Ivan Jovanović (©AFP)
Ivan Jovanović (©AFP)

Popraviš mu ugled, vratiš ga na vrh, zahvali ti - otkazom

Vreme čitanja: 4min | sre. 27.12.23. | 10:09

Ne postupa se tako sa najuspešnijim trenerom u poslednjoj deceniji

Kao grom iz vedra neba odjeknula je tokom jučerašnjeg dana vest da Panatinaikos ima novog trenera. Atinu su na noge podigli turski mediji, u Grčkoj su informaciju i dalje uzimali sa rezervom, ali su sa stadiona Apostolos Nikolaidis nedugo zatim ozvaničili: Fatih Terim je naš novi trener. Iliti u prevodu – Ivan Jovanović je bivši!

Dan kasnije grčki mediji ne mogu da svare ono što se u utorak desilo u taboru viceprvaka države. Iako se u danima što su ostali iza nas govorkalo o takvom epilogu, niko – osim očigledno onih koji su se jedini pitali – nije očekivao da će Janis Alafuzos tako iznenanada, brzo i na okrutan način uručiti zahvalnicu Ivanu Jovanoviću.

Izabrane vesti

Jer srpski stručnjak nije bio 'običan', još samo jedan u nizu trener Zelenih, već neko ko je poštovao klub kao malo ko od njegovih prethodnika i profilisao se kao reformator i najuspešniji strateg Panatinaikosa u poslednjih deset godina. Reformator pošto je preuzeo klub koji je već dugo nazadovao, otrgao ga iz kandži osrednjosti i osposobio ga da se bori za sam vrh, mesto kojem istorijski i pripada. Najbolji trener u poslednjoj deceniji? O tome već govore rezultati.

I zbog toga 61-godišnji strateg iz Loznice nikako nije zaslužio kraj kakav mu je Alafuzos priredio. Saglasni su sa tim i ljubitelji fudbala u Grčkoj, te se u anketi koju je sprovela Gazeta od 61.000 njih čak 86 odsto usprotivilo odluci vlasnika Panatinaikosa.

A doneo ju je Alafuzos, tvrdi Sport24, navodno iz tri razloga: zbog ispadanja iz evropskih takmičenja, izgubljene prednosti od četiri boda i neubedljive partije koju je pokazao u derbiju sa Arisom. Međutim, prvi čovek Panatinaikosa kao da je zaboravio kakav je posao u Atini napravio bivši trener nekolicine manjih grčkih klubova. PAO je zato bio verovatno najveći izazov u njegovoj trenerskoj karijeri, ali je Jovanović pokazao da je za njega (bio) spreman.

Uprkos tome što je uložio mnogo novca u klub, Alafuzos kao vlasnik i predsednik istog nije bio omiljen kod većine navijača zbog često neshvatljivih odluka i izbora, pre svega kada su treneri u pitanju. Devetoricu ih je - ne računajući privremena rešenja - grčki biznismen promenio za nepunu deceniju otkako je preuzeo klub i malo koji se ispostavio kao rešenje. Osim Janisa Anastasijua, koji je ujedno doneo i prvi trofej Zelenima tokom njegovog mandata. Međutim, od otpuštanja grčkog stratega u novembru 2015. godine niko do Jovanovića nije uspeo da ponovi njegove rezultate. Srbih ih je, štaviše, i nadmašio, statistika kaže da ima veći prosek osvojenih poena po utakmici od svih njegovih prethodnika u Alafuzosovoj eri. I taman što je sebi popravio ugled kod navijača odlukom da angažuje Jovanovića, samo ga je još više srozao i izazvao njihov prezir time što ga je posle svega otpustio.

Srpski stručnjak je u klub stigao leta 2021. godine. Sezonu ranije završio je na petom mestu, 2020. na četvrtom – zbog neispalećnih dugovanja klub kažnjen neigranjem u Evropi – 2019. na osmoj, a godinu dana ranije na 11. poziciji! Napredak je, dakle, bio uočljiv, ali niko nije uspevao da napravi ključni korak i vrati atinski klub u društvo najvećih. Nije to u prvoj sezoni pošlo za rukom Jovanoviću, završio ju je na četvrtom mestu, ali je nešto slabije rezultate nadoknadio u Kupu, donevši Panatinaikosu trofej, prvi posle osam godina…

Već u narednoj – borba za titulu! Umalo i podizanje iste, budući da je Panatinaikos ligaški deo prvenstva završio sa dva boda prednosti u odnosu na drugoplasirani AEK, koji ga je kasnije u plej-ofu pretekao. Kako bilo, Panatinaikos je kroz cilj prošao kao drugoplasirani po prvi put još od 2016. godine, s tim da je tada sezonu okončao sa 30 bodova manje iza šampion Olimpijakosa, dok mu je AEK protekle pobegao za pet. Sve to sa, uveravaju grčki mediji, tek četvrtim najvećim budžetom u državi.

Drugo mesto je sa sobom donelo i povratak na evro-scenu. Eliminisavši višestruko vredniji Marselj u trećoj rundi kvalifikacija, PAO je po prvi put posle 11 godina stigao do plej-ofa za Ligu šampiona, ali je na poslednjem koraku ispao od Brage i preselio se u grupnu fazu Lige Evrope, tamo gde ga nije bilo od 2016…

Nažalost, ponovio je učinak baš iz te sezone okončavši grupnu fazu kao poslednji u društvu Viljareala, Rena i Makabija iz Haife, što je bio samo početak kraja za srpskog stručnjaka na klupi atinskog velikana. Kraja koji su potpisala dva poraza u poslednja četiri kola grčkog šampionata, a koji nije mogla da spreči ni ubedljiva pobeda nad Volosom pre nedelju dana, te je Alafuzos uprkos činjenici da je na zimsku pauzu otišao sa samo bodom zaostatka za liderom PAOK-om odlučio zahvalnicu Jovanoviću.

Vreme će pokazati da li je bio u pravu, mada će vam mnogi već sad reći da nije, sve i da Terim na kraju osvoji titulu sa Panatinaikosom. Ne postupa se tako sa najuspešnijim trenerom u prethodnoj deceniji...


tagovi

Ivan JovanovićPanatinaikos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara