Počinje i Kopa Sudamerikana: Giganti u drugoj diviziji Južne Amerike – Penjarol, Estudijantes, Sao Paulo, LDU Kito, San Lorenco...

Vreme čitanja: 19min | uto. 04.04.23. | 18:39

Noćas startuje drugorangirano takmičenje na tlu Zelenog kontinenta

Paralelno uz najeminentnije klupsko takmičenje na tlu Južne Amerike, Kopa Libertadores, koje ovo slavno i moćno ime nosi u znak poštovanja i sećanja na Oslobodioce latinoameričkih zemalja od kolonijalističke čizme Evropljana, noćas (23.55) duelima Gojasa i Independijente Santa Fea, odnosno Audaks Italijana i Njuels Old Bojsa, startuje Kopa Sudamerikana. Biće ovo 22. izdanje drugog po jačini klupskog kontinentalnog takmičenja, koje je kroz istoriju nekoliko puta menjalo koncept, format, pa i sam naziv.

Turnir se sprovodi pod organizacijom Južnoameričke fudbalske asocijacije KONMEBOL, i u njemu će učestvovati klubovi iz deset zemalja članica: Argentine, Bolivije, Brazila, Čilea, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Urugvaja i Venecuele. Šampion će ostvariti učešće u Rekopa Sudamerikani u kojoj će se sastati sa osvajačem Kopa Libertadores, a za koji će u narednom izdanju imati direktno učešće. Po tom principu, branioca titule nema, barem ne u ovoj fazi takmičenja, jer je osvajanjem iste ostvario direktno učešće u ovogodišnjem izdanju Kopa Libertadores.

Izabrane vesti

Južnoamerička fudbalska asocijacija, proteklih godina donela je neke veoma važne modifikacije u vezi ovog takmičenja. Prvobitno, Kopa Sudamerikana prestala je da bude u potpunosti turnir direktnih eliminacija, kao što je bio slučaj od 2002. od kada i zvanično nosi ovo ime, ali i ranije pod nazivom Kup Konmebola. Tradicionalne preliminarne runde, iliti kvalifikacije su zadržane, a nakon njih uslediće grupna faza. Čelnici organizacionog tela odobrili su promenu formata takmičenja, sa ciljem da se osigura da svaka od zemalja članica bude bolje zastupljena u različitim fazama takmičenja.

U prvoj fazi timovi svih federacija, osim Argentine i Brazila, igrali su protiv timova iz iste federacije po dvokružnom sistemu, a pobednici su se kvalifikovali u grupnu fazu, osiguravajući tako učešće najmanje dve ekipe iz svake države. Timovi iz Argentine i Brazila, kao i ekipe eliminisane u trećoj rundi kvalifikacija za Kopa Libertadores, uključenesu direktno u grupnu fazu, koja sadrži 32 tima raspoređena u osam grupa sa po četiri u svakoj, sa dvokružnim sistemom odigravanja. Pri žrebanju, klubovi iz iste federacije nisu mogli da se nađu u istoj grupi, kao što je bio slučaj u prethodnom izdanju.

Jedna od novina koja stupa na snagu od ove sezone, za razliku od protekle, gde su u narednu rundu takmičenja prolazili samo prvoplasirani iz svake od grupa, a potom se ukrštali sa osam ekipa koje su bile trećeplasirane u grupnoj fazi Libertadoresa, ovoga puta taj princip biće primenjen na timove koju budu zauzeli drugo mesto u grupu, dok će prvoplasirani imati direktan prolaz do osmine finala. Četvrtfinale, kao i polufinale biće određeni samim žrebom, a sve nabrojane faze igraće se dvokružno, osim finala gde će biti održana samo jedna utakmica. Od prethodnog izdanja, KONMEBOL je eliminisao pravilo golova u gostima u svim svojim takmičenjima.

Vlasnik trofeja, ekvadorski Independijente del Valje je svoje nastupe prebacio u Kopa Libertadores. Negriazulosi su u finalu prošlog izdanja savladali Sao Paulo, i drugi put postao prvak ovog takmičenja. Između ostalog poznato je i mesto održavanja velikog finala. Ove godine to će biti čuveni Sentenario u Montevideu, koji je sagrađen još 1930. godine za potrebe prvog Svetskog prvenstva i danas ima kapacitet od 60.250 mesta, a za datum odigravanja određen je 28. oktobar.

GRUPA A - LDU KITO (EKVADOR), BOTAFOGO (BRAZIL), SEZAR VALJEHO (PERU), MAGALJANES (ČILE)

Nosilac Grupe A je ekvadorski predstavnik i najtrofejniji klub iz ove južnoameričke zemlje na međunarodnoj sceni, Liga de Kito poznatiji po skraćenici LDU. Popularni Albosi pokorili su ovo takmičenja 2009. godine kada su u finalu savladali Fluminense, i to drugi put uzastopno, pošto su ih samo godinu dana ranije takođe savladali ali u finalu Kopa Libertadores. Ipak, LDU-u se piše i jedno izgubljeno finale ovog takmičenja, kada su 2011. godine poraženi Universidad de Čilea ukupnim rezultatom 4:0.

Kao jedan od mnogobrojnih brazilskih predstavnika činilac ove grupe je i jedan od timova iz Rio de Žaneira, Botafogo. Ovaj velikan brazilskog fudbala i nekadašnji dvostruki šampion države, prethodnu sezonu u nacionalnom takmičenju iskoristio je kako bi se stabilizovao nakon povratka iz Serije B. Zauzimanjem 11. mesta na tabeli elitnog ranga, Fogao je izborio povratak na međunarodnu scenu i u takmičenje čiji je pehar podigao u jednom od najranijim njegovih izdanja, još 1993. godine kada je još nosio naziv Kopa KONMEBOL, pobedivši u finalu višestrukog šampiona kontinenta, urugvajski Penjarol. Botafogu će ovo biti 17 sezona na internacionalnoj sceni, a 12 put će se pojaviti kao učesnik Sudamerikane.

02.00: (3,15) Sezar Valjeho (3,35) LDU Kito (2,30)

Posle dva uzastupna učešća u Kopa Libertadores, peruanski Sezar Valjeho ove sezone ponovo će se okušati u drugom po jačini klupskom takmičenju na kontinentu, u kojem je, istina, ima nešto više uspeha za razliku od nadmetanja u eliti. Valjehosima će ovo biti četvrto učešće u Sudamerikani, prvo posle 2014. godine kada su i najdalje dospeli u ovom takmičenju, do četvrtfinala, gde ih je zaustavio jedan od tadašnjih finalist, kolumbijski Atletiko Nasional.

Poslednji činilac prve grupe je i čileanski Magaljanes. Klub duge tradicije, osnovan još 1897. godine na međunarodnoj sceni KONMEBOL-a pojavio se tek jednom i to u preliminarnoj rundi Kopa Libertadores za sezonu 1983/84. La Akademija iz San Bernarda je više od tri decenije tavorila u drugom, ali i nižim rangovima čileanskog fudbala. Poslednje sezone, prvi put u istoriji kluba došli su do jednog od većih trofeja osvajanjem Kupa Čilea koji im je i omogućio izlazak na međuanrodnu scenu. Magaljanes je kao osvajač jednog od dva najvrednija trofeja u zemlji svoje učešće započeo u kvalifikacijama za Libertadores, ali je poražen u poslednjoj rundi od Independientea iz Medeljina, čime je njegovo učešće direktno prebačeno u grupnu fazu Sudamerikane.

GRUPA B - EMELEK (EKVADOR), KLUB GUARANI (PARAGVAJ), DANUBIO (URUGVAJ), URAKAN (ARGENTINA)

Posle polovičnog uspeha u prethodnom izdanju Kopa Libertadores, gde su se stojnički borili u grupnoj fazi sa braniocem titule Palmeirasom, Emelek se ove sezone vratio obavezama u Sudamerikani. Električari su ostali bez trofeja u minuloj sezoni, i tek kao šestoplasirani klub iz ekvadora izborili su učešće na ovom turniru. Jednom od najtrofejnijih klubova Ekvadora, sa 14 pehara nacionalnog prvaka, ovo će biti isto tako 14 učešće u Kopa Sudamerikani, a najdalje u ovom takmičenju dospeli su u sezoni 2014. kada su dospeli do četvrtfinala, gde su zaustavljeni od Sao Paula.

Još jedan od povratnika u drugo po jačini klupsko kontinentalno takmičenje, jeste i paragvajski Gvarani. Aboridžini su proteklo izdanje nacionalnogprvenstva završili kao šesti u ukupnom plasmanu, te im je tako izmaklo učešće u Libertadoresu, gde su kroz istoriju za razliku od Sudamerikane, imali više uspeha, došavši do polufinala u dva navrata 1966. i 2015. godine. Njihovo poslednje učešće u ovom takmičenju bilo je u sezoni 2019, inače poslednje izdanje koje je igrano po sistemu direktnih eliminacija.

23.55: (2,50) Danubio (3,10) Emelek (3,05)

Jedan od povratnika u međunarodna nadmetanja, posle četiri godine izostanka, jeste i urugvajski predstavnik interesantnog imena, Danubio. Ovaj klub sa balkanskim, konkretno bugarskim korenima, zapravo je kroz istoriju Sudamerikane bio jedan od češćih učesnika, istina bez nekih zapaženijih rezultata, ali ovo će im biti 15 nastup u ovom takmičenju čiji su bili činilac još u prvom izdanju 1992. godine. Pored toga, Danubio je zabeležio i osam nastupa u Kopa Libertzadores.

Među argentinskim predstavnicima, kojih su uz brazilske najbrojniji u ovom takmičenju, ponovo se našao Urakan. Timu iz centralnog Buenos Ajresa ovo će biti šesto učešće u Sudamerikani. El Globo već više decenija bije glas kako je to jedini klub bez internacionalnog trofeja od svih “priznatih i nepriznatih” velikana argentinskog fudbala. Najbliži peharu bili su u sezoni 2015. Ovog takmičenja kada su poraženi u finalu od kolumbijskog Independijente Santa Fea, posle penal završnice. Urakan je svoje ovogodišnje učešće na međunarodnoj sceni započeo kroz kvalifikacije za Kopa Libertadores, gde je u poslednjoj rundi pretrpeo neuspeh od peruanskog Sporting Kristala.

GRUPA C - ESTUDIJANTES (ARGENTINA), RB BRAGANTINO (BRAZIL), ORIJENTE PETROLERO (BOLIVIJA), TAKUARI (PARAGVAJ)

Osvajač četiri Kopa Libertadores, kao i klub koji se 1968. godine popeo na sam vrh svetskog klupskog fudbala, Estudijantes je ove godine učesnik drugog po jačini takmičenja na kontinentu. Navikli smo da Studentariju iz La Plate gledamo, ne samo u eliti, već u samim njenim završnicama, ali veoma loša kampanja iz prethodne sezone, prouzrokovala je da se ovaj kontinentalni velikan nađe u Kopa Sudamerikani, i to uz parolu spašavanja sezone, jer su zauzeli tek deseto mesto u argentinskoj Profesionalnoj ligi. Za Estudijantes se može reći da je jedan od favorita u ovom takmičenju, a čiji je vice-prvak bio u sezoni 2008. kada je u finalu poražen od Internasionala. Poslednja međunarodna titula u La Platu stigla je još 2009. godine, kada je Studente predvodio legendarni Huan Sebastijan Veron, a finalu Kopa Libertadores savladan je bio Kruzeiro.

Deo ove grupe čini i jedan klub iz čuvene porodice Red Bul timova, Bragantino. Brazilskom predstavniku ovo će biti drugi nastup u Kopa Sudamerikani kao takvoj, a šesti ako se uračunaju i raniji nastupi u Kupu KONMEBOL-a 1992,1993. i 1996. mada to sada gotovo da nije isti klub. Masa Bruta se vraća na međunarodnu scenu posle ne tako zapaženog debija u Libertadoresu u minuloj sezoni, kada su završili poslednji u grupi sa Velezom, urugvajskim Nasionalom, i sada koincidencijom, Estudijantesom. Samo godinu dana ranije, u debitantskoj sezoni kao član porodice Red Bula, Bragantino je dospeo do finala ovog takmičenja, u kojem je na posletku poražen od sunarodnika Atletiko Paranaensea, minimalnim rezultatom u prvom izdanju finala koje se igralo u jednoj utakmici.

23.55: (5,10) Orijente Petrolero (3,50) Estudijantes (1,75)

Još jedan povratnik na međunarodnu scenu stiže nam iz Bolivije, a to je Orijente Petrolero. Tim iz provincije Santa Kruz iza sebe nije ostavio sezonu za pamćenje, ipak do učešća u Sudamerikani, Zeleno-beli su došli uz pomoć dobrih partija iz prvog dela šampionata Bolivije, kada su igrali četvrtfinale sa Bolivarom u kojem su naposletku poraženi, te se stoga i nalaze u grupnoj fazi drugog pa jačini klupskog takmičenja na kontinentu, dok su Selestesi time obezbedili učešće u Libertadoresu. Rafinerosima će ovo biti 15 učešće u Sudamerikani.

Koliko ga dugo nije bilo na međunarodnoj sceni, reklo bi se da je debitant, ali Takuari je takođe jedan od povratnika u ovo takmičenje. Istina, klub iz predgrađa Asunsiona dugi niz godina tavorio je u drugoj, povremeno i u trćoj diviziji paragvajskog fudbala, a ovo će im biti teće učešće u Sudamerikani, posle gotovo čitave decenija od njegovog poslednjeg pojavljivanja u ovom takmičenju iz sezone 2012. Pre toga, zabeležili su i dva nastupa u preliminarnim rundama za Kopa Libertadores 2005. i 2007. godine.

GRUPA D - SAO PAULO (BRAZIL), TOLIMA (KOLUMBIJA), TIGRE (ARGENTINA), PUERTO KABLEJO (VENECUELA)

Veoma teška i turbulentna sezona je iza Sao Paula. Tim sa Morumbija pratili su brojni igrački i tehnički problem. Ispadanje iz Kopa Libertadores i nekonkurentnost u Seriji A, prouzrokovali su i smenu nekoliko trenera, a među njih se ubraja i Ernan Krespo, stratega koji je sa Defensom i Hustisijom osvojio ovo takmičenje 2019. godine. Umesto da Trikolori zapucaju visoko, čitava prethodna sezona pretvorila se u pravi fijasko, a u jednom trenutku visila je čak i borba za opstanak u elitnom rangu brazilskog fudbala. Ipak, zauzimanjem 9. pozicije u nacionalnom šampionatu, Sao Paulo je donekle spasao sezonu ulaskom u ovo takmičenje.

02.00: (2,50) Tigre (3,10) Sao Paulo (3,05)

Kolumbijski predstavnik Deportes Tolima je u poslednjoj dekadi samo jednom izostao sa međunarodne scene 2014. godine. Međutim, osim davno ostvarenog učešća u polufinalu Kopa Libertadores 1982. godine, ne mogu se pohvaliti značajnijim uspesima. Protekle sezone u elitnom kontinentalnom takmičenju uspeli su da prođu grupnu fazu, ali su već u osminifinala doživeli težak poraz od, kako će se ispostaviti šampiona Flamenga, ukupnim rezultatom 8:1. Za Pihaose ovo će biti 13 nastup u Sudamerikani, a najdalji domen dostigli su u sezonama 1997. i 2010. kada su došli do četvrtfinala.

Tigre je poslednji put na međunarodnoj sceni nastupio u sezoni Kopa Libertadores iz 2020. godine. Tada su kao, prvi i do danas jedini klub igrali najjače klupsko kontinentalno takmičenje kao član druge divizije nacionalnog prvenstva. Tigrovi su 2020. godine ispali u drugi rang, iako su iste godine u finalu Kupa Argentine savladali Boku Juniors. KONMEBOL je zbog ove specifične situacije tada morao da izmeni svoje pravilo, da elitno kontinentalno takmičenje ne mogu da igraju klubovi iz nižih nacionalnih rangova. Bilo kako bilo, Tigre se vratio učešću u Kopa Sudamerikani, prvi put posle 2015. godine. Treba napomenuti da je tim iz severnog Ajresa bio i finalist ovog takmičenja iz 2012. godine, kada je poražen od Sao Paula.

Puerto Kabeljo jedan je od tek dva venecuelanska predstavnika u ovogodišnjem izdanju Kopa Sudamerikane. Fudbalska akademija iz provincije Karabobo, prethodne sezone završila je kao sedma u ukupnom plasmanu nacionalnog prvenstva, s toga je prošla kroz jednu od popularnih grupnih ligilja za ovo takmičenje, gde je završila kao drugplasirana iz Deportivo Tačire. Kasnije kroz selekcionu fazu pod organizacijom KONMEBOL-a sastali su se sa Karakasom, koga su uspeli u jednom meču da savladaju minimalnim rezultatom i po prvi put ostvare učešće u nekom međunarodnom takmičenju. Treba imati na umu da je ovo veoma mlad klub, osnovan 2008. godine, ali je već stekao reputaciju kluba koji je rasadnik za mlade talentovane igrače u Venecueli.

GRUPA E - SANTOS (BRAZIL), NJUELS (ARGENTINA), BLUMING (BOLIVIJA), AUDAKS ITALIJANO (ČILE)

Osvajač tri Kopa Libertadores, kao i klub koji se dva puta peo na sam vrh svetskog klupskog fudbala, Santos je i ove godine učesnik drugog po jačini takmičenja na kontinentu. Kao i sa Estudijantesom, navikli smo da Santastikose gledamo, ne samo u eliti, već u samim njenim završnicama, ali veoma loša kampanja iz prethodne sezone, prouzrokovala je da se klub sa Vile Belmiro nađe u Kopa Sudamerikani, i to uz parolu spašavanja sezone, jer su zauzeli tek 12. mesto u Seriji A. Ipak, za Santos se i pored slavne istorije ne može reći da je jedan od favorite u ovom takmičenju, a čiji osvajač već bio 1998. godine kada je u finalu tadašnjeg Kupa KONMEBOL-a savladao Rosario Sentral. Poslednja međunarodna titula na Urbano Kaldeiru stigla je 2011. godine, kada je Santos predvođen Nejmarom u finalu Kopa Libertadores savladao Penjarol.

Dva puta Njuels Old Bojsi bili su nadomak titule kontinentalnog prvaka u sezonama 1988 i 1992. Od tada pa do danas, nisu se našli u ulozi finalista nekog međunarodnog takmičenja. Što se tiče Kopa Sudamerikane, Leprozirnima će ovo biti tek četvrto učešće, prvo posle 2018. godine, a najdalji domen kluba u kojem je ponikao čuveni Leo Mesi u ovom takmičenju zabeležio je 2010. godine kada je dospe do četvrtfinala, gde je i zaustavljeni od LDU Kita. Iza Njuelsa se ne nalazi sezona sa nekim posebnim uspehom koji bi ih izdvojio, završivši kao deveti u objedinjenom plasmanu Lige i argentinskog Liga kupa.

23.55: (3,35) Audaks Italijano (3,25) Njuels (2,25)

Ono što većini klubova u Južnoj Americi, svakako nije u interesu kada se plasira u neko od takmičenja, jeste deljenje grupe sa bolivijskim predstavnikom, iz jedne proste činjenice, to su paklena gostovanja. Upravo jedno takmo gledaćemo i ove sezone u Kočabambi odakle nam dolazi Bluming. Paskanerosi imaju tradiciju igranja međunarodnih turnira, a poslednje godine prvi put posle 11 godina ostali su bez plasmana na ista. Ove sezone u grupnoj fazi Sudamerikane našli su se posle ubedljivog trijumfa u preliminarnoj rundi nad Palmaflorom ukupnim rezultatom 6:0. Zanimljivo je da je Bluming svoj najveći domen na međunarodnoj sceni ostvario u Kopa Libertadores 1985. godine kada je dospeo do polufinala gde je pretrpeo eliminaciju od tada veoma moćne ekipe Argentinos Juniorsa koji su na posletku i postali šampioni kontinenta.

Tu je i još jedan povratnik koji će ove sezone braniti čast najizduženije zemlje na kontinentu, čileanski Audaks Italijano. Ukupno gledajući Italijanima je ovo sedmo učešće u Sudamerikani. Prvi dodir sa međunarodnom scenom imali su upravo kroz preteču ovog takmičenja u sezoni 1998. Kupa KONMEBOL. Prethodne sezone prerano su završili učešće u Kopa Libertadores, gde su ispali već u drugoj rundi kvalifikacija, te su zbog toga ostali i bez učešća u Sudamerikani, gde su poslednji put učestvovali u sezoni 2020. takođe bez zapaženijih rezultata. Audaks ovo takmičenju obezbedio sa sedmog i poslednjeg mesta na generalnoj tabeli plasmana čileanskog nacionalnog prvenstva koje je vodilo na međunarodnu scenu.

GRUPA F - PENJAROL (URUGVAJ), DEFENSA I HUSTISIJA (ARGENTINA), AMERIKA MINEIRO (BRAZIL), MIJONARIOS (KOLUMBIJA)

Kao jedan od pretendenata na trofrej Kopa Sudamerikana, izdvaja se urugvajski i kontinentalni velikan, Penjarol. Klub iz Montevidea pet puta se peo na tron južnoameričkog klupskog fudbala 1960, 1961, 1966, 1982. i 1987. godine. U međuvremenu, Aurinegrosi su osvojili i tri Svetska klupska prvenstva. Što se tiče Sudamerikane, zanimljivo je da pored svih tih silnih trofeja, Penjarol nije uspeo da pehar ovog takmičenja smesti u svoje vitrine. Opet, nije da nije bilo pokušaja, i to u dva navrata kada se našao u finalu tadašnjeg Kupa KONMEBOL-a u sezonama 1993. i 1994. godine, u kojima je doživeo poraze od brazilskih klubova, prvo od Botafoga, a godinu dana kasnije i od Sao Paula. Poslednje međunarodno finale u kojem je Penjerol učestvovao bilo je ono iz 2011. godine u Libertadoresu, kada su poraženi od Santosa.

Ponovo su tu i Jastrebovi iz Florensio Varele. Defensa i Hustisija postal je jedan od argentinskih klubova koji su prisvojili ovaj trofej 2020. godine pod tada vođstvom Ernana Krespa. Minule sezone Jastrebovi su se okušali u Kopa Libertadoresu, gde su prošli u osminu finala, ali su tu zaustavljeni od strane jednog od finalist Flamenga. Defensi je ovo takmičenje ostalo u lepom sećanju, a pod trenutnom upravom Hulija Vasarija, mogu se smatrati i jednim od ozbiljnijih kandidata za samu završnicu.

04.00: (1,85) Miljonarios (3,50) Defensa i Hustisija (4,40)

Završivši na 10. poziciji u brazilskoj Seriji A, Amerika Mineiro, kao i većina nešto lošije plasiranih timova na tabeli, postala je učesnik ovog takmičenja samo zahvaljujući direktnom učešću Flamenga u Kopa Libertadores, kao šampiona iz prethodne sezone, a koji je u nacionalnom prvenstvu protekle sezone završio kao peti. Samim tim lestvica se spustila čak do pozicija još dalje od one na kojoj se našao tim iz Belo Orizontea, kome će ovo biti debitantski nastup u Sudamerikani, ali i drugi uzastupni na međunarodnoj sceni, posle minulog učešća u Libertadoresu.

Poslednji član ove grupe koja svojim sastavom više deluje kao da je u sklopu Kopa Libertadores jeste Miljonarios, jedan od kolumbijskih velikana, koji nije ostavio tako upečatljiv trag kroz svu svoju istoriju na međunarodnoj sceni. Najdalji domen klub iz Bogote ostvario je u sezonama 1973. i 1974. kada je došao do polufinala Kopa Libertadores, a beleži mu se i jedno polufinale Sudamerikane iz 2012. godine. Ipak, Milioneri u svojoj trofejnoj vitrini poseduju jedan međunarodni trofej, Kup Simona Bolivara iz 1972. godine, koji je u neku ruku preteča kasnije osnovanog KONMEBOL Kupa, a potom i Sudamerikane. Miljonariosu će ovo biti 32 pojavljivanje na međunarodnoj sceni, osmo u ovom takmičenju.

GRUPA G - SANTA FE (KOLUMBIJA), UNIVERSITARIO DEPORTES (PERU), GOJAS (BRAZIL), HIMNASIJA LA PLATA (ARGENTINA)

Još jedan nekadašnji šampion ovog takmičenja dolazi nam iz Kolumbije. Independijente Santa Fe je trofej Kopa Sudamerikane podigao pobedom nad Urakanom u finalu 2015. godine, postavši tako tek četvrti klub iz soje zemlje sa međunarodnom titulom. Posle godinu dana pause sa međunarodne scene, Kardinali su do Sudamerikane dospeli sa šestog mesta iz zbirnog plasmana kolumbijske Aperture i Klausure. Timu iz Bogote ovo će biti deveto učešće u drugom po jačini klupskom kontinentalnom takmičenju.

Poslednjih godina, jedan od redovnih predstavnika Perua u kontinentalnim takmičenjima je Universitario de Deportes, ujedno i najtrofejniji klub iz ove drževe. Kremasi se u prošlogodišnjem izdanju Kopa Libertadores nisu baš najbolje snašli, gde su završili učešće već u drugoj rundi kvalifikacija kada su poraženi od ekvadorske Barselone, te samim tim nisu ostavrili pravo učešća ni u Kopa Sudamerikani u kojoj će im ovo biti deveto pojavljivanje prvo posle 2016. godine. Universitario u svjoj bogatoj istoriji beleži i jedno izgubljeno finale Kopa Libertadores iz 1972. godine, kada je od njih uspešiiji bio tada moćni Independijente iz Aveljanede.

23.55: (2,30) Gojas (3,20) Santa Fe (3,30)

Kao 13. tim na generalnoj tabeli plasmana brazilske Serije A, Gojas se posle dve godine izostanka ponovo pojavio na međunarodnoj sceni. Kao i tada i ovoga puta Esmeraldinjosi su u Kopa Sudamerikani, u kojoj će im ovo biti deveto učešće. Tim iz Gojanije kroz istoriju ovog takmičenja, s obzirom na njegovo periodično pojavljivanje, može se reći da je zabeležio zapaženije rezultate, za razliku od pojedinih timova iz svoje države. Četiri puta je dolazio do osminefinala, a jednom, kao najdalji domen u ovom takmičenju, dospeo je i do samog finala 2010. godine, u kom je poražen od Independientea iz Aveljanede, i to tek posle penal završnice. Poslednje njegovo učešće u ovom takmičenju završeno je već u preliminarnoj rundi 2020. godine.

Posle pet godina izostanka sa kontinentalne scene, Himnasija iz La Plate vratila međunarodnim obavezama. Vukovi su se posledji put u ovom takmičenju pojavili 2017. godine, i bili zaustavljeni već u preliminarnoj rundi. Početkom devedesetih godina dvadesetog veka, nastupio je period koji mnogi smatraju da je bio najuspešniji u istoriji ovog kluba, čak izuzevši titulu prvaka države iz 1929. godine, te shodno tome, bio je to i period najuspešnijih rezultata u internacionalnim borbama. Osvajanje Stogodišnjeg kupa Argentine 1993. godine, bila je poslednja zvanična titula za Vukove, a godinu dana ranije bili su nadomak finala Kupa KONMEBOL-a kada su u polufinalu poraženi od Olimpije iz Asunsiona. Poslednji značajniji uspeh u ovom takmičenju, imali su 2002. godine, u prvim zvaničnom izdanju pod imanom Kopa Sudamerikana, kada su dospeli do četvrtfinala, gde su poraženi od Bolivara u veoma uzbudljivom dvomeču, ukupnim rezultatm 4:3.

GRUPA H - SAN LORENCO (ARGENTINA), PALESTINO (ČILE), ESTUDIJANTES MERIDA (VENECUELA), FORTALEZA (BRAZIL)

Poslednja grupa u ovom takmičenju okuplia je pravu egzotičnu ekipu. Kao tim koji je zauzeo 11. mesto u ukupnom plasmanu objedinjenih bodova iz argentinskog Liga kupa i Primere, San Lorenco je i kao takav ostvario direktno učešće u grupnoj fazi Kopa Sudamerikani, samo iz razloga što su Argentina i Brazil kao dve najtrofejnije članice, povlašćene po pitanju svojih klubova. Gavranovi iz Almagra pored trofeja Kopa Libertadores iz 2014. godine, poseduju i pehar namenjn osvajaču Kopa Sudamerikane, i to iz njenog prvog izdanja pod ovim nazivom iz 2002. godine, kada su u finalu bili bolji od kolumbijskog Atletiko Nasionala. Čelnici kluba iz centralnog Ajrese ostaju ne dorečeni po pitanju međunarodnih ambicija u ovoj sezoni, pošto su posle dužeg vremena konačno ušli u uži krug konkurenata za titulu nacionalnog prvaka, a koja je poslednji put na Gasometrao došla pre ravno deset godina u formatu Inisijal 2013.

Simpatični čileanski Palestinci ponovo su deo Sudamerikane. Nadaleko prepoznatljive boje kluba iz predgrađa Santijaga izostale su prethodna dva izdanja KONMEBOL-ovih takmičenja. Palestinci su u poslednjoj sezoni čileanskog prvenstva zauzeli 4. mesto i bili su nadomak plasmana u Kopa Libertadores, koji je ipak pripao Kuriko Unidu sa tri boda prednosti. Ipak, poslednji nastup Trikolora u ovom takmičenju 2021. godine, nije prošao baš najbolje, gde su uspeli da osvoje tek jedan bod u grupi sa Libertadom, Atletiko Gojanienseam i Njuels Old Bojsima. Najdalji plasman ostvarili su u sezoni 2016. kada su došli do četvrtfinala, gde ih je eliminisao San Lorenco ukupnim rezultatom 2:1, iako su u Argentinu poneli minimalnu prednost sa prvog meča iz Čilea.

02.00: (6,25) Estudijantes Merida (3,60) San Lorenco (1,62)

Venecuela će kao jedna od najslabijih članica KONMEBOL-a po učinku svojih klubova u takmičenjima pod organizacijom ovog tela, i ove sezone imati dva predstavnika u Kopa Sudamerikani, što je minimalan broj koji je poropisan za jednu od držva po poslednjoj reformi ovog takmičenja. Pored debitanta Puerto Kabljea, tu je može se reći još jedan debitant, Estudijantes de Merida, ali ovoga puta samo u grupnoj fazi. Prethodne godine Studenti su počeli učešće iz preliminarne runde, gde su doživeli težak poraz od Metropolitanosa rezultatom 6:0. Timu iz Meride ovo će biti peto učešće u Sudamerikani, a protekla četiri puta eliminisani su već u selekcionoj fazi. Značajniji nastup, klub je imao još u nekadašnjem Kupu KONMEBOL-a kao preteči ovog takmičenja, kada je stigao do četvrtfinala gde je poražen sa 3:0 od brazilskog Sportivo Alažoana.

Poslednji klub koji je kompletirao ovo takmičenje je Fortaleza. Mada se zaista nije očekivalo da će brazilski predstavnik završiti tu gde jeste. Leao do Pisi je bio na odličnom putu da se plasira u grupnu fazu Kopa Libertadores, ubedljivom pobedom od 4:0 u drugoj rundi kvalifikacija. Ipak, poslednja prepreka i meč u Asunsionu protiv Sero Portenja otišao je u totalno suprotnom pravcu, gde su domaćini slavili sa 2:1, a zatim i potvrdili plasman u najeminentnije takmičenje minimalnom pobedom u gostima. Fortaleza koliko god bio stabilan klub u Brazilu, još uvek ne poseduje neko ozbiljnije međunarodno iskustvo, istina ovo joj je tek treće pojavljivanje na kontinentalnoj sceni. Protekle sezone uspeli su da u debitantskoj sezoni u Kopa Libertadoresu prođu grupnu fazu, ali su zaustavljeni već u osminifinala od Estudijantesa ukupnim rezultatom 4:1.

KOPA SUDAMERIKANA - 1. KOLO

GRUPA A

Sreda

02.00: (3,15) Sezar Valjeho (3,35) LDU Kito (2,30)

Petak

02.00: (3,70) Malgaljanes (3,25) Botafogo (2,10)

GRUPA B

Četvrtak

23.55: (2,50) Danubio (3,10) Emelek (3,05)

Petak

23.55: (1,60) Urakan (3,80) Klub Guarani (6,00)

GRUPA C

Četvrtak

23.55: (5,10) Orijente Petrolero (3,50) Estudijantes (1,75)

Petak

02.00: (9,00) Takuari (4,70) RB Bragantino (1,37)

GRUPA D

Petak

02.00: (2,50) Tigre (3,10) Sao Paulo (3,05)

02.00: (3,10) Puerto Kabeljo (3,20) Tolima (2,40)

GRUPA E

Sreda

23.55: (3,35) Audaks Italijano (3,25) Njuels (2,25)

02.30: (6,00) Bluming (3,90) Santos (1,58)

GRUPA F

Sreda

04.00: (1,85) Miljonarios (3,50) Defensa i Hustisija (4,40)

Četvrtak

02.00: (1,98) Amerika Mineiro (3,40) Penjarol (3,90)

GRUPA G

Sreda

23.55: (2,30) Gojas (3,20) Santa Fe (3,30)

Četvrtak

02.00: (1,55) Himnasija La Plata (3,70) Universitario (7,00)

GRUPA H

Sreda

02.00: (6,25) Estudijantes Merida (3,60) San Lorenco (1,62)

Četvrtak

23.55: (1,40) Fortaleza (4,50) Palestino (8,50)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaJužna AmerikaLDU KitoBotafogoSezar ValjehoEmelekKlub GuaraniDanubioUrakanEstudijantes La PlataBragantinoOrijente PetroleroSao PauloDeportes TolimaTigreSantosNjuels Old BojsBlumingAudaks ItalijanoPenjarolDefensa i HustisijaAmerika MineiroMiljonariosIndependijente Santa FeUniversitarioGojasHimnasija La PlataSan LorencoPalestinoFortaleza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara