Pedro i Leo Pereira (©Reuters)
Pedro i Leo Pereira (©Reuters)

Počinje šampionat u najvrelijoj turističkoj destinaciji na svetu

Vreme čitanja: 6min | sre. 17.01.24. | 23:03

Kreće Karioka, odnosno državno prvenstvo Rio de Žaneira

Ako je neki grad asocijacija na Brazil, onda je to Rio de Žaneiro. Nadaleko prepoznatljiv po svojim plažama Kopakabana i Ipanema, ali i po najvećem karnevalu na svetu. Poznat je i pod imenom Čudesan grad, ali i kao najvrelija turistička destinacija na svetu. Sa peskovitim plažama, planinama kojima je okružen, obavijen u ritmu samba i bosa-nova muzike, u Rio de Žaneiro se svi oni koji su ga posetili zaljubljuju na prvi pogled. Nije glavni grad, ali je drugi po veličini i značaju, smešten na jugoistoku zemlje kafe, na obalama Atlantskog okeana, nadomak zaliva Gvanabara, uklješten između vrhova Sera da Karioka i Sera do Mar. Međutim, kada je fudbal u pitanju, onda je ubedljivo na prvom mestu.

Fudbalsko prvenstvo Karioka, poznatije jednostavno kao šampionat Karioka ili Kariokao, a zvanično kao Državno prvenstvo Rio de Žaneira, glavno je takmičenje fudbalskih timova u ovoj istoimenoj saveznoj državi Brazila. Aktuelno prvenstvo Rija, pod ovim formatom i nazivom igra se od 1979. godine, nakon spajanja Fudbalskog saveza Karioka i Sportskog saveza Fluminense, čime je formiran jedinstveni FERJ (Fudbalski savez države Rio de Žaneiro), u septembru 1978, tri godine posle spajanja države Gvanabara i bivše države Rio de Žaneiro, čiji je glavni grad bio Niteroj. Do tada su se odvojeno održavali šampionati Karioka i Fluminense.

Izabrane vesti

U nazivu ovog državnog šampionata popularno se zadržao termin Karioka, iz više razloga, a prvenstveno zbog tradicije, jer su se veliki klubovi u državi, kada je Rio de Žaneiro još bio glavni grad Brazila, takmičili u šampionatu Karioka, ne i u paralelnom prvenstvu Fluminense. Drugo, zato što u državi postoji tradicionalno sportsko udruženje koje se zove Fluminense, a koje bi moglo izazvati pritužbe rivala na naziv prvenstva. Treće, sigurno i najvažnije, zato što je Karioka demonim koji se koristi za označavanje svega što je povezano sa ovim gradom.

Prvobitno značenje termina je kontroverzno, i možda vodi poreklo iz tupi jezika od reči „kari oka”, što znači „bela kuća”, što su predstavljale bele kamene kuće evropskih doseljenika ili samih kolonista. Trenutno, više prihvaćeno poreklo u akademskoj zajednici je značenje reči „kariio oka”, koje potiče od autohtone tupi reči za Gvarani domorodačko pleme koje je živelo u blizini reke između naselja Glorija i Flamengo. Upravo zbog toga, ovo je jedino savezno prvenstvo u Brazilu u čijem nazivu se ne koristi zvanični termin države porekla, bilo u njihovom zvaničnom ili popularnom imenu, poput Pauliste, Baijana, Paranaense i sličnih.

01.30: (1,17) Flamengo (6,50) Audaks Rio (14,0)

Prva sezona prvenstva, koja se odnosila na tadašnji Savezni okrug, odigrana je još 1906. godine i stoga je treće najstarije državno takmičenje u zemlji, iza šampionata Paulista i šampionata Baijano. Prva zvanična utakmica odigrana je 3. maja 1906. na stadionu Kampo da Rua Gvanabara, u naselju Laranžeiras, a rezultat je bio 7:1 za Fluminense protiv Pajsandua. Prvi gol u istoriji postigao je napadač Trikolora Orasijo da Kosta. Samo dva puta u istoriji, prvenstvo je odlučeno van grada Rio de Žaneira. Najpre, u početnom izdanju 1906. godine, odigrano je u susednom gradu Niteroj, a drugi put 2013. kada se finale turnira održalo u gradu Volta Redonda, na stadionu Raulino de Oliveira.

Rivalstva između četiri velika kluba, kao što su Botafogo, Flamengo, Fluminense i Vasko da Gama, definitivno su obeležila istoriju ovog takmičenja. Flamengo vodi u broju titula sa 37 osvojenih šampionata, slede Fluminense sa 32, Vasko sa 24, i Botafogo sa 21. Daleko ispod su Amerika sa sedam, Bangu sa dva, ali i Sao Kristovao i Pajsandu sa po jednom krunom. Za šampionat Karioka vezuje se i jedna fascinantna činjenica u svetu sporta. Finale ovog saveznog fudbalskog prvenstva iz 1963. godine, koje je završeno Fla-Flu klasikom, inače jednim od najvećih gradskih derbija, drži svetski rekord po posećenosti na klupskim utakmica kada se na velelepnoj Marakani našlo čak 194.603 gledalaca.

23.00: (1,38) Botafogo (4,30) Madureira (8,00)

Ovogodišnje prvenstvo Karioke biće 126. izdanje najjače fudbalske divizije u Rio de Žaneiru. Glavna faza, po modelu nedavnih izdanja, biće Gvanabara kup i odvijaće se po sistemu jednokružnih uzastopnih kola između 12 timova, 11 prvoplasiranih iz prethodnog izdanja i šampiona Karioka Serije A2 za 2023, što je u ovom slučaju Sampajo Korea iz Sakuarema. Posle ligaškog dela, prvoplasirana četiri tima idu u polufinale šampionata sa povratnim utakmicama uz određenom prednošću za bolje plasirane timove, kao što je izbor domaćeg terena, ali i benefit “nevidljivog boda” u slučaju nerešenog ishoda. U finalnim utakmicama neće biti prednosti, ali bolje plasirani tim može prvi da bira teren. U slučaju nerešenog rezultata sledi izvođenje jedanaesteraca. Četiri tima klasifikovana između 5. i 8. mesta posle ligaškog dela kampanje, takmičiće se za titulu u Tasa Riju.

Trka za šampiona Rio de Žaneira startovala je ove srede od 20:50 po srednjevropskom vremenu, sukobom Portugeza i Bangu na stadionu Luso Brasileiro u bariju Ilja do Governador, južnoj zoni grada. Ipak, ono pravo otvaranje sezone očekuje se u nešto kasnijem terminu, u četvrtak ujutru sa početkom od 01:30 kada će, daleko od Rija, u Amazoniji i gradu Manausu na stadionu Arena da Amazonija, formalni domaćin Flamengo da ugosti Audaks Rio.

Bez zvaničnog stupanja na teren od 6. decembra, kada su se u poslednjem kolu brazilske Serije A na stadionu Morumbi suočili sa Sao Paolom i napustili teren poražen minimalnim rezultatom, Mengaosi se spremaju da u 2024. godini u svim takmičenjima zabeleže bolju kampanju od one iz minule godine, gde su im trofeji izmicali u samim završnicama. Na kraju krajeva, klub je imao priliku da osvoji nekoliko titula posle neverovatne 2022. godine, ali čak i u odlukama kroz jednu utakmicu, kao što je finale Kupa Brazila, crveno-crni tim je izazio bez uspeha.

Odbor Mengaosa uložio je velika sredstva u sastavljanje veoma kvalifikovanog tima koji se sprema noćas da debituje i koji bi trebalo da otputuje u Sjedinjene Države ubrzo posle meča protiv Audaksa, ostavljajući Karioku u rukama svog tima ispod 20 godina. U poslednjih pet mečeva koje je zvanično odigrala crveno-crna ekipa, zabeležene su tri pobede, bez remija uz dva pretrpljena poraza, pobedivši Red Bul Bragantino, Ameriku Mineiro i Kujabu, pored poraza od Atletiko Mineira i Sao Paulo. Kao domaći tim, ekipa Flamenga je zabeležila nedavnu kampanju sa pet pobeda, jednim remijem i četiri poraza u poslednjih deset odigranih mečeva.

Audaks RJ se, sa druge strane, takmičio u Rio Kupu u drugoj polovini 2023. godine. Međutim, takmičenje je bilo kratkog formata, gde su odigrane samo dve utakmice protiv Olarije u kojima su izgubili rezultatom 2:1 i 1:0, što je rezultiralo prevremenom eliminacijom sa turnira. U prošlosezonskom izadanju šampionata Karioka, tim je stigao do finala Taka Rio, gde su se suočili sa Botafogom od koga su izgubili obe utakmice, protraćivši priliku da svoju kampanju krunišu veoma tradicionalnim trofejem. U poslednjih pet zvaničnih mečeva zabeležili su samo jednu pobeda, bez remija i sa četiri poraza, savladavši Novu Iguasu, pored poraza od Botafoga i Olarije u dva navrata. Kao gost, ekipa Audaksa zabeležila je nedavnu kampanju sa samo dve pobede i dva remija uz čak šest poraza u poslednjih deset odigranih mečeva.

U prethodnoj sezoni, ekipa Flamenga se takođe suočila sa Audaksom za debi na šampionatu Karioka, kada je sa igračima iz omladinskih kategorija uspela da pobedi minimalnim rezultatom. Laranžosi iz Maritijensea samo jednom su u zvaničnim utakmicama uspeli da savladaju Mengaose, bilo je to još davne 2013. godine, kada je na Marakani stajao rezultat 2:1 u korist gostiju.

BRAZIL, KARIOKA - 1. KOLO

Sreda

Portugeza - Bangu U TOKU

23.00: (1,38) Botafogo (4,30) Madureira (8,00)

Četvrtak

01.30: (1,17) Flamengo (6,50) Audaks Rio (14,0)

19.45: (2,00) Nova Iguasu (3,30) Sampajo Korea (3,60)

23.30: (1,65) Vasko (3,60) Boavista (5,10)

Petak

01.30: (3,10) Volta Redonda (3,30) Fluminense (2,20)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

BrazilFlamengo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara