Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Nije sport, nije igra, fudbal u Južnoj Americi je religija: Kreće Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 21min | uto. 04.04.23. | 18:05

Naredne noći počinje grupna faza najjačeg takmičenja na tlu Zelenog kontinenta. Prethodnih godina apsolutna dominacija Brazilaca. Argentinski giganti Boka Juniors, River Plejt i Rasing pokušaće da pomrse račune favoritima Palmeirasu i Flamengu, šampionima u poslednje četiri godine

Tamo gde je fudbal religija, gde nije najvažnija sporedna stvar na svetu, nije igra i zabava nego emocija, život... Počinje elitno takmičenje na tlu Južne Amerike – Kopa Libertadores. Nije ni blizu kvaliteta evropske Lige šampiona, ali Zeleni kontinent uvek odiše strašću zbog čega volimo ovaj sport. Utakmicama u Limi, Buenos Ajresu i La Pazu noćas (23.55) kreće ludilo na kontinentu, 64. izdanje elitnog takmičenja Južne Amerike, obračun 32 najbolje ekipe za tron koji drži Flamengo.

Posle čuvenog Superklasika, duela Rivera i Boke, koji je 2018. godine odigran u Madridu zbog nereda navijača, na tronu se nalaze timovi iz Brazila koji dominiraju poslednje četiri sezone. Po dva puta su šampioni Južne Amerike bili fudbaleri Flamenga (2019. i 2022. godine) i Palmeirasa (2020. i 2021.). Tri poslednja finala gledali smo obračune brazilskih klubova.

Izabrane vesti

Sistem takmičenja je jednostavan. Ekipe su podeljene u osam grupa, a po dve najbolje igraće u nokaut fazi. Trećeplasirani timovi nastavljaju bitku za trofej u drugorangiranom takmičenju, Kopa Sudamerikani. Finale je na programu 11. novembra na kultnoj Marakani u Rio de Žaneiru.

Zna se da klubovi u Južnoj Americi kubure sa finansijama, da nisu ni približno platežni kao na Starom kontinentu, a ove sezone nagradni fond je povećan. Tako će šampion Južne Amerike da inkasira 18.000.000 dolara.

Svaki klub dobija po 500.000 za prolazak u drugu rundu i 1.000.000 po meču na svom terenu u prvoj fazi, uz dodatnih 300.000 za pobedu. Pobednik u osmini finala inkasiraće 1.250.000, u četvrtfinalu 1.700.000, svaki polufinalista dobiće po 2.300.000, a finalistima pripada po 7.000.000.

(©Reuters)(©Reuters)

Independijente iz Aveljanede sa sedam titula je i dalje rekorder, može da ga ugrozi ove godine samo Boka Juniors koja ima jednu manje. Penjarol ima pet, a po četiri River Plejt i Estudijantes, po tri Olimpija, Nasional, Sao Paulo, Palmeiras, Santos, Gremio i Flamengo, dva puta su prvaci Južne Amerike bili Kruzeiro, Internasional, Atletiko Nasional, dok titule najboljeg tima na kontinentu imaju i Vasko da Gama, Onse Kaldas, LDU Kito, Korintijans, Atletiko Mineiro, San Lorenco, Velez Sarsfild, Rasing i Kolo Kolo. Timovi iz Bolivije, Perua i Venecuele nikada nisu bili na krovu kontinenta.

Na skeneru Mozzart Sporta nalaze se svih osam grupa, odnosno 32 kluba učesnika najjačeg takmičenja Južne Amerike.

GRUPA A: FLAMENGO (BRAZIL), RASING (ARGENTINA), NJUBLENSE (ČILE), AUKAS (EKVADOR)

STUDENTI IZ AVELJANEDE GLAVNA BRANA GIGANTU IZ RIJA, DVA DEBITANTA U ELITI

Na papiru Flamengo i Rasing bi trebalo da vidimo u osmini finala Kopa Libertadores. Velikan iz Rija je branilac krune, prošle godine je u finalu u Gvajakilu pobedio Atletiko Paranaense sa 1:0 i osvojio treću krunu najboljeg ima na kontinentu. Armija navijača crveno-crnih želi ove sezone reprizu i da njihov klub izbiju na tron kada su u pitanju brazilski osvajači Libertadoresa. Nijedan tim iz zemlje fudbala nije stigao do četiri pehara u ovom takmičenju.

23.55: (5,80) Aukas (3,80) Flamengo (1,62)

Iskusni domaći stručnjak Dorival Žunior nije useo da sačuva fotelju i pored osvajanja trofeja, kao i pehara u Kupu Brazila. Portugalac Vitor Pereira je seo na užarenu klubu Flamenga. Stigao je iz Korintijansa. Nije se mnogo menjao šampionski tim. I dalje je jak u svim linijama. Letos je iz Benfike otkupljen Everton, zimus Žerson iz Marselja i Ajrton Lukas iz moskovskog Spartaka.

Reprezentativac Brazila Pedro i prva zvezda tima Gabrijel Barbosa Gabigol zaduženi su za golove. Kapiten tima je Everton Ribeiro, a mnogo se očekuje i od lucidnog Urugvajca Đorđijana de Araskaete. U ekipi su i veterani koji su nekada igrali u najboljim evropskim klubovima kao šti su Čileanac Arturo Vidal, David Luiz i Filipe Luis. Na početku Pereirinog mandata na klupi nije sve izgledalo bajno. Flamnego je poražen u Superkupovima Brazila i Južne Amerike, ali je na pragu osvajanja Karioka šampionata posle pobede u prvom meču finala olej-ofa protiv Fluminensea sa 2:0. Revanš je sledećeg vikenda na Marakani.

Pedro (©Reuters)Pedro (©Reuters)

Najveća pretnja po Flamengo u Grupi A je argentinski Rasing. Studente odlično vodi već nekoliko sezona mladi stručnjak Fernando Gago, nekadašnji fudbaler Reala. Prošle sezone u trileru u šampionatu Argentine, Studenti iz Aveljanede su drugi prošli kroz cilj. Titula je otišla na Bombonjeru u vitrine Boke Juniors.

Ove sezone loš početak u domaćem šampionatu, ali Gagov tim je sve bolji i mogao bi da se bori opet za titulu. Na početku sezone najbolji igrač tima je Paragvajac Matijas Rohas, strelac četiri gola u prvenstvu. Gabrijl Auče, Maksimilijano Romero i Gonzalo Piovi su okosnica plavo-belih.

Rasing je morao da prodaje najbolje igrače kako bi napunio kasu. Karlos Alkaras je zimus otišao u Sautempton za 13.650.000 evra, dok je Enco Kopeti pojačao Šarlot u MLS-u za 6.000.000. Nema više u timu ni Tomasa Čankalaja i Benhamina Garea, a najveće pojačanje ove godine je dolaak Huana Ignjasija Nardonija iz Uniona za 5.700.000 evra.

02.00: (4,30) Njublense (3,40) Rasing (1,90)

Čileanski Njublense je debitant u najjačem takmičenju Južne Amerike. Prošle godine je igrao u Kopa Sudamerikani, što mu je bilo tek drugo učešće u međunarodnim kupovima. Maleni klub iz grada Čiljan svoje utakmice igra na stadionu Nelson Arenas koji može da primi samo 12.000 gledalaca. Nema sumnje da će biti prepun kada budu gostovali Flamengo i Rasing.

Haime Garsija je tvorac najvećih uspeha kluba. Već je četvrtu godinu na klupi Njublensea. Gro ekipe su domaći igrači, uz dvojicu Argentinaca Lukasa Abaskija i Nikolasa Zalazara i urugvajskog golmaan Nikolasa Pereza. Patrisio Rubio je sa četiri pogotka najbolji strelac u šampionatu Čilea gde je ovaj tim trenutno na sredini tabele.

I šampion Ekvadora Aukas biće debitant ove godne u Kopa Libertadores. Prošle sezone je tim iz Kita osvojio prvu krunu u istoriji pobedivši u finalu Barselonu iz Gvajakila. Tvorac uspeha žuto-crvenih je venecuelanski stručnjak Sezar Farijas koji je od 25. aprila prošle godine za kormilom šampiona Ekvadora. Da se radi o skromnog timu govori i vrednost igrača. Najskuplji, prema proceni portala Transfermakt, je Venecuelenac Romulo Otero, nekadašnji igrač brazilske Fortaleze sa 1.200.000, a perjanica tima trebalo bi da bude pojačanje iz Barselone Hon Sifuentes.

GRUPA B: INTERNASIONAL (BRAZIL), INDEPENDIJENTE MEDELJIN (KOLUMBIJA), NASIONAL (URUGVAJ), METROPOLITANOS (VENECUELA)

CRVENI IZ PORTO ALEGREA FAVORITI, NASIONAL OSLABLJEN, METROPOLITANOS OTPISAN

Navijači Internasionala (©Reuters)Navijači Internasionala (©Reuters)

Internasional ima najveće šanse da se plasira u narednu rundu iz Grupe B, Independijente i Nasional bi trebalo da se bore za „kotu 2“, dok je venecuelanski Metropolitanos autsajder.

Crveni iz Porto Alegrea su imali lošu uvertiru pred početak Kopa Libertadores i Serije A. Ispali su u polufinalu plej-ofa Gaušo šampionata od Kašijasa. Mano Menezes je na klupi tima od 18. aprila prošle godine, a ovaj iskusni stručnjak obavlja i funkciju privremenog selektora Brazila do imenovanja naslednika Titea koji je napusito kormilo posle razočaranja na Svetskom prvenstvu u Kataru.

02.00: (3,05) Independijente Medeljin (3,15) Internasional (2,45)

Internasional je ove godine za 4.500.000 evra otkupio Vandersona iz Krasnodara, stigao je i nekadašnji ruski reprezentativac, rođeni Brazilac, Mario Fernandes, dok je ovih dana u klub došao i Čileanac Čarls Aranguiz iz Bajer Leverkuzena.

Napad brazilskog velikana predvodiće veteran Luiz Adrijano koji je nekada branio boje Šahtjora, Milana, Spartaka iz Moskve i Palmeirasa. Prošlu sezonu je proveo u Turskoj, u Antaliji, ali se brzo vratio u otadžbinu. Uz Luku, Alemaa, Pedra, kapitena Alana Patrika, biće uzdanica tima koji ne bi trebao da brine za prolazak u narednu rundu takmičenja.

Vicešampion Kolumbije, Independijente, godinama je u senci poznatijeg gradskog rivala, Atletiko Nasionala, dvostrukog šampiona Južne Amerike. Popularni DIM je šest puta bio šampion svoje zemlje. Mečeve igra na stadionu Atanasio Žirardo, kapaciteta 40.943 mesta. Mladi stručnjak David Gonzales (40) od proteklog leta sedi na klupi ekipe iz Medeljina. Osim Argentinca Lusijana Ponsa ostali su domaći igrači. DIM je tek na 11. mestu u šampionatu Kolumbije, ali i dalje može do mesta u plej-ofu. Felipe Pardo, Diber Kambindo i Dani Tores su najvažniji igrači. Protekog leta napustio ih je najbolji fudbaler Huan David Moskera koji je pojačao Portland u MLS ligi.

Nasional iz Montevidea je velikan u Južnoj Americi, trostruki šampion kontinenta, ali poslednji put davne 1988. Prošle godine je bio u žiži kada se u klub vratio legemdarni as Luis Suarez. Pistolero je osvojio krunu šampiona Urugvaja, a onda je odlučio da karijeru nastavi u Gremiju. Alvaro Gutijerez je od pre dve nedelje trener Nasionala. Prva zvezda tima je iskusni Argentinac Emanuel Giljoti. Nasional je slabiji nego prošle godine. Osim Suareza, klub iz Montevidea su napustili i Felipe Karbaljo, Hose Luis Rodrigez i Brajan Okampo.

04.00: (4,10) Metropolitanos (3,40) Nasional (1,95)

Klubovi iz Venecuela su verovatno najslabiji u Južnoj Americi, pa ne treba čuda da se očekuje i od šampiona ove zemlje Metropolitanosa. Tim iz Karakasa je prošle godine osvojio prvu titulu u državi, a ovo će mu biti premijerno učešće u Kopa Libertadoresu. Hose Marija Mor je već četiri godine na klupu Metropolitanosa. Ima šestoricu stranaca, a ove sezone je katastrofalan u domaćem šampionatu. Posle osam kola je tek na 10. mestu, dok je lider Puerto Kabeljo sa maksimalnim učinkom.

GRUPA C: PALMEIRAS (BRAZIL), BARSELONA (EKVADOR), SERO PORTENJO (PARAGVAJ), BOLIVAR (BOLIVIJA)

VERDAO GAZI SA FEREIROM NA KORMILU, ČUVAJTE SE BOLIVARA KAD IGRA KOD KUĆE

Abel Fereira (©Reuters)Abel Fereira (©Reuters)

Za dve i po godine na kormilu Palmeirasa, Portugalac Abel Fereira je napravio čudo. Dva puta je bio pobednik Kopa Libertadores, prošle sezone uzeo Seriju A, a ima i Kup i Superkup Brazila i Rekopa Sudamerikanu (Superkup Južne Amerike). Verdao je ne samo favorit u Grupi C nego je jedan od najozbiljnih kandidata za kontinentalni tron u 2023.

Tim iz Sao Paula je u nedelju šokiran od amaterskog Agua Santa u prvom meču finala plej-ofa šampionata Paulista (1:2), ali ima šansu da narednog vikenda osvoji prvenstvo pred svojim navijačima. Palmeiras je slabiji nego prošle sezone. Posle šampionske titule klub su napustili Gustavo Skarpa i Danilo (obojica otišli u Notingem Forest). Najveće pojačanje je napadač Artur koji je pre nekoliko dana stigao za 8.000.000 evra iz Bragantina.

02.30: (3,90) Bolivar (3,50) Palmeiras (1,97)

Roni je postao reprezentativac Brazila i biće i ove sezone udarna igla tima, kao i supertalentovani Endrik. Rafael Veiga je dirigent na sredini terena, a aduti su i krilo Dudu i Breno Lopez, kao i Veverton, treći golman Selesaa.

Barselona iz Gvajakila je vicešampion Ekvadora, tim koji je od septembra prošle godine vodi s klupe Argentinac Fabijan Bustos. Klub se pojačao ove sezone, iz Independijente del Valjea su stigli Honatan Bana i Fernando Gaibor, dok je iz meksičke Tihauna stigao Kristijan Ortiz, a iz šampionskog Aukasa Fransisko Fidriševski. Barselona nije dobro počela šampionat Ekvadora. Posle četiri kola ima već dva poraza.

02.00: (1,75) Sero Portenjo (3,50) Barselona (5,00)

Bolivar je na papiru verovatno najslabiji tim u Grupi C, ali najveći klub Bolivije ima „vetar u leđa“ zbog stadiona Ernardo Siles u La Pazu na nadmorskoj visini od 3.600 metara. Zna se da se u takvim uslovima fudbaleri najvećeg kluba u ovoj zemlji osećaju kao ribe u vodi, pa neće biti lako timovima u grupi, pogotovo za Barselonu koja dolazi iz Gvajakila, grada koji se nalazi na samo pet metara nadmorske visine. Tim iz La Paza vodi mladi španski stručnjak Benjat San Hose, a glavni igrači su Roni Fernandez, Ramiro Vaka, Roberto Fernandez i Karlos Melgar.

Sero Portenjo je u nokdaunu posle poraza za vikend u šampionatu Paragvaja od gradskog rivala Libertada sa čak 5:0. Razbio ga je Oskar Kardozo, strelac četiri gola. Argentinac Fakundo Sava je trener ovog tima. Ima dosta stranaca, Brazilaca, Kolumbijaca, Argentinaca... U prvenstvu je prvi strelac tima Gaučos Klaudio Aginja, a najpoznatiji igrač je Dijego Čurin koji je stigao u Sero Portenjo ove godine iz brazilskog Gremija.

GRUPA D: RIVER PLEJT (ARGENTINA), FLUMINENSE (BRAZIL), STRONGEST (BOLIVIJA), SPORTING KRISTAL (PERU)

MILIONERI NAPADAJU TRON JUŽNE AMERIKE, FLUMINENSE NOSI ARGENTINAC KANO, TIGROVI OPASNI U LA PAZU

Lukas Beltran (©Reuters)Lukas Beltran (©Reuters)

U Grupi D bi trebalo da sve bude jasno. River Plejt i Fluminense su favoriti, dok bolivijski Strongest i peruanski Sporting Kristal nemaju velike izgleda da se nađu u osmini finala Kopa Libertadores i zadovoljili bi se nastavkom takmičenja u Kopa Sudamerikani.

Završila se era Milionera iz Buenos Ajresa sa Marselom Galjardom na kormilu. Najtrofejniji trener u istoriji Rivera je prepustio klupu Martinu Demikelisu koji ima odličan start. Na trećini šampionata Argentine, tim sa Monumentala je lider i mogao bi da vrati krunu koja je sada u vitrinama ljutog rivala, Boke Juniors.

River je prinuđen svake godine da prodaje najbolje igrače. Letos su Monumental napustili Enco Fernandez i Hulijan Alvarez, ali stasavaju novi talenti. Lukas Beltran se nametnuo golovima kao prva haubica Rivera. Veliko pojačanje je povratak iz Atletiko Mineira veziste Naća Fernandeza. Uz Nikolasa de la Kruza i Agustina Palavesina, Milioneri bi mogli opet da pokušaju da napadnu tron Južne Amerike. Tu si iskusni napadači, Kolumbijac Migel Borha i Venecuelanac Salomon Rondon.

23.55: (3,80) Strongest (3,45) River Plejt (2,00)

Osvojio je velikan iz Buenos Ajresa titulu najboljeg tima Južne Amerike 2018. godine, naredne sezone nesrećno poražen u finalu od Flamenga, a poslednje tri godine nije uspevao da parira brazilskim klubovima.

Fluminense je na pragu gubitka trona u Rio de Žaneiru. U prvom meču finala plej-ofa Karioka šampionata Fluzao je poražen od Flamenga sa 2:0 pred revanš za vikend na Marakani. Fernando Diniz je ostao na kormilu Trikolora. Najveće pojačanje ove godine Marselo, nekadašnji as Reala, koji se kratko zadržao u Olimpijakosu, povređen je, pa se još čeka na debi veterana na poziciji levog beka. Argentinski napadač Herman Kano i ove sezone biće udarna igla Fluminensea. Mnogo se očekuje i od Kena, Gansa i Alena. Guga je za 1.500.000 evra kupljen od Santosa.

02.30: (4,60) Sporting Kristal (3,50) Fluminense (1,82)

Strongest je još jedan skromni tim iz Bolivije, ali i Tigrovi igraju u La Pazu na nadmorskoj visini od 3.600 metara, a već na startu takmičenje podno Anda dolazi River Plejt. Crno-žuti su lideri šampionata Bolivije sa 16 bodova posle šest kola. Kao i u Bolivaru i na klupi Strongesta sedi Španac, malo poznati Ismael Reskalvo. Sa četiri gola na startu prvenstva Bolivije najbolji strelac tima je Enrike Triverio, dok je Žunior Arijas tri puta zatresao mrežu rivala.

Čuda se ne očekuju ni od Sporting Kristala. Peruanski vicešampion s klupe predvodi Brazilac Tijago Nunes. Defanzivac Ignjasio iz Baije je najveće pojačanje ove sezone. Dobro je počeo novi šampionat. Jedini je neporažen tim u Peruu sa 16 bodova posle osam kola, dva manje od lidera i šampiona ove zemlje Alijanze iz Lime. Alehandro Hohberg sa tri pogotka je najubojitiji fudbaler ove godine, dok su dva puta pogodili u domaćem prvenstvu Leandro Sosa i Brener.

GRUPA E: INDEPENDIJENTE DEL VALJE (EKVADOR), KORINTIJANS (BRAZIL), ARGENTINOS JUNIORS (ARGENTINA), LIVERPUL MONTEVIDEO (URUGVAJ)

MILITO I BRAT SVETSKOG ŠAMPIONA KVARE PLANOVE OSVAJAČU KOPA SUDAMERIKANE I SKUPOCENIM BRAZILCIMA

Gabrijel Milito (©AFP)Gabrijel Milito (©AFP)

Možda E grupa na prvi pogled ne deluje previše atraktivna kao ostale, ali i te kako može da bude uzbudljiva. Pre svega zbog nosioca žreba, ekvadorskog predstavnika Independijente del Valjea, jednog od najinteresatnijih klubova modernog doba sa Zelenog kontinenta. Kao malo koji u svetu, Independijente ima više međunarodnih uspeha nego na domaćoj sceni, dva puta je osvajao Kopa Sudamerikanu, jednom igrao finale Kopa Libertadoresa, a ove godine je uzeo i Rekopa Sudamerikanu pobedom nad Flamengom, dok od domaćih trofeja ima samo dva: titulu iz 2021. i Kup Ekvadora iz prošle godine!

Pre nekoliko dana je sportski direktor ovog kluba Santijago Morales pričao o tome, istakao je da je sistem prvenstva Ekvadora loš, traje prekratko, i da su ekipe koje imaju uspeha na međunarodnoj sceni u podređenom položaju zbog toga. Kako bilo, niko ne sme da potceni Independijente del Valje samo zbog lige iz koje dolazi i broja trofeja. Klub je u konstantnom usponu, pre dve godine je dobio i novi stadionu Kitu, a akademija koja je prethodnih godina proizvela igrače poput Kristijana Ramireza (Krasnodar), Mojzesa Kaiseda (Brajton) ili dugogodišnjeg reprezentativca Artura Mine je pokazala da može da radi na nivou najvećih velikana Južne Amerike.

23.55: (1,83) Argentinos Juniors (3,50) Independijente del Valje (4,50)

Ekipu od maja prošle godine uspešno vodi talentovani argentinski trener Martin Anselmi (37), koji raspolaže miksom talentovanih Ekvadoraca poput Đordija Alsivara (23) ili golmana Mojsesa Ramireza (22), odnosno iskusnih Argentinaca kao što su Lorenco Faravelji (30), Ričard Šunke (31), Mičael Hojos (31)…

Pored Independijentea, favorit za prolaz je Korintijans. Prošle godine četvrtoplasirani tim brazilske Serije A zadržao je okosnicu prošlogodišnjeg tima. Tu su i dalje Zenitov napadač Juri Alberto, iz Šahtjora je pozajmljen vezista Majkon, veterani Kasio, Žil i Žunior Moraeš, te izuzetno kvalitetni Rožer Gedes i Fabio Balbuena…. Zanimljivo, prošlog leta je Korintijans doveo za 6.000.000 evra defanzivnog vezistu Fausta Veru iz Argentinos Juniorsa, a sada će 23-godišnji Argentinac da igra protiv svog matičnog kluba. Vera je brzo postao nezamenjiv šraf veznog reda prvaka Južne Amerike iz 2012. godine, tako da samo povreda ili suspenzija mogu da ga odvoje od duela sa Juniorsima.

23.55: (4,00) Liverpul Montevideo (3,35) Korintijans (2,00)

Argentinos je prošle sezone bio osmi u prvenstvu Argentine, a četvrti na zbirnoj tabeli, na kojoj su se računali i rezultati iz Liga kupa. Zato ga sada ponovo gledamo u eliti, iako možda po kvalitetu ne deluje da mu je tu mesto. Ipak, radi se o velikanu, nekadašnjem šampionu kontinenta iz 1985. godine, a sada na klupi sedi bivši fudbaler Barselone Gabrijel Milito, čovek koji zna kako se osvajaju trofeji. U vitrine El Biča poslednja titula je ušla još 2010. godine, posle toga je ekipa igrala i u drugoj ligi, a sada sa igračima poput Kevina Mekalistera, rođenog brata svetskog šampiona Aleksisa Mekalistera iz Brajtona, pokušava da vrati staru slavu. Najbolji strelac ove sezone je povremeni reprezentativac Paragvaja Gabrijel Avalos. Ovaj 32-godišnji napadač se od početka godine šest puta upisao u strelce.

Najveći autsajder grupe je Liverpul iz Montevidea, vicešampion Urugvaja u prošloj sezoni. Liverpul je osvojio Aperturu prošle godine, zato ga i gledamo u eliti, dok je u Klausuri bio loš, tek četvrti. Trener Horhe Bava je skoro dve godine u klubu, njegov potpis je jasno vidljiv, a uglavnom se oslanja na mlade domaće fudbalere. Prosek godina čitavog tima je 23, 24 godine, kvare ga golman Sebastijan Britos (35) i levi bek Migel Samudio (36). Paragvajski defanzivac je jedan od samo dvojice stranih igrača koje Liverpul ima, drugi je argentinski vezista Marselo Meli (30). Najveća nada je 19-godišnji napadač Lusijano Rodrigez, koji je već sakupio 27 nastupa za mladu reprezentaciju Urugvaja, za koju je postigao devet golova.

GRUPA F: BOKA JUNIORS (ARGENTINA), KOLO KOLO (ČILE), MONAGAS (VENECUELA), PEREIRA (KOLUMBIJA)

ĐENOVLJANI BEZ TRENERA, ALI I DOSTOJNOG PROTIVNIKA

Fudbaleri Boke Juniors (©AFP)Fudbaleri Boke Juniors (©AFP)

Ne možemo da pričamo o novoj sezoni u Kopa Libertadoresu, a da ne istaknemo Boku Juniors kao jednog od najvećih favorita za osvajanje titule. Prosto, neprirodno bi bilo preskočiti šestostrukog prvaka Južne Amerike, bez obzira na to što su se poslednjih godina argentinski klubovi malo odvikli od međunarodnih trofeja. Na Bombonjeri se na elitni pehar čeka još od 2007. godine i one generacije koju su predvodili u tandemu Huan Roman Rikelme i Martin Palermo. Prošle sezone Đenovljani su potpuno pokorili Argentinu, osvojili su i Primeru i Liga kup, dokazavši tako svima da među sunarodnicima nemaju dostojnog rivala.

Međutim, traži se više od toga. Zato je u sred prošle sezone, posle eliminacije u osmini finala Kopa Libertadores od Korintijansa posle penala, smenjen trener Sebastijan Batalja. Ugo Ibara nije planiran kao njegova zamena, ali zavarali su upravu dobri rezultati sa njim na domaćoj sceni, pa mu je pružena šansa. Ipak, neposredno pred početak ovogodišnjeg Kopa Libertadores, posle nekoliko neuspeha u ovogodišnjoj Primeri Argentine, Ibara je ipak otpušten! Zato, Boka sada prvi meč sa Monagasom dočekuje bez šefa stručnog štaba. Dok se traži rešenje, na klupi će da sedi Marijano Eron.

02.00: (7,25) Monagas (3,70) Boka Juniors (1,55)

Ko god da se prihvati vrele klupe, u ruke će da dobije fantastičan tim, za južnoameričke uslove. Tu su Serhio Romero, Markos Roho, Fakundo Ronkalja, Pol Fernandez, Dario Benedeto, Oskar Romero… Sve su to igrači koji su ostavili trag i u Evropi, pre povratka u Argentinu. Možda je malo tanja klupa, nedostaju neki perspektivni talenti, ali ova ekipa, ako je posluži zdravlje, može da bude dovoljna za titulu. Naravno, uz dobrog trenera.

Kroz grupu bi morala rutinski da prođe. Najveći rival na papiru Boku će da bude Kolo Kolo, najtrofejniji čileanski klub. Ekipa preko koje je 1991. godine Crvena zvezda osvojila Interkontinentalni kup odavno ne pripada kremu južnoameričkog fudbala. Kolo Kolo je tokom prethodne decenije više vodio borbu za život, finansijski problemi su ga vukli u drugu ligu, ali je ipak uspeo da ispliva.

Prošle sezone su napokon navijači Kolo Kola imali razloga za radost, osvojena je titula posle pet godina pauze. Prilično dominantno. Međutim, šampionski tim se raspao tokom zime. Huan Martin Lusero je otišao u Fortalezu, Vilijams Alarkon u La Kaleru, Gabrijel Suazo u francuski Tuluz, Oskar Opazo u Rasing Klub, a Lusijano Arijagada u Atletiko Paranaense. Angažovan je, naravno, i kamion novajlija, Karlos Palasios je došao na pozajmicu iz Vaska, Matijas de los Santos iz Veleza… Za sada to ipak ne deluje kompaktno, Kolo Kolo je od početka godine poražen u Superkupu Čilea od doskorašnjeg drugoligaša Magaljanesa, a u Primeri posle devet kola zauzima tek sedmu poziciju, sa samo četiri pobede i 14 bodova.

04.00: (2,80) Pereira (2,95) Kolo Kolo (2,60)

Krizu u Santijagu pokušaće da iskoristi pre svih Deportivo Pereira. Reč je o osvajaču kolumbijske Klausure, što je bio najveći uspeh u klupskoj istoriji. Pereira je na penale savladala u finalu Independijente iz Medeljina, a nikada pre toga za 79 godina postojanja nije osvojila nijedan trofej. Sada će se oprobati u još jednoj stvari koju radi prvi put, u Kopa Libertadoresu. Nikada žuto-crveni nisu bili ni blizu elitnog takmičenja. Kao i u slučaju Kolo Kola, ogroman broj fudbalera je napustio Pereiru tokom zime. Čak 15 njih.

Rezultati u novoj sezoni, sa velikim brojem novajlija, nisu ni blizu prošlogodišnjih. Pereira je posle 11 kola Aperture tek 14. na tabeli sa 12 bodova, pa je veliko pitanje hoće li uopšte uspeti da se uigra dovoljno da izbori plasman u Kvadrangular.

Monagas je, kao i svi venecuelanski timovi svake godine, apsoluti autsajder u grupi. Reč je o vicešampionu svoje zemlje, klubu koji postoji 35 godina i ima u vitrinama samo jedan pehar, iz 2017. godine. Monagas je van granica svoje zemlje više poznat po tome što ga je tužila Barselona, jer je imao grb i dresove nalik španskom velikanu. Sada je dizajn malo promenjen, baš iz tog razloga.

GRUPA G: ATLETIKO PARANAENSE (BRAZIL), LIBERTAD (PARAGVAJ), ALIJANCA LIMA (PERU), ATLETIKO MINEIRO (BRAZIL)

DOM PENZIONERA PREDVOĐEN KARDOZOM, BARKOSOM I HULKOM

Ernan Barkos u dresu Alijance Lime (©AFP)Ernan Barkos u dresu Alijance Lime (©AFP)

Koliko je F grupa bezlična, toliko nas u G grupi očekuje neizvesan, atraktivan fudbal. Atletiko Paranaense je prošlogodišnji finalista Kopa Libertadores, u meču za titulu je jesenas poražen od Flamenga sa 1:0. U brazilskoj Seriji A je bio šesti, pa se izborio za novi pokušaj u eliti.

Ovog puta sa novim trenerom, pošto je Luiz Felipe Skolari napustio ekipu na kraju sezone. Zamenio ga je Paulo Tura, koji mu je bio asistent i u Atletiku, a i pre toga u Kruzeiru, Palmeirasu i Gvangdžou. Tim nije pretrpeo prevelike promene tokom zime, osim što je Abner otišao u Real Betis za 7.000.000 evra. I dalje su tu prošlogodišnja pojačanja, bivši as Mančester Sitija Fernandinjo i Ludogorecov Aleks Santana. Takođe, došli su igrači poput Arijagade iz Kolo Kola ili Vilijama Bigode iz Fluminensea, a obeštećenje od 500.000 plaćeno je samo za Fernanda iz Šapekoensea.

23.55: (3,10) Alijanca Lima (3,30) Atletiko Paranaense (2,35)

Da ovo bude jedina grupa sa dva brazilska kluba pobrinuo se Atletiko Mineiro, koji je do grupne faze došao kroz kvalifikacije. U njima je eliminisao Karabobo iz Venecuele sa zbirnih 3:1, odnosno kolumbijski Miljonarios sa ukupnih 4:2.

Glavne uloge u tim kvalifikacijama odigrali su veteran i najbolji igrač tima iz Belo Orizontea prošle sezone, Hulk, odnosno novajlija Paulinjo. Ovaj 22-godišnji napadač je zimus došao na pozajmicu iz Bajer Leverkuzena, a u kvalifikacijama je postigao četiri gola i tako nagovestio da će da bude ogromno pojačanje za Atletiko ove sezone. Crno-beli će krajem ove nedelje biti u prilici da osvoje i prvi trofej u godini, pošto ih očekuje revanš meč finala državnog šampionata Mineiro sa Amerikom. U prvom susretu su je savladali sa 3:2.

Libertad je još jedan tim u G grupi koji sa punim pravom razmišlja o osmini finala. Reč je o osvajaču paragvajske Klausure prošle sezone, timu koji je dva puta (1977. i 2006) stizao do polufinala elitnog takmičenja. Možda nema baš kvalitet za samu završnicu, ali Libertad ozbiljno može da pomrsi račune svima. U svojim redovima ima neke izuzetno iskusne i dokazane fudbalere, sposobne da čak i u poznim igračkim godinama naprave razliku na terenu. Tu pre svega mislimo na 39-godišnjeg napadača Oskara Kardoza, koji nosi i kapitensku traku oko ruke. Nekadašnji golgeter Benfike je klasu dokazao po ko zna koji put prošlog vikenda, kada je u velikom paragvajskom derbiju sa četiri gola demolirao Sero Portenjo (5:0).

23.55: (1,48) Atletiko Mineiro (4,10) Libertad (7,50)

I nije sam. Saigrači su mu 41-godišnji Roke Santa Kruz, 34-godišnji Ivan Piris, 40-godišnji golman Martin Silva, 40-godišnji vezista Kristijan Riveros… Prosek starosti čitavog tima je 28,2 godine, Libertad ima možda i najstariju ekipu u Kopa Libertadoresu.

Međutim, ako neko može da joj parira, to je Alijanca Lima. Prvak Perua se takođe mahom oslanja na iskusne igrače, a navijači Crvene zvezde su dobro zapamtili dvojicu. U sezoni 2007/2008 crveno-beli dres je nosio Ernan Barkos, argentinski napadač, koji je sada glavni špic Alijance iako će 11. aprila da proslavi 39. rođendan. Barkosov saigrač je vezista peruanske reprezentacije Kristijan Kueva, koji se u nekoliko prelaznih rokova dovodio u vezu sa Zvezdom. Nije došao u Beograd, na kraju je preko Krasnodara, Santosa, Pačuke i Jeni Malatije završio u saudjskom Al Fatehu, a trenutno je u Alijanci na pozajmici do kraja leta, odnosno završetka grupne faze Kopa Libertadores.

Plavo-belima je ovo 29. nastup u elitnom takmičenju, a najveći uspeh bio im je plasman u polufinale. Dva puta su ga igrali, 1976. i 1978. godine, a tada su u finala otišli Kruzeiro i Deportivo Kali.

GRUPA H: OLIMPIJA ASUNSION (PARAGVAJ), ATLETIKO NASIONAL (KOLUMBIJA), MELGAR (PERU), PATRONATO (ARGENTINA)

DRUGOLIGAŠ, BIVŠI ŠAMPIONI I PROŠLOGODIŠNJI HIT KOPA SUDAMERIKANE

Fudbaleri Olimpije iz Asunsiona (©AFP)Fudbaleri Olimpije iz Asunsiona (©AFP)

Olimpija iz Asunsiona je najtrofejniji paragvajski klub. Ima 46 titula prvaka države i što je još vrednije, tri trofeja u Kopa Libertadoresu. Poslednji je osvojila 2002. godine, kada je u finalu bila bolja od brazilskog Sao Kaetana. Prošle sezone Olimpija nije uspela da prođe grupu sa Kolonom Santa Feom, Sero Portenjom i Penjarolom, bila je treća.

Ove bi trebalo da crno-beli naprave barem korak više, pošto su dobili relativno izjednačenu grupu, u kojoj mogu i do prvog mesta. U igračima poput Ričarda Ortiza, Brajana Kardoza, Brajana Montenegra i Fakunda Bruere svakako ima dovoljno kvaliteta za tako nešto.

Slično razmišljaju i u Kolumbiji navijači Atletiko Nasionala. Reč je takođe o jednom bivšem šampionu Južne Amerike, prošlogodišnji osvajač kolumbijske Aperture ima dva trofeja u elitnom takmičenju, iz 1989. i 2016. godine. Pored ta dva dragulja Atletiko u svojoj kolekciji ima i 17 titula, pet kupova Kolumbije i jednu Rekopa Sudamerikanu.

02.00: (2,45) Melgar (3,20) Olimpija Asunsion (3,00)

Zeleni se pretežno oslanjaju na domaće igrače, probrane iz drugih klubova Primere. Samo dvojica stranaca su tu, Brazilci Žader i Fransisko da Kosta. Obojica su pozajmljeni, 19-godišnji Žader od Atletiko Paranaensea, a 27-godišnji napadač od bolivijskog Bolivara. Najbolji igrač u poslednje vreme Atletiku je 35-godišnji krilni napadač Dorijan Pabon, koji se ističe i golovima i asistencijama.

Od vicešampiona Perua, Melgara, očekivanja nisu prevelika. Šesti put ćemo ga gledati u grupnoj fazi elitnog takmičenja, ali nikada do sada nije uspeo da se domogne nokaut faze. Doduše, prošle sezone je igrao veoma dobro u Kopa Sudamerikani, elimninisao je Kujabu, River Plejt iz Montevidea, Rasing Klub, Deportivo Kali i Internasional, te dogurao do polufinala, gde ga je napokon zaustavio Independijente del Valje (6:0). Najvredniji Melgarovi igrači su Peruanci Aleksis Arijas, Alek Deneumostijer, Paulo Rejna, Luis Iberiko i Alehandro Ramos, ali zanimljivo je to da je kapiten tima stranac, argentinski napadač Bernardo Kuesta.

23.55: (3,80) Patronato (3,20) Aletiko Nasional (2,10)

I za kraj, imamo jedan od najneobičnijih timova u ovogodišnjem Kopa Libertadoresu – Patronato. Neobičan, zato što je reč o ekipi koja igra u argentinskoj drugoj ligi. Patronato će prvi put da igra u elitnom takmičenju, a za to se izborio prošle godine osvajanjem Kua Argentine. Međutim, iste te sezone nije uspeo da sačuva prvoligaški status, te ga ove sezone gledamo u Segundi, gde posle osam kola ima samo 10 bodova i zauzima 11. poziciju na tabeli.

Dakle, Patronato je sada tek osrednji drugoligaš, koji je tokom zime očekivano u ogromnoj meri promehnio tim. Uglavnom se pojačao pozajmicama i besplatnim transferima, fudbalerima koji nisu mogli da dobiju priliku u Boki Juniors (Nazareno Solis) ili Rosario Sentralu (Ignjasio Ruso). Mahom, za Patronato igraju anonimni igrači i za Argentince, tako da očekivanja nisu velika. Međutim, možda baš zbog toga drugoligaš bude hit Kopa Libertadores.

Priredili: Željko MUTAVDŽIĆ i Strahinja MILIĆEVIĆ

KOPA LIBERTADORES – 1. KOLO

GRUPA A

Sreda

23.55: (5,80) Aukas (3,80) Flamengo (1,62)

Četvrtak

02.00: (4,30) Njublense (3,40) Rasing (1,90)

GRUPA B

Sreda

02.00: (3,05) Independijente Medeljin (3,15) Internasional (2,45)

04.00: (4,10) Metropolitanos (3,40) Nasional (1,95)

GRUPA C

Četvrtak

02.00: (1,75) Sero Portenjo (3,50) Barselona (5,00)

02.30: (3,90) Bolivar (3,50) Palmeiras (1,97)

GRUPA D

Utorak

23.55: (3,80) Strongest (3,45) River Plejt (2,00)

Četvrtak

02.30: (4,60) Sporting Kristal (3,50) Fluminense (1,82)

GRUPA E

Utorak

23.55: (1,83) Argentinos Juniors (3,50) Independijente del Valje (4,50)

Četvrtak

23.55: (4,00) Liverpul Montevideo (3,35) Korintijans (2,00)

GRUPA F

Četvrtak

04.00: (2,80) Pereira (2,95) Kolo Kolo (2,60)

Petak

02.00: (7,25) Monagas (3,70) Boka Juniors (1,55)

GRUPA G

Utorak

23.55: (3,10) Alijanva Lima (3,30) Atletiko Paranaense (2,35)

Četvrtak

23.55: (1,48) Atletiko Mineiro (4,10) Libertad (7,50)

GRUPA H

Sreda

23.55: (3,80) Patronato (3,20) Aletiko Nasional (2,10)

Petak

02.00: (2,45) Melgar (3,20) Olimpija Asunsion (3,00)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Južna AmerikaKopa LibertadoresFlamengoPalmeirasRiver PlejtBoka juniorsAtletiko MineiroKorintijansRasing KlubNasionalAtletiko NasionalLibertadKolo KoloArgentinos Juniors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara