Poketino na pragu prvog pehara u Engleskoj, Klop se nada žetvi trofeja na oproštajnoj turneji

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.02.24. | 13:55

Čelsi igra sa Liverpulom na Vembliju u finalu Liga kupa

Prva značajna titula na Ostrvu ove sezone biće dodeljena u nedelju popodne. Finale Liga kupa tradicionalno se održava poslednje nedelje u februaru, a u glavnim ulogama su Čelsi i Liverpul na velelepnom stadionu Vembli u Londonu. Iako bi Crveni naravno želeli da Jirgenu Klopu pruže prvi od četiri moguća trofeja na njegovoj oproštajnoj turneji, za Plavce se ne radi samo o srebrnini, već i o dobijanju prava da učestvuje u Ligi Konferencije iduće sezone.

Liga kup će kulminirati borbom velikih imena engleske fudbalske scene. Iako Plavcima trenutno ne ide onako dobro kako su zamislili, okršaj sa Crvenima ipak može imati zanimljiv naboj.

Izabrane vesti

Posle pet kvalitetnih, ali i mučnih, godina bez trofeja kao šef Totenhema, sadašnji trener Čelsija Maurisio Poketino je potencijalno na samo 90 ili 120 minuta od osvajanja trofeja u engleskom fudbalu. Za mnoge, nastup londonskog tima u finalu može da bude iznenađenje s obzirom na njegovu poziciju u ligi. AFC Vimbldon, Brajton, Njukasl, Blekburn i Midlzbro stali su Čelsiju na put do okršaja sa Liverpulom, i nisu se dobro proveli.

U međuvremenu, Boro Majkla Kerika poveo je u prvom polufinalu dvomeča sa pobedom od 1:0 na Riversajdu, ali je Čelsi snažno odgovorio trijumfom od 6:1 na Stamford Bridžu i napredovao u 10. finale Liga kupa, gde će se boriti da podigne trofej u ovom takmičenju šesti put u istoriji. Međutim, oba poslednja finalna nastupa Plavaca u finalu Liga kupa završila su porazom posle izvođenja penala, zbog čega je Čelsi u opasnosti da postane prvi tim u zemlji koji je ikada izgubio šest finala domaćeg kupa zaredom. Zato se u taboru Plavaca uzdaju u srpskog golmana Đorđa Petrovića, koji je postao nezamenjiv između stativa.

16.00: (2,80) Čelsi (3,45) Liverpul (2,45)

Što se tiče pozitivnijih vesti, Poketinovi ljudi ulaze u meč posle niza od tri duela bez poraza na Vembliju. Zabeležili su pobede od 3:1 nad Aston Vilom u FA kupu i Kristal Palasom u Premijer ligi pre nego što su remizirali 1:1 sa Mančester Sitijem, koji je kasno stigao do izjednačenja zahvaljujući Rodriju.

Čelsi je odigrao maestralno u defanzivi na Etihadu uprkos nekoliko problema sa postavom pošto su Badijašil, Džejms, Fofana i Kukurelja bili van stroja zbog povrede. Uskoro 40-godišnji Tijago Silva, koji je izgubio sva tri finala domaćeg kupa sa Čelsijem, takođe je propustio meč protiv Građana zbog problema sa preponama. Njegov početak je još neizvestan.

Niko od poslednja četiri rivala u vidu Lestera, Bornmuta, Vest Hema i Fulama nije imao problema da postigne gol protiv Liverpula u Liga kupu, ali iako su Redsi kapitulirali u svakoj od tih utakmica ove sezone, sklonost za postizanje makar jednog više ih stavlja na ivicu osvajanja trofeja.

Jirgen Klop će poslednji put biti kraj aut linije velikana sa Enfilda u Liga kupu u nedelju popodne, a Liverpul želi da dostigne dvocifreni broj pehara na turniru. Devet puta je podigao trofej Liga kupa, a njegov 14. nastup u finalu biće takođe rekordan podvig. Crveni su izgubili samo četiri od prethodnih 13 finala u drugom po važnosti engleskom kupu, ali navijači mogu da se raduju uzbudljivom meču ovog vikenda jer su se poslednja tri finalna nastupa njihovog tima svela na jedanaesterce.

Liverpul, koji je trenutno u borbi za osvajanje Premijer lige, Lige Evrope i FA kupa, odlazi na Vembli posle tri uzastopne pobede nad Barnlijem, Brentfordom i Lutonom, postigavši najmanje tri gola u svakoj od njih. Istovremeno, u svakom od poslednjih sedam mečeva Klopovi momci su "poentirali", ali i primili.

Jedna od tih borbi bila je protiv Čelsija u Premijer ligi na Enfildu u januaru, kada su Crveni slavili rezultatom 4:1, čime je serija bez neuspeha nad timom iz zapadnog Londona produžen na osam sukoba, a takođe je prekinut niz od sedam uzastopnih remija između dve strane posle 90 minuta.

Crveni imaju velike muke oko sastava. U nedelju će morati bez Alisona, Aleksandera-Arnolda, Doaka, Bajčetića, Matipa, Žote, Tijaga i Džonsa. Međutim, ni Salah i Nunjez, koji su izostali iz sastava u poslednjem okršaju protiv Lutona, nisu sigurni da će učestvovati u ovom finalu.

LIGA KUP ENGLESKE - FINALE (VEMBLI)

Nedelja

16.00: (2,80) Čelsi (3,45) Liverpul (2,45)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga kupLiga kup EngleskeČelsiLiverpulMaurisio PoketinoJirgen Klop

Obaveštavaj me

Čelsi
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara