Mirčea Lučesku i Igor Jovićević (©Reuters, ©AFP)
Mirčea Lučesku i Igor Jovićević (©Reuters, ©AFP)

Počinje ukrajinski šampionat: Usred rata, između sirena, što dalje od fronta, a što bliže skloništu

Vreme čitanja: 8min | uto. 23.08.22. | 09:11

Nova sezona kreće u utorak od 12 časova duelom Šahtjora i Metalista 1925. Kako će sve to izgledati velika je nepoznanica...

U utorak, 24. avgusta 2022. godine, tačno 254 dana od kako je poslednji put održan neki fudbalski meč u okviru šampionata Ukrajine, to takmičenje će se ponovo igrati. Fudbalska vojska Šahtjora ušla je u Kijev i tačno u podne će izaći na teren Olimpijskog stadiona kako bi branila čast, sportski duh i veru u neki lepši, mirniji život. Protivnik će joj biti ekipa Metalista 1925 iz Harkova, grada koji je takođe, poput Donjecka, žestoko pogođen ratom i trpi enormnu paljbu.

Početak teksta o ovom fudbalskom šampionatu namerno izgleda kao ratni dnevnik, baš kao što su i nadležni za to takmičenje sa ciljem odabrali da baš Šahtjor i Metalist 1925 otvore prvenstvo. U zemlji koja je urnisana vojnim sukobom i u kojoj velikom delu stanovništva fudbal nije ni u malom mozgu, smatra se da je potpuno opravdano koristiti najpopularniju sporednu stvar na svetu u svrhu državne propagande, ma kakva njena konačna poruka bila.

Izabrane vesti

Ovde je fudbal najmanje bitan i tako će ostati dok se rat sa Rusijom ne završi, pa i neko vreme posle toga. Ono osnovno što Fudbalski savez Ukrajine želi da postigne organizacijom lige je da pokaže svojim stanovnicima da bolje vreme dolazi, da život mora da se nastavi dalje i u krajnjem slučaju da skrene barem malo misli sa sukoba na istoku zemlje. I to moramo da pozdravimo, bez obzira na to kakvi su naši politički stavovi po pitanju rata u ovoj zemlji. Jer, kada ogolimo istinu, činjenica je da običan, nedužan narod najviše pati zbog svega ovoga. Pa ako će im prenosi domaćih fudbalskih utakmica barem malo pomoći…

Druga stvar je što će ukrajinska vlast iskoristiti fudbal da pošalje u svet neke poruke za koje im je stalo da svi vide. Opet, i to je njihovo legitimno pravo. Znaju Ukrajinci dobro da će utakmica Šahtjora i Metalista, kao i preostale tri koje bi trebalo da se odigraju ovog utorka, privući pažnju čitave planete. Uostalom, zato je i odabrano da se igra radnim danom, a ne tokom vikenda, kada drugi mečevi mogu da ih zasene.

12.00: (1,23) Šahtjor (6,25) Metalist 1925 (9,50)

Iz tog ugla, utakmica Šahtjora i Metalista je važnija od onih koje su ukrajinski klubovi koji učestvuju u takmičenjima UEFA igrali ovog leta na neutralnim terenima u Poljskoj. Prvi put od početka rata lopta će se zakotrljati na samoj teritoriji Ukrajine i svetske kamere će to snimati.

Međutim, kako je uopšte zamišljeno da se igra prvenstvo usred rata? To nije do kraja jasno ni Ukrajincima. Zasad postoji raspored sa satnicom samo za prva dva kola, a u odnosu na to kako se oni budu odigrali praviće se dalji plan. Normalno, ekipe poput Šahtjora i Metalista neće moći da budu domaćini u svojim gradovima, a u zavisnosti od pomeranja fronta mesta odigravanja utakmica će biti prilagođena. Trenutno je ideja da se većina susreta odigra ili u prestonici Kijevu ili u gradovima koji se nalaze još zapadnije od granice sa Rusijom.

Vojna komanda, čija reč je bog i batina u vreme rata, aminovala je održavanje prvenstvenih utakmica, ali samo u kontrolisanim uslovima. Nekoliko puta je podvučena rečenica „bezbednost ispred rezultata“, pa su tako kriterijume poput obaveznog stanja terena ili reflektora zamenili drugi, adekvatniji za ovu situaciju.

Lasina Traore (©AFP)Lasina Traore (©AFP)

Tako svaki stadion na kojem će se mečevi održavati mora da ima sklonište od vazdušnih napada, udaljeno najviše 500 metara. Šema pristupanja skloništu mora da bude postavljena na svim istaknutim mestima na stadionu, a svi akteri utakmica će prolaziti kroz bezbednosni brifing. Sastancima će prisustvovati obavezno predstavnici lokalne vojne uprave. Pričaće nešto poput: Ako Rusi krenu da bombarduju, šlemovi su vam tamo, stavljate ih na glavu i trčite ka onim vratima gde velikim slovima piše „Выход“. Opremu ostavljate gde jeste, ne vraćate se po nju dok ne damo signal da je opasnost prošla.

U slučaju vazdušnog napada, utakmica se momentalno prekida. Istovremeno, spiker na stadionu mora da saopšti: Pažnja! Uzbuna za vazdušni napad! Molimo sve da prate put do skloništa! Sudija će zatim prekinuti meč i poći zajedno sa igračima na bezbedno, a utakmica će se nastaviti tek kada se proglasi da je opasnost potpuno prošla. Na šta može da se ponekad čeka i po nekoliko sati. Pitanje je šta će se u tom slučaju desiti sa utakmicom, to je još jedna velika nepoznanica.

Jedan od uslova je i taj da se ona igra tokom dana. Tada je opasnost od iznenadnog napada na stadion manja, odnosno lakše je evakuisati objekat ako do toga dođe.

Gledaocima, naravno, pristup stadionu je strogo zabranjen. Na tribinama je dozvoljeno da se nađu samo predstavnici klubova i odabrani (pogodni) mediji. Okolnosti koje pre proleća 2020. i početka pandemije korona virusa nismo mogli ni da zamislimo, ali sada nam je svima već jasna slika u glavi kako će to da izgleda.

Trener Šahtjora Igor Jovićević, koji je sredinom jula zvanično preuzeo ekipu umesto Italijana Roberta de Zerbija, u nekoliko rečenica je objasnio kakav fudbal možemo da očekujemo.

Naravno, daćemo se u potpunosti na terenu. Svaki tim u ligi će dati sve od sebe, jer igramo za sve vojnike, za ceo ukrajinski narod. Da, mi igramo i za bodove, jer svaka ekipa želi pobedu, ali u ovom trenutku, uz svo poštovanje fudbala, on je malo u drugom planu. Privremena politička situacija igra ključnu ulogu

”, kazao je hrvatski strateg, koji je prethodno vodio Dnjepar 1 i došao je na poziv sportskog direktora D

arija Srne.

Patrik van Leuven, trener Zorje (©AFP)Patrik van Leuven, trener Zorje (©AFP)

Većina stranaca je pobegla iz Ukrajine malo pošto je opaljen prvi metak, ali Jovićević nije jedini inostrani trener koji će obavljati funkciju šefa stručnog štaba ove sezone. Na čelu Dinama iz Kijeva je Rumun Mirčea Lučesku, Zorju vodi Holanđanin Patrik van Leuven, dok su na klupama Lavova i Ruha iz Lavova Belorusi Oleg Dulub i Leonid Kučuk. Ostalih devet prvoligaša imaju domaće trenere.

Nije ostalo u Ukrajini ni puno stranih fudbalera. U ovom momentu zvanično je 45 njih vezano ugovorom za ukrajinske klubove, mada je već sada jasno da veliki broj njih se neće priključiti ekipama dok rat traje ili će pokušati da pronađu neki drugi angažman. Među tih 45 igrača nema nijednog Srbina, a od fudbalera iz bivše SFR Jugoslavije tu su četvorica Hrvata (Šahtjorov Neven Đurašek, Vorsklin David Puclin, Minajev Dominik Mihaljević i Krivbasov Dragan Lovrić), kao i dvojica Makedonaca (članovi Vorskle Enur Totre i Đoko Zajkov).

14.00: (3,05) Zorja (3,15) Vorskla (2,30)

Najviše je ostalo Brazilaca, zvanično njih jedanaestorica. Šahtjor je u neko normalno vreme umeo da ih ima toliko istovremeno na terenu, a sada je ostao sa samo jednim Južnoamerikancem u timu, bekom Lukasom Tejlorom. Teret će pasti na domaće igrače, što nije tipično situacija u kojoj su se Rudari našli ijednom od kako je Rinat Ahmetov došao na čelo kluba.

Levi bek Bogdan Mihajličenko se vratio ovog leta u domovinu iz Anderlehta, napadač Danilo Sikan je isto to učinio pošto se rastao sa nemačkim drugoligašem Hanzom. Od veterana, u klubu su ostali golmani Andrej Pjatov i Oleksej Ševčenko, štoper Sergej Krivcov i vezista Taras Stepanenko. Uz još neke mlađe i manje poznate igrače, koji su već bili u Šahtjoru, ovog leta je tim popunjen drugim domaćim fudbalerima iz ukrajinske lige. Od stranaca, pored Tejlora koji je stigao iz PAOK-a, angažovani su vezista Đurašek iz zagrebačkog Dinama i nigerijski napadač Olarenvadži Kajode iz Sivasa. Tu je od ranije i napadač iz Burkine Faso Lasina Traore.

Sa tim snagama Šahtjor će se boriti u Ligi šampiona, u koju se plasirao direktno u grupnu fazu samo zato što je u trenutku početka rata, kada je odigrano 18 kola, bio prvi na tabeli sa dva poena prednosti u odnosu na Dinamo Kijev.

Branilac trona iz sezone 2020/2021 bi takođe mogao da se nađe u elitnom takmičenju, pošto igra 4. kolo kvalifikacija. U 3. je eliminisao Šturm iz Graca, ali u plej-ofu ga je sačekala Benfika, od koje je u Lođu izgubio sa 2:0 i sada u Lisabonu mora da juri čudo. Realnije je da vidimo Dinamo u Ligi Evrope.

Doduše, najtrofejniji ukrajinski tim (16 titula, naspram Šahtjorovih 13) ima prilično respektabilan tim. Još pre rata čelnici Dinama su napravili zaokret u politici, u potpunosti su se okrenuli domaćim fudbalerima i nastojali su u tome da u ekipi imaju što više ukrajinskih reprezentativaca. Ispostavilo se da će im u ovim okolnostima taj potez doneti veliku prednost, pa ukoliko ovaj šampionat uspe da se održi do kraja, Dinamo je apsolutni favorit da osvoji titulu. Barem, dokle god njegov dres brane Viktor Cigankov, Ilija Zabarnji, Mikola Šaparenko, Georgij Buščan, Sergej Sidorčuk, Oleksandr Timčik, Artem Besedin, Denis Bojko

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

--------------------

Pored Dinama u takmičenjima UEFA su ovog leta učestvovali još Dnjepar 1, Zorja i Vorskla. Za sada je samo Vorskla eliminisana, u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije od AIK-a iz Stokholma. S tim što su i ostali klubovi prošle nedelje zabeležili loše rezultate, Dnjepar 1 je u Poljskoj poražen od strane Partizanovog dželata AEK Larnake sa 2:1 i na Kipru će u četvrtak probati da izbegne selidbu u Ligu konferencije, dok je Zorja praktično već ostala bez šanse da se nađe u tom takmičenju, pošto ju je u prvom meču 4. kola Univerzitatea savladala u Krajovi sa ogromnih 3:0. Za Dinamo smo već napisali, u ovom trenutku najrealnije izgleda da Ukrajina ima po jednog predstavnika u svakom od takmičenja UEFA.

No, vratimo se na prvenstvo Ukrajine. Zbog rata su se „zaledili“ Desna i Marijupolj, za sada na godinu dana. Kada rat prođe, oni će probati da se vrate u takmičenje, s tim što ne možemo ni da nagađamo kako će to da izgleda. Ipak, i pored njihovog povlačenja prvenstvo Ukrajine će imati 16 timova ove sezone, pošto su upražnjena mesta popunili Metalist i Krivbas. Oba kluba su debitanti, pošto to zvanično više nisu one ekipe koje su svojevremeno bili stabilni prvoligaši. Originalni Metalist je bankrotirao 2017, a Krivbas još 2014. godine, a nedugo zatim su osnovani ovi klubovi pod sličnim imenom.

Zamisao je da se prvenstvo igra dvokružno, ukupno 30 kola, posle čega će ekipa sa najviše bodova da osvoji titulu.

UKRAJINA 1 - 1. KOLO

Utorak

12.00: (1,23) Šahtjor (6,25) Metalist 1925 (9,50)

14.00: (2,25) Černomorec (3,0) Veres (3,20)

14.00: (3,05) Zorja (3,15) Vorskla (2,30)

16.00: (2,55) Kolos (3,20) Krivbas (2,85)

Sreda

14.00: (2,25) Ruh (3,20) Metalist Harkov (3,35)

Odloženo

Minaj - Lavov

16.11.

Dnjepar 1 - Oleksandrija

Inhulec - Dinamo Kijev

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Igor JovićevićMetalist HarkovMetalistOleksandrijaZorjaDinamo KijevŠahtjor DonjeckUkrajina 1Mirčea Lučesku

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara