, Dijaz 46 - Bekao 2, Masina 45+2/

Sampdorija - Atalanta 0:2 (0:1)

/Toloi 26, Lukman 90+5/

Leče - Inter 1:2 (0:1)

/Sisej 48 - Lukaku 2, Damfris 90+4/

Monca - Torino 1:2 (0:1)

/Dani Mota 90+3 - Mirančuk 43, Sanabrija 66/

Nedelja

Fjorentina - Kremoneze 3:2 (2:1)

/Bonaventura 16, Jović 34, Mandragora 90+5 - Okereke 19, Bounajuto 68/

Lacio - Bolonja 2:1 (0:1)

/De Silvestri 68ag, Imobile 79 - Arnautović 38pen/

20.45: (7,75) Salernitana (4,30) Roma (1,50)

20.45: (2,55) Specija (3,25) Empoli (3,05)

Ponedeljak

18.30: (3,50) Verona (3,50) Napoli (2,20)

20.45: (1,48) Juventus (4,60) Sasuolo (7,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

KremonezeSerija AFjorentinaBolonjaLacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara